Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο! Φωτο: Δημήτρης Κούμανης
0

Πρωινή πτήση της Aegean για Milano Malpensa, στη συνέχεια πενήντα λεπτά οδήγηση για να απολαύσουμε τον δεύτερο εσπρέσο της ημέρας στις όχθες της λίμνης Maggiore (Lago Maggiore).

Η ανατολική όχθη της πανέμορφης λίμνης ανήκει στη Λομβαρδία, η δυτική στο Piemonte και η βόρεια στην Ελβετία.

Αν τις τελευταίες δεκαετίες η λίμνη Como προσελκύει αστέρες του Χόλιγουντ, διάττοντες και μη, η Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα για το «παλιό χρήμα» του MiTo (Μιλάνο-Τορίνο).

Επίκεντρο της κοσμικής ζωής είναι η Stresa, μια όμορφη κωμόπολη με κτίσματα art nouveau, που απολαμβάνει τη θέα και την πρόσβαση στα τρία νησιά Borromeo – για αιώνες φέουδο της ομώνυμης οικογένειας του Μιλάνου.

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι θα σας μαγέψει, όμως το πρωινό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (Νησί των Ψαράδων) θα σας μείνει αξέχαστο!

Η επίσκεψη στα Bella και Madre με τους εντυπωσιακούς κήπους, τα εξωτικά φυτά και το λομβαρδικής αρχιτεκτονικής παλάτι, θα σας μαγέψει, όμως το πρωϊνό ξύπνημα στο Isola dei Pescatori (νησί των ψαράδων), θα σας μείνει αξέχαστο!

Σε ό,τι αφορά το οινικό γίγνεσθαι της περιοχής, βρισκόμαστε στο Piemonte, άρα το Nebbiolo πρωταγωνιστεί, τα πιο «φιλικά» Barbera και Dolcetto έχουν το κοινό τους και ακολουθούν αξιόλογες λευκές ποικιλίες όπως οι Timorasso, Arneis, Cortese, Erbaluce και το πολυφυτεμένο Μοσχάτο.

Τα πλησιέστερα στη λίμνη Maggiore οινοπέδια αφορούν τις ζώνες (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) Gattinara και Ghemme, αμφότερες ρουστίκ εκφράσεις του Nebbiolo με ρωμαλαίες τανίνες και υψηλές οξύτητες.

Αν συμπαθείτε τον νεωτεριστικό χαρακτήρα των Barolo και Barbaresco, ίσως σας σοκάρουν τα παλιομοδίτικα «ξαδελφάκια» αυτών.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Κρασιά της περιοχής

Προϋπόθεση για την ονομασία προέλευσης Gattinara είναι να προέρχεται τουλάχιστον κατά 90% από Nebbiolo, με τη συμμετοχή άλλων τοπικών ερυθρών ποικιλιών, κυρίως Vespolina, ενώ για το Ghemme 75%. Και για τα δύο απαιτείται η 36μηνη παλαίωση πριν από την κυκλοφορία τους (μεταξύ των δύο περιοχών αλλάζει ο χρόνος σε βαρέλι και φιάλη αντίστοιχα).

Σταθερή αξία στο ράφι και τις λίστες εστιατορίων η Gattinara του οινοποιείου Travaglini με το εκκεντρικό σχήμα της φιάλης, προκειμένου να αγκαλιάζεται εύκολα από την παλάμη και να συγκρατεί πιθανό ίζημα κατά τη μετάγγιση.

Αν αναζητάτε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και συμπύκνωση, δοκιμάστε προτάσεις του Antoniolo, ιδιαίτερα το υποδειγματικό Osso San Grato.

Από τα περιορισμένα αριθμητικά οινοποιεία στο Ghemme επιλέγουμε το Rovellotti.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Στις όχθες της λίμνης. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

Σχετικά με γαστρονομικά προϊόντα, το Piemonte είναι διάσημο για τις λευκές τρούφες γύρω από την Alba, την τοπική ράτσα βοδινών Fassona, εξού και παντού θα συναντήσετε το πιάτο vitello tonnato, και τα εξαιρετικά τυριά όπως τα Castelmagno, Toma Brusca, Montebore. Υπάρχει ένα σπάνιο τυρί (παράγεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) που ονομάζεται Bettelmatt. Έχει έντονα φυτική γεύση και αξίζει να το απολαύσετε, συνοδεύοντας ένα τοπικό, επιδόρπιο κρασί.

tips:

• Τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια για και από Μιλάνο είναι ιδιαίτερα προσιτά. Η πόλη «ζει» από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο με αφορμή τις εμπορικές εκθέσεις, τις εκδηλώσεις μόδας και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

• Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο Malpensa, όμως αν είστε παθιασμένος δικυκλιστής, σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα ενός ταξιδιού με μοτοσικλέτα. Αποτελεί υπέρτατη ευχαρίστηση η οδήγηση στο επαρχιακό δίκτυο από τα πεδινά προς τις Άλπεις.

• Όπως γράψαμε νωρίτερα, αξίζει να περάσετε μια νύχτα στο Isola dei Pescatori. Μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριο Verbano και να κοιμηθείτε σε ένα από τα δώδεκα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Με την κράτηση η διεύθυνση θα φροντίσει για τη μεταφορά σας με σκάφος από τη Stresa.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Η λίμνη Maggiore αποτελεί τόπο παραθερισμού από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Φωτό: Δημήτρης Κούμανης

• Το πιο αξιόλογο εστιατόριο της λίμνης Maggiore την τελευταία δεκαετία είναι το Battipalo στη Lesa. Σύγχρονη κουζίνα, καλή λίστα κρασιών, άριστη εξυπηρέτηση.

• Σκαρφαλωμένη ψηλά πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η τρατορία San Salvatore. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και ρουστίκ πιάτα της περιοχής.

• Εάν επιθυμείτε εστιατόρια με ενημερωμένη λίστα κρασιών και γνώση των εσοδειών, τότε το Il Grappolo στην Arona και το Osteria del Castello στη Verbania είναι αυτά που ψάχνετε.

• Τέλος, στην Enoteca da Giannino και στην Enoteca Simonotti σε Stresa και Arona αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε αρκετές προτάσεις σε ποτήρι συνοδεία κρύων εδεσμάτων και να προμηθευτείτε φιάλες από την κάβα τους.

Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Η διακριτική γοητεία του βόρειου Piemonte Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Κουμάνης
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Γεύση / Η Χλόη Χατζηβαρύτη πιστεύει ότι η κουλ πλευρά του κρασιού είναι το μέλλον

Η νεαρή οινοποιός που μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Γουμένισσας και Θεσσαλονίκης φτιάχνει κρασιά για τα οποία μπορεί να ακούσετε ότι «είναι πολύ σωστά για να είναι φυσικά», αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και καλό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Γουμένισσα, στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Γεύση / Γουμένισσα: Στη μικρή και πλούσια γη του κόκκινου κρασιού

Στις πλαγιές που κυματίζουν στην ανατολική πλευρά του όρους Πάικου, τα αμπέλια εδώ και αιώνες δίνουν κρασιά με χαρακτήρα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Εδώ το ξινόμαυρο βασιλεύει, αλλά, δίπλα σε αυτό, λευκές ποικιλίες όπως το ασύρτικο βρίσκουν ιδανικό περιβάλλον για να εκφράσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

Πολιτισμός / Τα μυστικά ενός οινοποιείου ηλικίας 1500 ετών μέσα από μια σημαντική ανασκαφή

 Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ