Απλότητα
Μετά την φούσκα που έσκασε στα 90s, οι Ιάπωνες ακόμα νοσταλγούν το χρήμα που έρεε άφθονο την δεκαετία του ογδόντα. Τα πράγματα είναι πιο μαζεμένα τώρα, όχι ότι πεινάνε οι Ιάπωνες, όχι ότι στερούνται τις πολυτέλειες τους, αλλά πραγματικά στην Ιαπωνία δεν υπάρχει ούτε καν από τους χαζοσελέμπριτιζ άσκοπη επίδειξη υπέρμετρου πλούτου. Ίσως αυτό να μην έχει να κάνει με τα λεφτά, αλλά επειδή οι Ιάπωνες δεν θέλουν να δείχνουν υπερβολικοί έτσι ώστε να μην ξεφύγουν από τα όρια της ομάδας. Με μερικές εξαιρέσεις φυσικά.
Ενέργεια
Είναι η ενέργεια της πόλης, το ότι βγαίνεις στον δρόμο και ξέρεις ότι ζεις σε ένα μέρος που παράγεται πλούτος, που παίζει σημαντικό ρολό στην πορεία του πλανήτη, που η δημιουργικότητα αναβλύζει από παντού, που σου παρουσιάζονται ευκαιρίες συνεχώς και το ότι κάθε εβδομάδα είναι διαφορετική από την προηγούμενη.
Οι γειτονιές
Shimokitazawa– Είμαι φοιτητής. Δεν έχω πολλά λεφτά αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος που έρχομαι στην Shimokitazawa για να αγοράσω από τα second-hand stores. Πάνω από όλα είναι το στιλ και έρχομαι εδώ για να εμπνευστώ και να ψωνίσω και για να πάω κομμωτήριο, το πόσα κομμωτήρια έχει αυτή η Shimokitazawa δεν λέγεται). Μπορείς να δεις φωτογραφία μου και των φίλων μου σε περιοδικά με street fashion σχεδόν κάθε μήνα.
Koenji– Δεν θα έλεγα πως το Koenji είναι γειτονιά με hipsters/fashionistas. Το Koenji και ο διπλανός σταθμός το Nakano θεωρούνται γειτονιές όπου μένουν πολλοί gay από 30 μέχρι 40 περίπου αλλά όχι αναγκαστικά που έχουν σχέση με την μόδα. Nakameguro – Είμαι κοντά στα 30. Έχω ανώτατη μόρφωση. Είμαι σοφιστικέ. Έχω ξεπεράσει την ανάγκη για πολλή βαβούρα και θέλω κάτι πιο ήρεμο και έλεγκαντ για να περάσω καλά. Εννοείται πως έχω στιλ και αυτό δεν ήρθε από την μια μέρα στην άλλη. Έχω ωριμάσει σε σχέση με τη περίοδο που σύχναζα στην Shimokitazawa και είμαι κατά πάσα πιθανότητα πολύ ενδιαφέρον άτομο.
Harajuku– Είμαι ο εκκολαπτόμενος fashionista. Πηγαίνω ακόμα γυμνάσιο ή λύκειο οπότε όλο αυτό μπορεί να είναι μια φάση που θα περάσει. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι αν έρθεις να με επισκεφτείς στην Harajuku δεν θα πάθεις πλάκα από τις ικανότητες μου να συνδυάζω το ότι χρώμα, ύφασμα και ύφος ρούχου μπορείς να φανταστείς.
Shinjuku– Επίσης δεν θα έλεγα πως η Shinjuku είναι μέρος που συχνάζουν hipsters/fashionistas. Ίσως είναι η περιοχή με τα περισσότερα και τα πιο ακριβά εμπορικά καταστήματα αλλά οι καφετέριες και τα bar νομίζω πως απευθύνονται σε ένα πιο mainstream κοινό. Μιας και μιλάμε για τέτοιες γειτονιές πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσω στην λίστα σου την Daikanyama. Εδώ θα ήθελαν να ζουν σχεδόν όλοι οι παραπάνω αλλά τα ενοίκια είναι ελαφρώς απαγορευτικά.
Το στυλ
Πάντως το πάρα πολύ ενδιαφέρον στο Tokyo είναι ότι όχι μόνο αυτοί που ασχολούνται με την μόδα είναι καλοντυμένοι, οι πάντες είναι καλοντυμένοι χωρίς να είμαι καθόλου υπερβολικός. Οι Ιάπωνες προσέχουν την εξωτερική τους εικόνα και αυτό έχει να κάνει πιστεύω με τους τρόπους τους και τους κανόνες αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Από τον διευθυντή μιας εταιρείας μέχρι τον εργάτη που δουλεύει στον δρόμο, είναι όλοι καθαροί και προσεγμένοι.
Οι νέοι Ιάπωνες έχουν ασύλληπτη δημιουργικότητα και έμπνευση, είναι πάρα πολύ μπροστά, τόσο που πιστεύω πως σε πολύ λίγα άλλα μέρη του πλανήτη μπορείς να δεις κάτι παρόμοιο.
Ταπεινότητα
Η ιαπωνική κοινωνία δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια. Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ερωτικές/ρομαντικές σχέσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πιο χαλαροί, ο πληθυσμός μειώνεται και οι συνταξιούχοι αυξάνονται. Εκτός όμως από αυτά πιστεύω ότι όχι απλά μπορούμε αλλά πρέπει να μάθουμε πολλά από τους Ιάπωνες. Είναι πολύ βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τους τρόπους και την συμπεριφορά μας.
Ζώντας στο Τόκιο και δουλεύοντας στο Miraikan είμαι καθημερινά περιτριγυρισμένος από όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά και πολιτιστικά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, αλλά ποτέ δεν θα ακούσεις έναν Ιάπωνα να λέει: «Όταν εμείς φτιάχναμε ρομπότ οι άλλοι τρώγανε βελανίδια». Το ξέρουν ότι είναι πρώτοι σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας αλλά δεν θα τους ακούσεις να περηφανευτούν, το ξέρουν και αυτό είναι αρκετό. Ταπεινότητα. Υπάρχουν λίγες και ειρηνικές πορείες, οι καταστροφές στους δρόμους είναι αδιανόητες, οι μαθητές στο σχολείο καθαρίζουν μόνοι τους τις αίθουσες τους. Σεβασμός για τον κοινό χώρο. Λάθη γίνονται, δεν είναι τέλειοι, αλλά αντί για φωνές και φασαρίες κοιτάνε να βρουν την λύση πρώτα και όχι να αρχίσουν τις κατηγορίες. Ηρεμία, χαμόγελα στους δρόμους, υποκλίσεις σε όποιο μαγαζί μπεις. Ξέρεις ότι θα βγεις από το σπίτι σου και τίποτα δεν θα πάει στραβά, επειδή όλοι κάνουν σωστά την δουλειά τους. Όλοι κοιτάνε πρώτα να κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Κείμενο: Αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Δημήτρη Κοντόπουλου που ζει και εργάζεται στην Ιαπωνία και τις τρεις συνεντεύξεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα στο LIFO.gr [1] [2] [3]
Σκίτσα: Μια ευγενική παραχώρηση του Ιάπωνα εικονογράφου Shinji Tsuchimochi αποκλειστικά για το LIFO.gr. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνει το «Tokyo 100 views» μια ανθολογία με δημιουργίες εμπνευσμένες από την Ιαπωνική πρωτεύουσα. Δείτε και άλλα έργα του στην σελίδα του στο Behance και στην σελίδα του στο Facebook