H ανισότητα των φύλων είναι μια κατάφωρη αδικία και αποτελεί μια τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητας. Οι γυναίκες βρίσκονται παντού σε χειρότερη θέση από τους άντρες, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.
Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη για τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες, για τις ηλικιωμένες, για τις γυναίκες με αναπηρία, για τις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, τόνισαν οι συμμετέχουσες στο σχετικό πάνελ του συνεδρίου «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη» που συντόνισε η αρχισυντάκτρια του ampa, Χριστίνα Γαλανοπούλου.
Η Πανωραία Καρανικολοπούλου MacDonald, Chief People Officer του Qualco Group, σημείωσε πως πρέπει να «δώσουμε έμφαση στην παιδεία, έτσι ώστε να σπάσουν ταμπού και στερεότυπα που ταλανίζουν την κοινωνία μας εδώ και δεκαετίες». «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διαφοροποίηση να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Όταν πλέον κάτι θεωρείται αυτονόητο δεν σου κάνει πλέον εντύπωση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Ερμιόνη Γεωργουλάκη, Country Leader της P&G, σημείωσε πως η αφομοίωση της κουλτούρας της συμπερίληψης και της ισότητας είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδιακσία. Βασικό σημείο, όπως ανέφερε, είναι «να ξεκινήσουμε από τη στοχοθέτηση των στελεχών από την ανώτατη διοίκηση μέχρι το κάθε τμήμα της εταιρείας».
Η κ. Γεωργουλάκη ανέφερε πως είναι βασικό οι εταιρείες να υιοθετήσουν πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικογένειας, όπως άδειας μητρότητας, πατρότητας, ενώ είναι πολύ σημαντική η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες, καθώς μόνο έτσι «θα καταλάβουμε ως άτομα τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που κουβαλάμε για να τα αντιμετωπίσουμε».
Η Ελπίδα Κόκκοτα Founder & CEO της Mexoxo σημείωσε από την πλευρά της πως «αυτό που κάνουμε στη Mexoxo είναι αποστολή ζωής, στόχος είναι ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να είναι αυτό που πραγματικά θέλει να είναι. Η κ. Κόκοτα πρόσθεσε πως στις «σύγχρονες επιχειρήσεις αναπτύσσεται μια νέα νοοτροπία, της συμπερίληψης, η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας αλλάζει, και αυξάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης για τις γυναίκες». Σημείωσε πώς «από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα η Mexoxo έχει βοηθήσει έμπρακτα, με χαρακτηριστικά νούμερα επιτυχίας, πάνω από 5.000 γυναίκες, σε 16 χώρες.
Η Μαριάννα Κάλμπαρη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, σημείωσε πως ο ηλικιακός ρατσισμός υπάρχει για τους πολύ νέους, αλλά ο χειρότερος είναι αυτος που έρχεται με τα χρόνια». Ανέφερε πως το θέατρο ήταν ανέκαθεν πιο ανοιχτό στα θέματα συμπερίληψης, ωστόσο στον χώρο του θεάτρου «όσο μια γυναίκα μεγαλώνει, σε συνάρτηση με τη μητρότητα, αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια στην επαγγελματική της πορεία. Κλείνοντας η κ. Κάλμπαρη σημείωσε πως «χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Όσο περισσότερο μιλάμε για τα πράγματα τόσο περισσότερο τα αποδεχόμαστε, αυτή είναι η δύναμη του λόγου. Με την παιδεία και τον πολιτισμό μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο στην κοινωνία μας. Να έχουμε τη δυνατότητα να έχουν όλοι και όλες τις ίδιες ευκαιρίες».