Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει

Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Όταν σκέφτεσαι έναν προορισμό που να απαντά στην ερώτηση «Δεν πάμε μια εκδρομή αυτό το Σαββατοκύριακο;» τότε η Λίμνη Τσιβλού είναι από τις πρώτες επιλογές που σου έρχεται στον νου.

Ομορφιά, φύση, ηρεμία και καλό φαγητό βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας από την Αθήνα και το μόνο που χρειάζεσαι είναι το αυτοκίνητό σου για να οδηγήσεις μέχρι εκεί. Κι επειδή σε αυτές τις αποδράσεις δεν θέλεις να σκέφτεσαι ούτε τα χιλιόμετρα, ούτε τον δρόμο, η πρώτη σου στάση είναι για να γεμίσεις το ντεπόζιτο με βενζίνη BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE ώστε να μπορείς να πας όσο μακριά θέλεις απολαμβάνοντας τις καλύτερες επιδόσεις του αυτοκινήτου σου.

Η Εθνική Αθηνών Πατρών ανοίγεται μπροστά σου μέχρι το ύψος της Ακράτας όπου θα ακολουθήσεις την πινακίδα προς Ζαρούχλα για να ανέβεις στα ορεινά του νομού Αχαΐας, μέσα από έναν εύκολο δρόμο. Μετά από περίπου 27 χιλιόμετρα κάνεις δεξιά προς λίμνη Τσιβλού και αφού περάσεις πάνω από τον ποταμό Κράθη θα βρεθείς στις όχθες της Λίμνης αντικρίζοντας το μαγευτικό τοπίο.

Στις πλάγιες του Χελμού, του βουνού των Καλαβρύτων, η φυσική λίμνη Τσιβλού μετρά σχεδόν εκατό χρόνια ζωής και πρόκειται για το αποτέλεσμα της μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη τον Μάρτιο του 1913, η οποία παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος και βράχων που καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός. Οι ορεινοί όγκοι έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά του οποίου εγκλωβίστηκαν σε μία φυσική λεκάνη στην οποία σχηματίστηκε η λίμνη. Με υψόμετρο 800 περίπου μέτρων το καταπράσινο τοπίο έχει μια ομορφιά που σου κόβει την ανάσα, καθώς οι αντανακλάσεις τρεμοπαίζουν στα νερά της λίμνης, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της φύσης. Η λίμνη Τσιβλού έχει βάθος περίπου 80 μέτρα, αλλά οι βροχοπτώσεις είναι εκείνες που καθορίζουν κάθε χρόνο το ύψος των νερών.

Η διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα και τα πλατάνια καθώς πλησιάζεις, είναι το ίδιο πανέμορφη όσο το τοπίο που σε περιμένει και η τεχνολογία ACTIVE κάνει τον δρόμο ακόμα πιο εύκολο αφού δεν σε απασχολούν ούτε οι αποστάσεις, ούτε η ποιότητα των δρόμων που θα συναντήσεις. Αν είσαι φαν, μπορείς να έχεις φορτώσει ποδήλατο γιατί οι όχθες της Τσιβλού είναι ιδανικές για ποδηλατικές εξορμήσεις αλλά και για περιπάτους μέσα στη φύση, ενώ οι οργανωμένοι μπορούν να δοκιμάσουν τις κωπηλατικές τους ικανότητες στα νερά της λίμνης.

Ακόμα κι αν απλώς αράξεις για να ευχαριστηθείς το τοπίο, είναι σίγουρο ότι δεν θα χορταίνεις τις εικόνες, τα αρώματα και τη γαλήνη της περιοχής. Δίπλα στις όχθες σε περιμένει ένα ταβερνάκι για καφέ ή φαγητό με θέα τα νερά της Τσιβλού και τις βουνοκορφές της ορεινής Πελοποννήσου. Το χωρίο Ζαρούχλα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων και προσφέρει δεκάδες επιλογές σε παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που θα σε φιλέψουν επαρκώς.

Η επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού είναι μια από εκείνες τις εμπειρίες που σου υπενθυμίζει πως οι ομορφιές της Ελλάδας είναι αμέτρητες και μπορείς να τις ανακαλύψεις μια μια με τον πιο εύκολο και άμεσο τρόπο -οδηγώντας με το αυτοκίνητό σου μακριά από την καθημερινότητα της πόλης. Η BP Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE θα φροντίσει αυτές οι αποδράσεις να είναι ξεκούραστες, προστατεύοντας τον κινητήρα του για να λειτουργεί σαν καινούριος και να μπορεί να σου προσφέρει πολλές ακόμα μοναδικές εξορμήσεις.

Λίμνη Τσιβλού: Μια φυσική λίμνη στα ορεινά της Πελοποννήσου που θα σε γοητεύσει Facebook Twitter
Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ