Πρωινή πτήση της Aegean για Milano Malpensa, στη συνέχεια πενήντα λεπτά οδήγηση για να απολαύσουμε τον δεύτερο εσπρέσο της ημέρας στις όχθες της λίμνης Maggiore (Lago Maggiore).
Η ανατολική όχθη της πανέμορφης λίμνης ανήκει στη Λομβαρδία, η δυτική στο Piemonte και η βόρεια στην Ελβετία.
Αν τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη Como προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ, διάττοντες και μη, η Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για το «παλιό χρήμα» του MiTo (Μιλάνο-Τορίνο).
Επίκεντρο της κοσμικής ζωής είναι η Stresa, μια όμορφη κωμόπολη με κτίσματα art nouveau, που απολαμβάνει τη θέα και την πρόσβαση στα τρία νησιά Borromeo – για αιώνες φέουδο της ομώνυμης οικογένειας του Μιλάνου.
Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι θα σας μαγέψει, όμως το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο!
Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι, θα σας μαγέψει, όμως το πρωϊνό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (νησί των ψαράδων), θα σας μείνει αξέχαστο!
Σε ό,τι αφορά το οινικό γίγνεσθαι της περιοχής, βρισκόμαστε στο Piemonte, άρα το Nebbiolo πρωταγωνιστεί, τα πιο «φιλικά» Barbera και Dolcetto έχουν το κοινό τους και ακολουθούν αξιόλογες λευκές ποικιλίες όπως οι Timorasso, Arneis, Cortese, Erbaluce και το πολυφυτεμένο Μοσχάτο.
Τα πλησιέστερα στη λίμνη Maggiore οινοπέδια αφορούν τις ζώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Gattinara και Ghemme, αμφότερες ρουστίκ εκφράσεις του Nebbiolo με ρωμαλαίες τανίνες και υψηλές οξύτητες.
Αν συμπαθείτε τον νεωτεριστικό χαρακτήρα των Barolo και Barbaresco, ίσως σας σοκάρουν τα παλιομοδίτικα «ξαδελφάκια» αυτών.
Προϋπόθεση για την ονομασία προέλευσης Gattinara είναι να προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από Nebbiolo, με τη συμμετοχή άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών, κυρίως Vespolina, ενώ για το Ghemme 75%. Και για τα δύο απαιτείται η 36μηνη παλαίωση πριν από την κυκλοφορία τους (μεταξύ των δύο περιοχών αλλάζει ο χρόνος σε βαρέλι και φιάλη αντίστοιχα).
Σταθερή αξία στο ράφι και τις λίστες εστιατορίων η Gattinara του οινοποιείου Travaglini με το εκκεντρικό σχήμα της φιάλης, προκειμένου να αγκαλιάζεται εύκολα από την παλάμη και να συγκρατεί πιθανό ίζημα κατά τη μετάγγιση.
Αν αναζητάτε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και συμπύκνωση, δοκιμάστε προτάσεις του Antoniolo, ιδιαίτερα το υποδειγματικό Osso San Grato.
Από τα περιορισμένα αριθμητικά οινοποιεία στο Ghemme επιλέγουμε το Rovellotti.
Σχετικά με γαστρονομικά προϊόντα, το Piemonte είναι διάσημο για τις λευκές τρούφες γύρω από την Alba, την τοπική ράτσα βοδινών Fassona, εξού και παντού θα συναντήσετε το πιάτο vitello tonnato, και τα εξαιρετικά τυριά όπως τα Castelmagno, Toma Brusca, Montebore. Υπάρχει ένα σπάνιο τυρί (παράγεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) που ονομάζεται Bettelmatt. Έχει έντονα φυτική γεύση και αξίζει να το απολαύσετε, συνοδεύοντας ένα τοπικό, επιδόρπιο κρασί.
tips:
• Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια για και από Μιλάνο είναι ιδιαίτερα προσιτά. Η πόλη «ζει» από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο με αφορμή τις εμπορικές εκθέσεις, τις εκδηλώσεις μόδας και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
• Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Malpensa, όμως αν είστε παθιασμένος δικυκλιστής, σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα ενός ταξιδιού με μοτοσικλέτα. Αποτελεί υπέρτατη ευχαρίστηση η οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο από τα πεδινά προς τις Άλπεις.
• Όπως γράψαμε νωρίτερα, αξίζει να περάσετε μια νύχτα στο Isola dei Pescatori. Μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο Verbano και να κοιμηθείτε σε ένα από τα δώδεκα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Με την κράτηση η διεύθυνση θα φροντίσει για τη μεταφορά σας με σκάφος από τη Stresa.
• Το πιο αξιόλογο εστιατόριο της λίμνης Maggiore την τελευταία δεκαετία είναι το Battipalo στη Lesa. Σύγχρονη κουζίνα, καλή λίστα κρασιών, άριστη εξυπηρέτηση.
• Σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η τρατορία San Salvatore. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και ρουστίκ πιάτα της περιοχής.
• Εάν επιθυμείτε εστιατόρια με ενημερωμένη λίστα κρασιών και γνώση των εσοδειών, τότε το Il Grappolo στην Arona και το Osteria del Castello στη Verbania είναι αυτά που ψάχνετε.
• Τέλος, στην Enoteca da Giannino και στην Enoteca Simonotti σε Stresa και Arona αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές προτάσεις σε ποτήρι συνοδεία κρύων εδεσμάτων και να προμηθευτείτε φιάλες από την κάβα τους.