Ορατότητα στην πράξη!

Ορατότητα στην πράξη! Facebook Twitter
Στόχος μας είναι μετά το συνέδριο και μέσα από τις εμπειρίες που θα έχουν μοιραστεί οι ομιλητές να βγούμε όλοι πιο ενημερωμένοι, ανοιχτοί και έτοιμοι να αγκαλιάσουμε αυτή την ποικιλομορφία. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΜΕ την πρωτοβουλία «Upfront» στη LiFO, σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν πώς θα ένιωθα αν δούλευα σε μια εταιρεία –έστω σε ένα άλλο μέσο– όπου δεν θα μπορούσα, δεν θα ένιωθα άνετα να είμαι 100% ο εαυτός μου.

Ευρισκόμενος στο δυναμικό της LiFO εδώ και δέκα χρόνια περίπου και μην έχοντας εργασιακή εμπειρία αλλού, αυτή η σκέψη μού φαίνεται πραγματικά σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχοντας συνηθίσει να εκφράζομαι καθημερινά ελεύθερα, να είμαι δημιουργικός σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο μάλιστα ήταν ακριβώς έτσι από την πρώτη στιγμή, από τη γέννηση και τη φύση του, και όχι επειδή η συμπερίληψη έγινε «μόδα» ή επειδή έπρεπε να ακολουθηθούν κάποιοι διεθνείς κανονισμοί, και όπου αυτή ακριβώς η ελευθερία έκφρασης όχι απλώς προστατεύεται αλλά είναι το ζητούμενο, δεν ξέρω πώς θα ήταν η καθημερινότητά μου, πόσο διαφορετική θα ήταν η ψυχολογία και η παραγωγικότητά μου, πώς, εν τέλει, θα είχε εξελιχθεί η καριέρα μου, αν έπρεπε (ή αν επέλεγα, προφανώς από ανασφάλεια), για παράδειγμα, να μην είμαι out ως προς τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό. 

Στόχος μας είναι μετά το συνέδριο και μέσα από τις εμπειρίες που θα έχουν μοιραστεί οι ομιλητές να βγούμε όλοι πιο ενημερωμένοι, ανοιχτοί και έτοιμοι να αγκαλιάσουμε αυτή την ποικιλομορφία. 

Κι όμως, αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα εν έτει 2022, που οι κατακτήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προχωρούν παράλληλα με την πρόοδο της κοινωνίας μας: φόβος, διακρίσεις, αποκλεισμοί, bullying.

Η πρωτοβουλία «Upfront», ωστόσο, δεν περιορίζεται εδώ – εγώ ξεκινώ αναφέροντας το χαρακτηριστικό του σεξουαλικού προσανατολισμού, γιατί αυτό το βίωμα διαθέτω και με αυτή την εμπειρία μπορώ να ταυτιστώ.

718
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η συζήτηση που η LiFO και η Tsomokos θα επιχειρήσουν να ανοίξουν στις 17 Μαρτίου περιλαμβάνει εκπροσώπους από διαφορετικές μειονότητες της κοινωνίας των πολιτών, από διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα αλλά και από κορυφαίους θεσμούς, ενώ τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι πολλά: γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας, αποκλεισμός λόγω φυλής ή χρώματος, αναπηρία και προσβασιμότητα, ορατότητα στην Αθήνα, οι προκλήσεις της εφαρμογής των πολιτικών μητρικών εταιρειών στο ελληνικό πλαίσιο, ο ψυχικός αντίκτυπος του coming out στην εργασία και άλλα ακόμα. Κι όταν μιλάμε για μειονότητες, δεν αναφερόμαστε στην αριθμητική τους αντιπροσώπευση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό αλλά σε ομάδες που βιώνουν περιορισμούς, ανισότητες, συνεπώς απολαμβάνουν λιγότερα δικαιώματα εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών τους. 

Το συνέδριο της 17ης Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο και ανέκαθεν συμπεριληπτικό περιβάλλον της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, φιλοδοξεί να αποτελέσει μόνο την αρχή μιας πρωτοβουλίας που θα συνεχίσει, με μια σειρά δράσεων, να ευαισθητοποιεί, να ανοίγει συζητήσεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται «άβολες», να μιλά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της εργασίας, να διεκδικεί ισότητα, συμπερίληψη, ποικιλομορφία και ορατότητα. Μέχρι αυτές οι έννοιες να είναι πλέον κεκτημένες και να μη χρειάζεται να συζητάμε γι’ αυτές. Μέχρι όλες οι ελληνικές εταιρείες να είναι πολύχρωμες και ποικιλόμορφες, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι μόνο κέρδος θα έχουν επενδύοντας στην ειλικρινή εκπροσώπηση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στο εργατικό τους δυναμικό, όχι απλώς με το να συμμορφώνονται στα διεθνή regulations.

Στόχος μας είναι μετά το συνέδριο και μέσα από τις εμπειρίες που θα έχουν μοιραστεί οι ομιλητές να βγούμε όλοι πιο ενημερωμένοι, ανοιχτοί και έτοιμοι να αγκαλιάσουμε αυτή την ποικιλομορφία. 

Σας περιμένουμε την Πέμπτη 17/3, από τις 10:00, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (register at upfront.gr) και διαδικτυακά, μέσω live streaming, στο lifo.gr.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ