Ξέρω τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι

Ξέρω τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Υποτίθεται ότι πρόκειται για την περίοδο της Μεγάλης Χαλάρωσης κι όμως είναι απίστευτο πόσο φορτισμένες με προσδοκίες και εμμονές είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Κι όμως την πατάμε κάθε χρόνο, επιρρεπείς στην ψευδαίσθηση ότι «φέτος θα τη δούμε αλλιώς και θα ξεκουραστούμε πραγματικά». Ως γνωστόν, «διώξε τη φύση σου κι αυτή θα επιστρέψει καλπάζοντας»…

Θα πάρεις άδεια αρχές Ιουλίου για να αποφύγεις τη συνεύρεση με όλη την πλέμπα (και τον Αύγουστο θα βαράς το κεφάλι σου στους τοίχους του διαμερίσματος, όσο κι αν προσπαθείς να δεις το απόκοσμο μαυσωλείο της άδειας και κωματώδους πρωτεύουσας με λογοτεχνικούς όρους).

Θα αγοράσεις καινούργια στολή διακοπών (μαγιό, βερμούδες κ.λπ.) casual, χαρωπής και ουδέτερης σημειολογίας (ώσπου να καταλάβεις ότι μόνο το μαύρο ταιριάζει με την ξινή ιδιοσυγκρασία σου).

 

Θα κολυμπάς περισσότερο και θα «σαπίζεις» λιγότερο (μέχρι τις πρώτες κράμπες).

 

Θα χρησιμοποιήσεις τις διακοπές για περισυλλογή και σημαντικές αποφάσεις για τη νέα σεζόν (πιο μάταιη διαδικασία ακόμα κι απ' το αντίστοιχο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς).

 

Θ' αφήσεις το κινητό στην Αθήνα (ναι, καλά...).

 

Θα επισκεφτείς το παλιό εξοχικό και θα συμφιλιωθείς με τους ηλικιωμένους και «μαλακωμένους» πλέον συντηρητικούς γείτονες, που σου την έσπαγαν όταν ήσουν πιτσιρικάς (το τριπ «τσαγιού και συμπάθειας» θα κρατήσει μέχρι ν' αρχίσουν να γκρινιάζουν για τους Αλβανούς που δεν τους επιτρέπουν να έχουν την πόρτα ξεκλείδωτη «όπως παλιά»).

 

Θα κόψεις το ξενύχτι, για να δεις τον ήλιο να ανατέλλει με τον πρώτο καφέ και όχι με την τελευταία μπίρα της ημέρας (και μετά θα ξεραθείς μέχρι το ηλιοβασίλεμα, στη θέα του οποίου, το βιολογικό σου ρολόι θα επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς).

 

Θα αποφύγεις να κλείσεις εγκαίρως εισιτήριο και δωμάτιο για να μην δεσμεύεσαι από το σύστημα τουριστικής εκμετάλλευσης (και μετά θα θυμηθείς ότι έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από τότε που κοιμήθηκες τελευταία φορά στην παραλία).

 

Θα πας μόνος σου διακοπές, για να είσαι κύριος του εαυτού και των επιλογών σου (την τρίτη μέρα θα έχεις τη στάμπα του «κολλιτσίδα» σ' όλο το νησί).

 

Θα διαλύσεις τη σχέση σου, για να είσαι διαθέσιμος σε καλοκαιρινούς έρωτες (το βλέμμα του λιγούρη θα σε προδώσει και πάλι).

 

Θα πας στη Μύκονο μόνο για να πας επιτέλους στη Δήλο («έλα μωρέ κι αύριο μέρα είναι, δε θα πάνε πουθενά τ' αρχαία»).

 

Θα αφήσεις τα ακουστικά πίσω, για να ακούς τους «φυσικούς ήχους» στο μέρος που βρίσκεσαι (στο μεταξύ όμως την παλιά καντίνα την έχει πάρει local νεολαίος που βαράει μεσημεριάτικα λαϊκά).

 

Θα τρως ελαφρά και θα περιορίσεις την άναρχη μεζεδοκατάνυξη («ας μην την πιούμε όμως πάλι ξεροσφύρι τη ρακή»).

 

Θα ανέβεις επιτέλους ντάλα μεσημέρι στο μοναστήρι ψηλά στο βουνό ως άσκηση αυτόπειθαρχίας («του χρόνου, πρώτα ο θεός, οπωσδήποτε...»).

 

Θα διαβάσεις επιτέλους στ' αλήθεια κάποιο από τα «μεγάλα» βιβλία που λες ότι έχεις διαβάσει, αλλά το αναβάλλεις από την εφηβεία (μέχρι να δεις στον ύπνο σου τον Ρασκόλνικοφ μαυρισμένο με τάνγκα στη διπλανή σεζ λονγκ).

 

Θ' αφήσεις το κινητό στην Αθήνα (ναι, καλά...).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.8.2018

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT