Όλα όσα τσατάρουν οι μανάδες με τα παιδιά τους

Content Creators: Η «Μάνα στιγμή» ή Όλα όσα τσατάρουν οι μανάδες με τα παιδιά τους Facebook Twitter
Γενικά, έχω να πω ότι η Ελληνίδα μάνα είναι φοβερή. Το λέω και αρνητικά και θετικά, γιατί, όπως είπα, δεν είναι όλα για γέλια, κάποια θα έλεγα ότι είναι και για κλάματα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ, απόκρυφη γωνιά του Instagram υπάρχει μια μικρή χιουμοριστική σελίδα που δημοσιοποιεί συνομιλίες της οικογενειακής ζωής οι οποίες ως τώρα δεν έχουν βρει άλλο τρόπο για να βγουν στην επιφάνεια. Συζητήσεις παιδιών (εκτός και εντός εισαγωγικών) με τις μανάδες τους, στις καλές και στις κακές στιγμές τους.  

Είναι η σελίδα «Μάνα στιγμή» που τη διαχειρίζεται η Δ., η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά της, μάλλον γιατί η μάνα της δεν ξέρει τι κάνει στο Instagram. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει τελειώσει Τουριστικά. Πάντα την έτρωγε, μου λέει, να φτιάξει κάτι που θα έχει απήχηση. Τη μαμά της «δεν την πρήζει σίγουρα, αλλά εκείνη το κάνει λιγάκι, όπως σχεδόν κάθε μάνα».  

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, μάλλον γιατί σαν την Ελληνίδα μάνα δεν έχει. Μπορεί και να υπάρχει βέβαια, απλώς εγώ να μην το ξέρω.

— Πότε ξεκίνησες τη σελίδα; 
Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη του 2022 με μια φίλη, η οποία μετά το άφησε. 

— Πώς σου ήρθε η αρχική ιδέα; 
Η αρχική ιδέα μάς ήρθε μαζί με τη φίλη μου όταν η μάνα της της έστελνε κάτι τρελά κείμενα, την έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο κ.λπ., ενώ ήμασταν 22 χρονών και όχι 15, δηλαδή είχαμε πια την ευθύνη του εαυτού μας.  

Μια μέρα της λέω: «Μαρία, εδώ είμαστε, θα κάνουμε μια σελίδα που θα λέγεται “Μάνα Στιγμή” και θα ανεβάσουμε πρώτα τις συνομιλίες σου με τη μάνα σου, πιστεύω θα αρέσει σε μερικά άτομα αυτό». Έτσι κι έγινε, δημιουργήσαμε τη σελίδα μαζί, αλλά εκείνη μετά από λίγο δεν ήθελε να ασχοληθεί, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και κάποιο κέρδος. Oπότε την κράτησα μόνη μου και είπα όπου βγει. 

— Παρακολουθείς κάποια άλλα κανάλια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που σε ενέπνευσαν; 
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό, μάλλον γιατί σαν την Ελληνίδα μάνα δεν έχει, αλλά μπορεί και να υπάρχει, απλώς να μην το ξέρω εγώ. Θεωρώ πως έλειπε κάτι αντίστοιχο από το Instagram της Ελλάδας, αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε στην πορεία! 

— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα σε αυτήν τη δραστηριότητα;  
Ανάλογα με την ημέρα. Θα έλεγα μιάμιση ώρα, αλλά σίγουρα υπάρχουν μέρες που δεν θα μπω καθόλου γιατί δεν προλαβαίνω και υπάρχουν και μέρες που θα κάτσω περισσότερη ώρα.  

— Το ξέρει η μάνα σου; 
Η μάνα μου, όχι, δεν το ξέρει ακόμα, αλλά, εντάξει, κάποια στιγμή θα το μάθει. 

— Υπάρχει κάτι από το περιεχόμενο που ανεβάζεις που δεν το κάνεις μόνη σου κι αν ναι, τι; 
Όχι, σε αυτήν τη σελίδα τα έχω κάνει όλα μόνη μου και η αλήθεια είναι ότι έχω αφιερώσει πολύ χρόνο. Μου αρέσει πολύ όταν μου στέλνουν μήνυμα και μου λένε ότι βρίσκουν αστείο το περιεχόμενό μου, ότι γελάνε με αυτό. Χαίρομαι πολύ με τη σκέψη ότι έχω δημιουργήσει κάτι το οποίο κάνει κόσμο να γελάει. 

— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συγκεκριμένης δουλειάς; 
Σίγουρα ό,τι έχει να κάνει με τα μηνύματα που μου στέλνουν καθημερινά. Προσπαθώ να βλέπω κάθε μέρα τι έχουν στείλει ώστε να μη μαζεύονται πάρα πολλά και χάνεται η μπάλα. Μου παίρνει χρόνο να τα δω και να αποφασίσω τι θα ανεβάσω τελικά, κυρίως όταν ανεβάζω πολλές συνομιλίες μαζί με την ίδια θεματική, όπως τα τάπερ, το ξεμάτιασμα κ.λπ. 

— Βγάζεις χρήματα από αυτό; 
Δυστυχώς, όχι μέχρι στιγμής, κι αυτό η αλήθεια είναι ότι μου κοστίζει, γιατί έχω σπαταλήσει πολύ χρόνο για να γίνει όλο αυτό. Αυτό με στενοχωρεί κάπως, γιατί χωρίς κάποια έσοδα δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα μπορώ να ασχολούμαι με τη σελίδα. Έχω βγάλει ένα ελάχιστο ποσό από ένα give away που είχα οργανώσει, το όποιο δεν πήγε και πολύ καλά. Στενοχωρήθηκα, καθώς περίμενα λίγο μεγαλύτερη απήχηση, γιατί είχα ασχοληθεί αρκετά.  

Πάντως, αν κάποιο άτομο θέλει να συμβάλει οικονομικά, έχω δημιουργήσει έναν λογαριασμό paypal, του οποίου το link έχω στη σελίδα μου. Το έκανα σκεπτόμενη ότι είναι κάτι αντίστοιχο με το tip που αφήνουμε σε έναν σερβιτόρο. 

— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο και πόσα μηνύματα δέχεσαι τη μέρα από τσατ με μανάδες; 
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενα και ευχαριστώ όλο τον κόσμο μέσα απ’ την καρδιά μου γι’ αυτή την κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει. Αυτήν τη στιγμή με ακολουθούν γύρω στα 17.000 άτομα, και όταν σκέφτομαι αυτό το νούμερο είμαι σε φάση «ουαου!». Δέχομαι γύρω στα 25-30 μηνύματα την ημέρα, κάποιες φορές περισσότερα, άλλες λιγότερα, αλλά εκεί κυμαίνονται.  

— Υπάρχουν μηνύματα που υποπτεύεσαι ότι δεν είναι αληθινά; Τι κάνεις με αυτά όταν, παρ' όλα αυτά, είναι πολύ ευφάνταστα; 
Στην αρχή, όχι, δεν είχα τέτοια μηνύματα. Όταν, όμως, άρχισε η σελίδα να έχει απήχηση, σκεφτόμουν ότι μερικά μπορεί να μην είναι με μαμάδες αλλά π.χ. με φίλους, αν και δεν νομίζω. Ή ότι μερικά μπορεί να είναι φτιαχτά, συνεννοημένα με τις μαμάδες τους. Εντάξει, αν κάτι είναι πολύ καλό, δεν γίνεται να μην το ανεβάσω, αλλά, αν καταλάβω ότι είναι ψεύτικο, όχι, δεν θα το ποστάρω. 

— Διαβάζοντας διάφορα που έχεις ανεβάσει, νιώθω σαν να παρατηρείς τις πιο φοβικές και τις πιο γαμάτες πτυχές της ελληνικής οικογένειας. Εσύ πώς νιώθεις δημοσιοποιώντας μια αληθινή, αλλά όχι τόσο φανερή πτυχή της οικογενειακής επικοινωνίας; 
Πλέον πραγματικά νιώθω ειδική στο θέμα «μανάδες», μια και έχουν δει τόσα ακραία τσατ τα μάτια μου, σίγουρα πολύ περισσότερα από αυτά που είναι ανεβασμένα. Έχω γύρω στις 800 φωτογραφίες στο κινητό μου, δηλαδή αυτά που επιλέγω να αποθηκεύω – δεν γίνεται να τα αποθηκεύσω όλα, είτε επειδή δεν είναι τόσο καλά είτε, ας πούμε, επειδή είναι παρόμοια με κάποια άλλα. 

Θεωρώ ότι η ελληνική οικογένεια είναι μια κατηγορία από μόνη της και οι μανάδες μια ακόμα πιο ειδική κατηγορία. Νιώθω πολύ ωραία που όλο αυτό ήταν «κρυφό» και πλέον το κάνω να είναι φανερό μέσα από τη σελίδα μου, προκαλώντας γέλιο. Είναι μια σελίδα αλήθειας, κατά μία έννοια, που το υλικό της έπρεπε να βγει στην επιφάνεια. 

— Έχεις αναρωτηθεί τι θα απαντούσες εσύ αν ήσουν η μάνα της υπόθεσης σε διάφορα από τα μηνύματα που έχουν δεχτεί μανάδες από τα παιδιά τους; 
Ναι, πολλές φορές. Γενικά, έχω μπει στη διαδικασία να σκεφτώ ότι δεν θέλω να δημιουργήσω στο παιδί μου, αν κάνω ποτέ, φοβίες και άλλα προβλήματα, γιατί, πέραν των αστείων μηνυμάτων, κάποιες συνομιλίες είναι περισσότερο σοβαρές παρά αστείες. Σίγουρα θα προσπαθήσω να χτίσω με το παιδί μου μια σχέση εμπιστοσύνης και άλλα πολλά ώστε να μη φτάσω στο σημείο να απαντάω όπως μερικές μαμάδες! 

— Τι ηλικίες περίπου υπολογίζεις ότι σου στέλνουν τα μηνύματα; 
Γενικά, βλέπω πάνω-κάτω τι άτομα με ακολουθούν και θεωρώ ότι είναι γύρω στα 18-35. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι ότι έχω πλέον και μαμάδες που μου στέλνουν μηνύματα, μου απαντάνε στα στόρι κ.λπ. Αυτό είναι απ’ τα καλύτερα. 

— Ποια είναι τα δικά σου συμπεράσματα από τα μηνύματα που διαβάζεις με συνομιλίες μανάδων-παιδιών; 
Έχω να πω ότι η Ελληνίδα μάνα είναι φοβερή. Το λέω και αρνητικά και θετικά, γιατί, όπως είπα, δεν είναι όλα για γέλια, κάποια θα έλεγα ότι είναι και για κλάματα. Έχουν μια υπερβολή, αλλά, εντάξει, γι' αυτό τις αγαπάμε. Θα μπορούσαν βέβαια να χειριστούν λίγο καλύτερα μερικά θέματα ώστε να μην ξεσπούν στα παιδιά, αλλά ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί. 

— Για τους πατεράδες γιατί δεν ανεβάζεις τίποτα; 
Ε, εντάξει, η σελίδα μας είναι καθαρά για μάνες, δεν θέλω να μπλέξω περισσότερα μέλη της οικογένειας. Εξάλλου, έχω ήδη πάρα πολύ υλικό για να αρχίσω να ανεβάζω και για πατεράδες. Το κάνουν άλλοι αυτό. 

Ακολουθήστε τη Μάνα Στιγμή στο Instagram

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM