Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας, προειδοποιούν οι ειδικοί

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας, προειδοποιούν οι ειδικοί Facebook Twitter
3

Το να χρησιμοποιούμε χαρτί υγείας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατροί τονίζουν πως το σκούπισμα μόνο με χαρτί υγείας αφήνει πίσω  υπολείμματα από ούρα και περιττώματα, ενώ η εκτεταμένη χρήση του θα μπορούσε να βλάψει τον πρωκτό και το ουροποιητικό σύστημα. 

«Το βρίσκω εντελώς αλλόκοτο που εκατομμύρια άνθρωποι κυκλοφορούν με βρώμικο πρωκτό πιστεύοντας πως είναι καθαροί. Το χαρτί υγείας απλώς μετακινεί τα περιττώματα, δεν τα απομακρύνει», σχολιάζει η Rose George, συγγραφέας του βιβλίου «Big Necessity: The Unmentionable World of Human Waste and Why It Matters».

Παρόλο που οι απόψεις της ακούγονται ίσως λίγο ακραίες, τους ισχυρισμούς της συμμερίζονται πολλοί, ανάμεσά τους και διάσημοι όπως ο Will Smith, που έχει χαρακτηρίσει τα υγρά μωρομάντιλα «ξεχωριστά και καταπληκτικά». Ο ράπερ και τραγουδιστής Will.i.am, σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε γίνει δε ακόμη πιο περιγραφικός, μιλώντας για τα υγρά μωρομάντιλα. «Θα σας αποδείξω γιατί θα έπρεπε όλοι να τα χρησιμοποιούν. Πάρτε λίγη σοκολάτα, αλείψτε την πάνω σε ένα ξύλινο πάτωμα και μετά προσπαθήστε να την καθαρίσετε με μια στεγνή πετσέτα. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να γεμίσετε σοκολάτα όλες τις ρωγμές. Γι' αυτό λοιπόν είναι απαραίτητα», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο η καθαριότητα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί καλούν τον κόσμο να εξετάσει άλλες εναλλακτικές αντί για χαρτί υγείας. Το γρήγορο και «άγριο» σκούπισμα μπορεί να προκαλέσει πόνους στον πρωκτό, ακόμη και αιμορροΐδες, καθώς επίσης μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, συγκεκριμένα το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός πρακτικά συντελεί στο να τραβάμε τα βακτήρια από τον πρωκτό προς το μπροστινό τμήμα του σώματος. 

Αυτό που συστήνουν είναι εναλλακτικές όπως ο μπιντές ή η χρήση υγρού μωρομάντιλου, καθώς έτσι τα βακτήρια καταπολεμούνται καλύτερα και αποφεύγονται μολύνσεις. 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Εντάξει, τόσες δεκαετίες υπάρχει το χαρτί υγείας. Δεν έγινε και καμία πανδημία. Αλλά εντάξει, η αλήθεια είναι ότι το χαρτί μόνο του δεν κάνει δουλειά. Ίσως για τα πολλά και μετά με υγρό πανάκι ή μωρομάντηλο να είναι καλύτερα.Ειλικρινά ο άλλος πήρε σοκολάτα για να κάνει το... πείραμα;