Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Η Ναύπακτος καταφέρνει να συνδυάζει την πόλη με το χωριό, το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, τον παραδοσιακό ορεινό καφέ με το παραθαλάσσιο φαγητό, χειμώνα - καλοκαίρι. Φωτο: Chris Papadopoulos (pap-x/flickr)
3

Η Ναύπακτος συγκαταλέγεται στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Στολίδι της Ρούμελης, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και ανήκει στους δημοφιλέστερους προορισμούς για πασχαλινές διακοπές. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας μας που κουβαλά ιστορία 3.000 ετών, είναι γνωστή ως «ρομαντική καστροπολιτεία» και έχει συνδεθεί με περιόδους μεγάλης ακμής αλλά και με ιστορικά γεγονότα. Το όνομά της προέρχεται από τη φράση «ναυς πήγνυμι», που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Η Ναύπακτος καταφέρνει να συνδυάζει την πόλη με το χωριό, το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο της φύσης, τον παραδοσιακό ορεινό καφέ με το παραθαλάσσιο φαγητό, χειμώνα - καλοκαίρι.


ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ - ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΤΕ

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Απέχει από την Αθήνα τρεις ώρες περίπου −ειδικά τώρα με τον νέο δρόμο, η απόσταση λιγοστεύει− και αφού περάσεις την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σε 20 λεπτά βρίσκεσαι στη Ναύπακτο. Το ενετικό της λιμάνι είναι από τους πρώτους σταθμούς που θα σε μαγέψουν. Εκεί, το 1571 πραγματοποιήθηκε ναυμαχία καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης μεταξύ του ευρωπαϊκού και του τουρκικού στόλου, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, που έχει περάσει στην Ιστορία για έναν ακόμα λόγο, επειδή τότε τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι ο Μιγκέλ Θερβάντες, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το δυτικό τμήμα του λιμανιού. Σίγουρα θα ακούσετε πολλούς κατοίκους να χρησιμοποιούν τις παλιές ονομασίες της «Λεπάντο» ή «Έπαχτος». Επίσης, στον χώρο του λιμανιού θα δείτε το γλυπτό του Ανεμογιάννη, που στέκει όρθιο σε μια βάρκα, κρατώντας αναμμένο πυρσό. Πρόκειται για τον αγωνιστή που τον Μάιο του 1821, σε ηλικία 23 ετών, θυσιάστηκε στον αγώνα για την ελευθερία, πυρπολώντας μια κορβέτα του τουρκικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένη ανοιχτά της Ναυπάκτου. Πάντως, αν κάνετε μια στάση για καφέ, η θέα στη θάλασσα και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα σας ανταμείψει. Το βράδυ, ο χώρος του λιμανιού μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο πάρτι όπου μπορείς να πιεις το ποτό σου, να συζητήσεις με την παρέα σου και να ρεμβάσεις. Φυσικά, είναι το μέρος όπου δεν σταματάς να φωτογραφίζεις, αφού το λιμάνι αποτελεί το ιδανικό τοπίο για μια selfie. Στη συνέχεια, ο δεύτερος must προορισμός είναι το Κάστρο της πόλης. Προτιμότερο είναι να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινά από το κέντρο –υπάρχει σήμανση−, περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια − σε ένα τέταρτο θα ανακαλύψετε μια θέα που θα σας ενθουσιάσει. Είναι βέβαιο ότι αφού καθίσετε σε μία από τις καφετέριες που υπάρχουν περιμετρικά του Κάστρου, δεν θα χορταίνετε την απέραντη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Στη βόλτα σας θα αντιληφθείτε αμέσως ότι οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου, η κατασκευή των οποίων εκτείνεται χρονικά από την αρχαιότητα έως και την Τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και τις φθορές που έχουν υποστεί, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα μνημεία φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Παράλληλα, στη διαδρομή προς το Κάστρο θα συναντήσετε το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και τώρα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, αλλά και το ρολόι της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1914. Την περίοδο της άνοιξης η συγκεκριμένη βόλτα θα σας μείνει αξέχαστη, χάρη στις μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών, στον ευχάριστο ήλιο, στις καλοδιατηρημένες ασβεστωμένες αυλές και στο απέραντο γαλάζιο.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Θέα από την παραλία Γρίμποβο προς την πόλη της Ναυπάκτου. Φωτο: Γιάννης Καρανικόλας


Είναι δύσκολο κάποιος που επισκέπτεται τη Ναύπακτο να φύγει δυσαρεστημένος, αφού είναι μια πόλη για όλα τα γούστα και κάθε γωνιά της σε συναρπάζει. Διαθέτει δύο παραλίες, το Γρίμποβο και την Ψανή, όπου μπορείτε να απολαύσετε την πεζοπορία δίπλα στο κύμα αλλά και κάτω από αιωνόβια πλατάνια. Στην πόλη μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου, να καθίσεις στις όμορφες πλατείες με τις πετρόχτιστες βρύσες που το κρύο τους νερό από τα βουνά της Πίνδου σε ξεδιψά ανά πάσα στιγμή, και να χαλαρώσεις στα μικρά σοκάκια.


Μέσα στην πόλη θα δείτε και το ξενοδοχείο Ξενία που μαραζώνει αναξιοποίητο, θυμίζοντας περασμένες εποχές τουριστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το υπέροχο βιβλιοπωλείο Adagio II, όπου μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σας πίνοντας ένα κρασάκι ή ένα ποτό στην αυλή που διαθέτει στο πίσω μέρος.


ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αναμφισβήτητα, η Ναύπακτος έχει την τιμητική της το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες κι ένα υπερθέαμα σε ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια. Οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η Φιλαρμονική του δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Μεγάλη Παρασκευή στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Φωτο: TimosL/flickr


ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Η Ναύπακτος αποτελεί, επίσης, ένα πολύ καλό ορμητήριο για ημερήσιες εκδρομές, είτε προς την Ορεινή Ναυπακτία είτε προς τις ομορφιές της Φωκίδας. Σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς σε χωριά φυσικού κάλλους με πυκνά δάση, εντυπωσιακά ποτάμια, όπως ο Μόρνος και ο Εύηνος, με τρεχούμενα νερά, καλοδιατηρημένους οικισμούς, δάση οξιάς, καστανιές, βελανιδιές και έλατα. Ελατού, Άνω Χώρα, Σίμος, Τερψιθέα, Πλάτανος, είναι μερικά από τα χωριά όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Αν βρεθείτε σε ένα από τα χωριά της Ναυπακτίας θα μυηθείτε στο ρουμελιώτικο Πάσχα που θεωρείται γιορτή της φύσης. Η άλλη πλευρά, προς τη Φωκίδα, που διαθέτει καταγάλανες παραλίες, όπως η Χιλιαδού και το Σκάλωμα, πανέμορφα καταπράσινα χωριά, όπως το Κλήμα, η Πηγή και το Ευπάλιο, αλλά και υπέροχες τοποθεσίες, όπως το γραφικό Μοναστηράκι με τις καταπληκτικές ψαροταβέρνες, σε ταξιδεύει σε μέρη που θυμίζουν μικρά νησιά.


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αν σας δοθεί η ευκαιρία, για τις διαδρομές στα κοντινά χωριά προτιμήστε τα ΚΤΕΛ. Πρόκειται για μια υπέροχη ιεροτελεστία που σε κάνει να ξεχνάς τη βουή της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας. Παλιά λεωφορεία, βγαλμένα από παλιές δεκαετίες, με vintage διακόσμηση, σε γυρίζουν σε περιόδους που το λεωφορείο ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς. Μέσα σε αυτά θα ξεκινήσεις συζητήσεις με αγνώστους, θα μάθεις νέα του χωριού, αλλά το καλύτερο είναι πως απολαμβάνεις διαδρομές εξαιρετικής ομορφιές, περνώντας από ποτάμια και πευκοδάση.


ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

Για φαγητό υπάρχουν πολλές καλές επιλογές. Σας προτείνουμε, μέσα στην πόλη της Ναυπάκτου, την ψαροταβέρνα «Πάπουλης», στο Γρίμποβο το «Πέτρινο», το «ξυλοφουρνάκι» για πίτσα σε φούρνο με ξύλα, το «Delizia» για τις καλύτερες κρέπες, και για κρεατικά τον «Θωμόπουλο» στην περιοχή του Λυγιά. Επίσης, στο κοντινό Μοναστηράκι προτιμήστε τον «Ηλιόπουλο» ή την ταβέρνα του «Άρη» στη Χιλιαδού, που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Τέλος, για όσους έχουν αυτοκίνητο, μια γρήγορη βόλτα στα Τριζόνια, το μοναδικό κατοικημένο νησάκι του Κορινθιακού, επιβάλλεται.


Η Ναύπακτος, λοιπόν, μπορεί να καλύψει κάθε επιθυμία, ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών. Ένας ξεχωριστός τόπος που διακρίνεται για τις όμορφες γειτονιές, τους φιλόξενους κατοίκους, τα ιστορικά μνημεία, τα αυθεντικά χωριά και τη νυχτερινή ζωή, με το μεγαλείο της φύσης να κυριαρχεί παντού.

Πάσχα στη Ναύπακτο: Όσα αξίζει να ξέρετε για το στολίδι της Ρούμελης Facebook Twitter
Must προορισμός είναι το Κάστρο της πόλης.
Ταξίδια
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT