Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Ένας θησαυρός που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα και όπου είναι βέβαιο ότι κάθε επισκέπτης γεμίζει με πανέμορφες εικόνες, ζει υπέροχες στιγμές και απολαμβάνει το ελληνικό καλοκαίρι. Φωτο: Shutterstock

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα

0

Αναζητάς εναλλακτικές διακοπές σε απόσταση μίας ώρας από την Αθήνα; Δεν έχεις παρά να μπεις στον ηλεκτρικό σταθμό με κατεύθυνση προς Πειραιά. Απέναντι από τον σταθμό βρίσκεις τα εκδοτήρια για Αίγινα και σε 60 λεπτά (όσο περίπου κάνεις για να πας σε κάποια παραλία της λεωφόρου Ποσειδώνος) έχεις φτάσει σε ένα νησιωτικό περιβάλλον. Το ταξίδι είναι πολύ ευχάριστο, ειδικά όταν τα γλαροπούλια συνοδεύουν το πλοίο σε όλη τη διαδρομή. Η Αίγινα είναι όμορφη, με επιβλητικά μεσογειακά τοπία, ιστορία και μνήμες αρχαίες σχεδόν παντού, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά. Δεν την επέλεξαν τυχαία για πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης. Η Αίγινα είναι ένα νησί που, εκτός από μπάνια και παραθερισμό, προσφέρεται για πεζοπορία και βόλτες στα διάσπαρτα αρχαιολογικά αξιοθέατα. Το νεοκλασικό στυλ των σπιτιών του νησιού, η αίσθηση της θαλασσινής αύρας, οι αυλές που μυρίζουν γιασεμί και οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια συνθέτουν ένα καλοκαιρινό σκηνικό που αναδίδει μια αίσθηση νοσταλγίας. Τα παραδοσιακά καφενεία ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά και οι άμαξες βρίσκονται εκεί για να σου υπενθυμίζουν τις συνήθειες μιας άλλης εποχής. Μια πρωινή βόλτα είναι αρκετή για να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Υπαίθρια μανάβικα, ψαράδες που πουλούν την πραμάτεια τους στην αγορά και μαγαζιά που πουλούν φρεσκότατα φιστίκια από τα οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Η Αίγινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι ένα νησί με ιστορία, ξεχωριστές επιλογές και σημαντικά αξιοθέατα. Ένας θησαυρός που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα.

Στο Ανιτσαίο: Ένα από τα ωραιότερα σημεία στην Αίγινα είναι ο ορεινός οικισμός του Ανιτσαίου σε υψόμετρο 230 μέτρων. Αφού περάσετε τις Πόρτες, ανηφορίζετε προς το χωριό και σε λίγη ώρα οι Κυκλάδες έχουν εμφανιστεί στο οπτικό σας πεδίο. Πέτρινα σπίτια, ένας παλιός ανεμόμυλος, αμπέλια, ελιές και μια απέραντη θέα στον Σαρωνικό είναι τα εντυπωσιακά σημεία του γραφικού οικισμού. Φεύγοντας, περάστε από τους Βλάχηδες και το Σφεντούρι, όπου θα θαυμάσετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.


Το άγαλμα της Μάνας και το Σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη: Το άγαλμα της Μάνας στέκει επιβλητικό έξω από το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, συμβολίζοντας τη μάνα που περιμένει τον ναυτικό γιο της. Λίγο πιο πέρα συναντάμε από μια πολύ χαρακτηριστική γωνία το σπίτι (το «κουκούλι» του, όπως του άρεσε να το λέει) όπου έμεινε για πολλά χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης και απομονωνόταν για μεγάλα διαστήματα, απολαμβάνοντας την απέραντη θέα του Αργοσαρωνικού. Στη συγκεκριμένη κατοικία θαυμάζεις τη λιτή αρχιτεκτονική, ενώ ο χώρος αποπνέει μια ασκητική διάθεση. Βαδίζοντας προς τα πίσω, δεν χορταίνει το μάτι σου να βλέπει φιστικιές, καθώς και χωράφια με άλογα που ξεκουράζονται μέχρι να ξεκινήσουν οι βραδινές βόλτες με τις άμαξες.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Αρχαιολογικός Ναός Αφαίας. Φωτο: Σπύρος Στάβερης


Αρχαιολογικός Ναός Αφαίας: Ο Ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Θεωρείται το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο και είναι αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Όπως θα διαπιστώσετε, ο ναός χτίστηκε σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή και η ολοκλήρωσή του χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ. Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και θεωρείται ότι έδωσε έμπνευση στον Ικτίνο και στον Καλλικράτη για τον σχεδιασμό του Παρθενώνα. Το μικρό μουσείο που βρίσκεται εκεί φιλοξενεί ό,τι έχει απομείνει από τον ναό. Επίσης, από τον Ναό της Αφαίας, αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί να διακρίνεις την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Βόλτες σε αρχαιολογικά μονοπάτια:Στο κέντρο περίπου του νησιού, λίγο πριν από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους, υπάρχει ο ναός του Ελλάνιου Δία, δηλαδή τα ερείπιά του, δίπλα στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Στην κορυφή, από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (το πιο ψηλό σημείο του νησιού), η πανοραμική θέα του Αργοσαρωνικού (νωρίς το πρωί και λίγο πριν δύσει ο ήλιος είναι εκθαμβωτική) σε αποζημιώνει για τον ποδαρόδρομο. Αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας, στην Κολώνα, μπορεί να δει κανείς απομεινάρια ενός προϊστορικού οικισμού, όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Αίγινας στην. Πήρε την ονομασία της από τη μοναδική κολόνα που σώζεται σήμερα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που αξίζει την επίσκεψη. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο και σημαντική τουριστική ατραξιόν) θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε, μικρά τετράγωνα σπίτια, μονοπάτια, πηγάδια, στέρνες και το κάστρο στο ψηλότερο μέρος, με φανταστική θέα της Σουβάλας.


Ο πύργος του Μάρκελλου: Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χτίστηκε το 1802. Ο Μάρκελλος ήταν αγωνιστής του '21 και βουλευτής της Αίγινας, ενώ πολλές φορές ο πύργος χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία υπουργών της κυβέρνησης της εποχής, όταν η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Σήμερα, στους χώρους του φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 25 Αυγούστου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Γ. Μήλιου. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, λάδια και έργα μεικτής τεχνικής από τα τελευταία χρόνια της δουλειάς του και θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Γ. Μήλιος έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στον τομέα της Χαρακτικής.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου χτίστηκε το 1802.


Πού να κολυμπήσεις: Για μπάνιο, εκτός από το ψαροχώρι της Πέρδικας, που είναι τουριστικό θέρετρο και μαζεύει πολύ κόσμο, υπάρχουν οι παραλίες Σαρπά, Κλήμα, Μουριώτη, Πόρτες (στο ομώνυμο χωριό), κάποιες άλλες στη Βαγία και στους Αγίους, το Προσήνεμο και, βέβαια, αν θέλεις κόσμο και νταβαντούρι, ενδείκνυνται η Αιγινήτισσα, ο Μαραθώνας και οι Kamares Paradise.


Πού να φας: Για φρέσκα ψαρικά και θαλασσινές γεύσεις μια καλή επιλογή αποτελεί η ψαροταβέρνα του Σκοτάδη, ο «Μπάμπης» και το «Τα Πάντα Ρει». Επίσης, η ταβέρνα ο Μάνιτας και το Αχιβαδάκι. Στον Μαραθώνα η Όστρια, στην Αιγινίτισσα η ομώνυμη ψαροταβέρνα και στην Πέρδικα ο Νώντας. Στο Ανιτσαίο μια στάση στο «Στέκι του Κυνηγού» που βρίσκεται μπροστά από το παλιό σχολείο του χωριού είναι απαραίτητη για να δοκιμάσετε το υπέροχο ζυμωτό ψωμί από ξυλόφουρνο, τα νόστιμα κρέατα και τις χωριάτικες πίτες.


Για καφέ-γλυκά: Τον καλύτερο ελληνικό καφέ θα τον πιείτε στο καφενείο του Μοίρα, έναν cult χώρο που θυμίζει άλλες εποχές, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να απολαύσετε την περατζάδα της παραλίας. Επίσης, στο Αιάκειον, το φημισμένο καλλιτεχνικό ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, πάστες και φιστικάτα. Επίσης, η κυρία Ρένα στο Αιγινήτικο Αρχοντικό σερβίρει μοναδικό κέικ φιστικιού.

Αίγινα: Αρχαίοι ναοί, κάστρα και αίσθηση νοσταλγίας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα Facebook Twitter
Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νησί ονομάστηκε «Μονή» παραπέμποντας σε μια «βραχονησίδα μεμονωμένη».


Εκδρομή στο νησάκι της Μονής: Στο λιμάνι της Πέρδικας καραβάκια σε περιμένουν για να περάσεις απέναντι στο νησάκι Μονή. Φτάνοντας, έχεις μπροστά σου έναν επίγειο παράδεισο με γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχη θέα στα πεύκα. Η πεζοπορία στη Μονή οδηγεί σε αναπάντεχες συναντήσεις. Παγόνια που τρώνε φλούδες καρπουζιών, αγριοκάτσικα, θάμνοι, αγριολούλουδα, πεύκα και θαλασσοπούλια συνθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό τοπίο. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο ότι το νησί ονομάστηκε «Μονή» παραπέμποντας σε μια «βραχονησίδα μεμονωμένη». Στο μοναδικό beach bar του νησιού θα συναντήσεις αρκετούς τουρίστες και Έλληνες που έρχονται για μία ημέρα και μπορείς να καθίσεις κάτω από τα αρμυρίκια, έχοντας για παρέα το καλύτερο σκηνικό.

Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας: Από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στο κέντρο του νησιού η ετήσια γιορτή για το προϊόν που αποτελεί συνώνυμο της Αίγινας και της παραγωγικής βάσης των ανθρώπων του νησιού. Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την Εμπορική Έκθεση με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, γαστρονομικών εκπλήξεων και παιδικών διαδραστικών events.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ