Λίγοι είναι οι Έλληνες street artists που τα έργα τους είναι αναγνωρίσιμα με μια πρώτη ματιά έξω από την χώρα μας. Τα επιβλητικά έργα του INO είτε τα συναντάς στον Πειραιά είτε στην ορεινή Ιταλία ένα είναι σίγουρο: Δεν μπορείς να τα μπερδέψεις με τις δουλειές κάποιου άλλου. Τα murals του σχολιάζουν κοινωνικά και πολιτικά θέματα με ένα ιδιαίτερο τρόπο φέρνοντας πολλές φορές στο μυαλό αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας. Αυτό το μήνα επέστρεψε σε μια από τις αγαπημένες του χώρες, την Ισπανία. Στα πλαίσια του Desordes Creatives Festival δημιούργησε ένα έργο με τον ειρωνικό τίτλο «Roaming in Paradise». Ο Θεός είναι καρφωμένος στην οθόνη ενός Smartphone. Όπως όλοι μας.
Και από την Ισπανία στο Puerto Rico και στο καινούριο έργο του ROA. Το όνομα του ROA έχει συνδεθεί με τις εντυπωσιακές δημιουργίες του εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο. Οι δουλειές του είναι τις περισσότερες φορές ένα καυστικό σχόλιο για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Αυτή τη φορά, λίγα μέτρα από τις ακτές του Ατλαντικού, δημιουργεί έναν καρχαρία με κομμένα φτερά που φέρνει στο μυαλό μια βίαιη ανθρώπινη ενέργεια. Οι ψαράδες κόβουν τα φτερά του καρχαρία, στο μέλλον θα αποτελέσουν το συστατικό μιας νόστιμης σούπας, και πετούν το υπόλοιπο σώμα του στην θάλασσα. Είναι η αρχή ενός αργού και βίαιου θανάτου για τον καρχαρία που μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και δυο ημέρες. Ζωντανός και χωρίς να μπορεί να κινηθεί γίνεται το ιδανικό γεύμα για τα υπόλοιπα ψάρια.
Και από τον καρχαρία του ROA στο μυθικό πουλί Φοίνιξ και στο έργο του Κινέζου Dal East που δημιούργησε στην Μαλαισία. Ο Ηρόδοτος αναφέρει για τον Φοίνιξ ότι έχει την μοναδική ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του οι οποίες προέρχονται από την ίδια την φωτιά. Η 3D τεχνική που χρησιμοποιεί ο Dal East στο έργο του, που χρειάστηκε να περάσει μερικές μέρες κάτω από συνθήκες υπερβολικής ζέστης και υγρασίας για να το ολοκληρώσει, δίνουν την εντύπωση ότι το πουλί έχει πάρει φωτιά. Τα θέματα που απασχολούν τον Dal East στα έργα του έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ύπαρξη και τις αγωνίες της.
Και για το τέλος ένα από τα καλλιτεχνικά προτζεκτ των ημερών. Η συνεργασία του Λιθουανού καλλιτέχνη Ernest Zacharevic με την εμβληματική φωτογράφο Martha Cooper. «Αν και υπάρχουν διαφορές στο μέσο, την πρακτική και τον χρόνο ανάμεσα στην δικιά μου δουλειά και σε αυτή της Martha Cooper, εξερευνούμε και οι δυο παρόμοια θέματα παγκόσμιας απήχησης» είχε δηλώσει ο Zach πριν λίγες μέρες στην συνέντευξη του στο LIFO.gr. Αυτό είναι το τελευταίο του έργο μιας μοναδικής συνεργασίας που συνεχίζεται στους δρόμους της Νέας Υόρκης.