Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο! Φωτο: Δημήτρης Κούμανης
0

Πρωινή πτήση της Aegean για Milano Malpensa, στη συνέχεια πενήντα λεπτά οδήγηση για να απολαύσουμε τον δεύτερο εσπρέσο της ημέρας στις όχθες της λίμνης Maggiore (Lago Maggiore).

Η ανατολική όχθη της πανέμορφης λίμνης ανήκει στη Λομβαρδία, η δυτική στο Piemonte και η βόρεια στην Ελβετία.

Αν τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη Como προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ, διάττοντες και μη, η Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για το «παλιό χρήμα» του MiTo (Μιλάνο-Τορίνο).

Επίκεντρο της κοσμικής ζωής είναι η Stresa, μια όμορφη κωμόπολη με κτίσματα art nouveau, που απολαμβάνει τη θέα και την πρόσβαση στα τρία νησιά Borromeo – για αιώνες φέουδο της ομώνυμης οικογένειας του Μιλάνου.

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι θα σας μαγέψει, όμως το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο!

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι, θα σας μαγέψει, όμως το πρωϊνό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (νησί των ψαράδων), θα σας μείνει αξέχαστο!

Σε ό,τι αφορά το οινικό γίγνεσθαι της περιοχής, βρισκόμαστε στο Piemonte, άρα το Nebbiolo πρωταγωνιστεί, τα πιο «φιλικά» Barbera και Dolcetto έχουν το κοινό τους και ακολουθούν αξιόλογες λευκές ποικιλίες όπως οι Timorasso, Arneis, Cortese, Erbaluce και το πολυφυτεμένο Μοσχάτο.

Τα πλησιέστερα στη λίμνη Maggiore οινοπέδια αφορούν τις ζώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Gattinara και Ghemme, αμφότερες ρουστίκ εκφράσεις του Nebbiolo με ρωμαλαίες τανίνες και υψηλές οξύτητες.

Αν συμπαθείτε τον νεωτεριστικό χαρακτήρα των Barolo και Barbaresco, ίσως σας σοκάρουν τα παλιομοδίτικα «ξαδελφάκια» αυτών.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Κρασιά της περιοχής

Προϋπόθεση για την ονομασία προέλευσης Gattinara είναι να προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από Nebbiolo, με τη συμμετοχή άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών, κυρίως Vespolina, ενώ για το Ghemme 75%. Και για τα δύο απαιτείται η 36μηνη παλαίωση πριν από την κυκλοφορία τους (μεταξύ των δύο περιοχών αλλάζει ο χρόνος σε βαρέλι και φιάλη αντίστοιχα).

Σταθερή αξία στο ράφι και τις λίστες εστιατορίων η Gattinara του οινοποιείου Travaglini με το εκκεντρικό σχήμα της φιάλης, προκειμένου να αγκαλιάζεται εύκολα από την παλάμη και να συγκρατεί πιθανό ίζημα κατά τη μετάγγιση.

Αν αναζητάτε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και συμπύκνωση, δοκιμάστε προτάσεις του Antoniolo, ιδιαίτερα το υποδειγματικό Osso San Grato.

Από τα περιορισμένα αριθμητικά οινοποιεία στο Ghemme επιλέγουμε το Rovellotti.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Στις όχθες της λίμνης. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

Σχετικά με γαστρονομικά προϊόντα, το Piemonte είναι διάσημο για τις λευκές τρούφες γύρω από την Alba, την τοπική ράτσα βοδινών Fassona, εξού και παντού θα συναντήσετε το πιάτο vitello tonnato, και τα εξαιρετικά τυριά όπως τα Castelmagno, Toma Brusca, Montebore. Υπάρχει ένα σπάνιο τυρί (παράγεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) που ονομάζεται Bettelmatt. Έχει έντονα φυτική γεύση και αξίζει να το απολαύσετε, συνοδεύοντας ένα τοπικό, επιδόρπιο κρασί.

tips:

• Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια για και από Μιλάνο είναι ιδιαίτερα προσιτά. Η πόλη «ζει» από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο με αφορμή τις εμπορικές εκθέσεις, τις εκδηλώσεις μόδας και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

• Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Malpensa, όμως αν είστε παθιασμένος δικυκλιστής, σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα ενός ταξιδιού με μοτοσικλέτα. Αποτελεί υπέρτατη ευχαρίστηση η οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο από τα πεδινά προς τις Άλπεις.

• Όπως γράψαμε νωρίτερα, αξίζει να περάσετε μια νύχτα στο Isola dei Pescatori. Μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο Verbano και να κοιμηθείτε σε ένα από τα δώδεκα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Με την κράτηση η διεύθυνση θα φροντίσει για τη μεταφορά σας με σκάφος από τη Stresa.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Η λίμνη Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

• Το πιο αξιόλογο εστιατόριο της λίμνης Maggiore την τελευταία δεκαετία είναι το Battipalo στη Lesa. Σύγχρονη κουζίνα, καλή λίστα κρασιών, άριστη εξυπηρέτηση.

• Σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η τρατορία San Salvatore. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και ρουστίκ πιάτα της περιοχής.

• Εάν επιθυμείτε εστιατόρια με ενημερωμένη λίστα κρασιών και γνώση των εσοδειών, τότε το Il Grappolo στην Arona και το Osteria del Castello στη Verbania είναι αυτά που ψάχνετε.

• Τέλος, στην Enoteca da Giannino και στην Enoteca Simonotti σε Stresa και Arona αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές προτάσεις σε ποτήρι συνοδεία κρύων εδεσμάτων και να προμηθευτείτε φιάλες από την κάβα τους.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

Πολιτισμός / Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

 Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ