«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί τα γλέντια της καλοκαιρινής Ελλάδας

panigiri Facebook Twitter
Πανηγύρι στην Καλλονή Γρεβενών. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ την εφαρμογή «Για τα πανηγύρια» από το Ρlaystore, μπορείς να καταλάβεις και από την ονομασία ότι πρόκειται για ένα χιουμοριστικό εγχείρημα. Αφού περιηγηθείς στο εξαιρετικά απλοϊκό format της και διαβάσεις την περιγραφή των δημιουργών, που περιλαμβάνει από διάσπαρτους κεφαλαίους χαρακτήρες μέχρι άτονες φράσεις, είσαι σίγουρος πλέον.

Όμως, όσο κι αν ο Κωνσταντίνος και ο Χρίστος, οι δημιουργοί του, στοχεύουν στη διασκέδασή σου, παραπέμποντας σε αφίσες με ρετουσαρισμένα πρόσωπα, πόζες γεμάτες αυτοπεποίθηση και τεράστια γράμματα που κάθε καλοκαίρι στολίζουν τις κολόνες της ΔΕΗ στην επαρχία, το έργο τους είναι κάτι παραπάνω από διασκεδαστικό· είναι χρήσιμο. 

Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη μόνο σε λογισμικά android, λανσαρίστηκε το 2019, όμως μέσα στην πανδημία η κατάσταση δεν ευνόησε το ταξίδι της. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα χιλιάδες χρήστες την έχουν κατεβάσει με σκοπό να εντοπίσουν τα πανηγύρια που διοργανώνονται στις περιοχές που πρόκειται να επισκεφθούν.

Κατανεμημένα σε τρεις χρονικές περιόδους, «σήμερα», «αύριο» και «μέσα στον μήνα», και αναγράφοντας το χωριό και τον νομό όπου πραγματοποιούνται, τα 1.200 σε αριθμό πανηγύρια σού δίνουν μια ικανοποιητική εικόνα του τι μπορείς να περιμένεις όλο τον χρόνο. 

Κάθε τόπος προσπαθεί να μπλέξει το προϊόν που παράγει με μια γιορτινή εκδήλωση με πολύ χορό, στο πλαίσιο του οποίου, φυσικά, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την προσέγγιση δυνατών ονομάτων της λαϊκής μουσικής σκηνής.

Ο Χρίστος κατάγεται από τη Θήβα και έχει τελειώσει Πληροφορική. Μαζί με τον Κωνσταντίνο, που είχε την αρχική ιδέα, και ψάχνοντας έναν τρόπο για να ασχοληθεί με το πτυχίο του όσο δούλευε στην εστίαση, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής. 

«Στη Θήβα έχουμε πάρα πολλά χωριά που διοργανώνουν πανηγύρια, συνήθως με αγίους και τοπικές εκκλησίες. Πολλοί μας ρωτούσαν αν υπάρχει κάποιο πανηγύρι στην περιοχή. Στην επαρχία τα πανηγύρια απευθύνονται πιο πολύ στην τοπική κοινωνία και στα γύρω χωριά, διαφημίζονται συνέχεια με καλτ αφίσες στον δρόμο, τις οποίες βλέπουν όσοι έρχονται από την Εθνική Οδό. Υπήρχε όμως ένα κενό στην ενημέρωση γι’ αυτόν που πάει σε ένα μέρος και μπορεί να θέλει να μάθει τι υπάρχει κοντά του. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα, χιουμοριστικά, και καταλήξαμε να έχουμε την τελική μορφή στο μυαλό μας», λέει. 

«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί (τα γλέντια) της καλοκαιρινής Ελλάδας Facebook Twitter
Πανηγύρι στη Λαγκάδα της Ικαρίας. Φωτ.: Eurokinissi

«Δεν φτιάξαμε την εφαρμογή με σκοπό το κέρδος, δεν υπάρχουν ούτε διαφημίσεις. Εμείς λέμε “ελάτε να περάσουμε καλά, να γνωρίσετε την περιοχή μας”. Ξεκινήσαμε από τη Θήβα και αργότερα είδαμε ότι τα πανηγύρια, προφανώς, δεν γίνονται μόνο στην περιοχή μας. Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που οργανώνουν φοβερά πανηγύρια. Έτσι, συγκεντρώσαμε πάνω από 1.200 σε μια εφαρμογή που δείχνει τι γίνεται όλο τον χρόνο, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες». 

Τα πανηγύρια σε πολλές περιοχές βασίζονται σε τοπικά προϊόντα: γιορτές σαρδέλας, ντομάτας, καρπουζιού. Κάθε τόπος προσπαθεί να μπλέξει το προϊόν που παράγει με μια γιορτινή εκδήλωση με πολύ χορό, στο πλαίσιο του οποίου, φυσικά, ξεκινά ένας μαραθώνιος για την προσέγγιση δυνατών ονομάτων της λαϊκής μουσικής σκηνής.  

«Συνήθως τα πανηγύρια ανταγωνίζονται άτυπα το ένα το άλλο ποιο θα φέρει τον καλύτερο τραγουδιστή, ο οποίος με τη σειρά του θα φέρει περισσότερο κόσμο. “Εμείς φέραμε αυτόν, εσείς ποιον φέρατε;”», εξηγεί ο Χρίστος.  

Η έρευνα, όπως μου αναφέρει, αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι. 

«Τα πανηγύρια αρχικά τα περάσαμε ένα-ένα, με το χέρι, και το ημερολόγιο αλλάζει συνεχώς, τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Υπάρχουν κινητές γιορτές, συνεπώς η έρευνα είναι περίπλοκη. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε πανηγύρια. Για παράδειγμα, στον Έβρο, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κρήτης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε μέρη που για πολλούς είναι για πολλούς δυσπρόσιτα, υπάρχουν πολύ αξιόλογα πανηγύρια και οι φορείς κάνουν πολύ καλή δουλειά». 

«Για τα πανηγύρια»: Μια εφαρμογή χαρτογραφεί (τα γλέντια) της καλοκαιρινής Ελλάδας Facebook Twitter
Καλοκαιρινό πανηγύρι στο Ναύπλιο. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όταν τον ρωτάω για τη χιουμοριστική διάσταση, αναφέρει: 

«Θέλαμε η περιγραφή να παραπέμπει περισσότερο στις αφίσες που κατά καιρούς υπάρχουν στα πανηγύρια. Οι άνθρωποι διαφημίζουν τον τόπο τους με κεφαλαία, φανταχτερά γράμματα, παρόλο που μπορεί να μην έχουν τελειώσει το σχολείο, ή να είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Θέλαμε να διατηρήσουμε αυτό το στοιχείο. Αυτό είναι το ωραίο και αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε μέσα από την εφαρμογή». 

Η high season του τουρισμού συμβαδίζει με τη high season των πανηγυριών, οπότε ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά το peak, με τον Δεκαπενταύγουστο να αποτελεί στο ζενίθ της διασκέδασης και του τοπικού γλεντιού. 

«Από την αρχή πίστευα ότι θα υπάρξει κόσμος που θα ενδιαφερθεί για την εφαρμογή, αν και αρχικά δεν είχαμε τόσο καλά downloads. Φτιάχτηκε το 2019, πέσαμε και στην εποχή του κορωνοϊού ‒ το 2020-21 ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία του τουρισμού γενικά, και για τα πανηγύρια. Μείναμε λίγο στάσιμοι. Φέτος, που παίρνουμε πίσω τη διασκέδαση και ίσως τη ζωή μας, είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που τρέχει η εφαρμογή live και τα πανηγύρια είναι σε ισχύ.

Τα πρώτα δύο χρόνια τρέχαμε πιο πολύ με τοπικά προϊόντα, σε ανοιχτούς χώρους, υπήρχαν και μήνες που δεν υπήρχε καμία εκδήλωση. Φέτος η εφαρμογή τρέχει με γεμάτη βάση δεδομένων. Υπάρχουν πάρα πολλά πανηγύρια που δεν τα έχουμε καταγράψει. Στα σχόλια και στα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολλοί αυτοί που μας λένε “δεν έχεις βάλει το πανηγύρι μου εκεί”, “τι θα γίνει με τον νομό μας;”. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μια πολύ καλή πηγή. Ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα τι γίνεται στο διπλανό χωριό απ’ το δικό τους». 

11 πανηγύρια του Αυγούστου

1. ΙΚΑΡΙΑ 6 Αυγούστου | Σωτήρος | Χριστός (Ράχες)
2. ΛΕΣΒΟ 15 Αυγούστου | Παναγία η Γλυκοφιλούσα | Πέτρα Λέσβου
3. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 15 Αυγούστου | Παναγία | Πορταΐτισσα
4. ΑΜΟΡΓΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Αιγιάλη
5. ΛΗΜΝΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Λήμνος
6. ΠΑΡΟΣ 23 Αυγούστου | 9μερα Παναγίας | Νάουσα
7. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 15 Αυγούστου | Παναγία | Χώρα
8. ΚΡΗΤΗ 15 Αυγούστου | Παναγία | Λασίθι
9. ΜΕΣΣΗΝΙΑ 15 Αυγούστου | Παναγία | Καρδαμύλη
10. ΑΡΚΑΔΙΑ 6 Αυγούστου | Σωτήρος | Παραλία Τυρού - Σαπουνακαιίκων
11. ΠΡΕΒΕΖΑ 12 Αυγούστου | (τοπικό πανηγύρι) | Κανάλι

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ