Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα.
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ζήτημα συμπερίληψης, ορατότητας και παροχής ίσων ευκαιριών, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Η ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί μια διαχρονική οικονομική πρόκληση για την Ελλάδα, ένα επίμονο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που περιορίζει σημαντικά τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ένα αποτέλεσμα αναχρονιστικών πατριαρχικών αντιλήψεων της κοινωνίας για τους ρόλους των φύλων καθώς και αναπαραγωγής στερεοτύπων από τους χώρους εργασίας και τους decision-makers των εταιριεών.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αρχίσει να βελτιώνονται με εντονότερους ρυθμούς. Σήμερα παρατηρείται πλέον μια διστακτική αύξηση στην συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, μια αξιοσημείωτη μείωση του άδικου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και μια ευρύτερη πρόοδος στις κοινωνικές αντιλήψεις. Που ακριβώς βρισκόμαστε, λοιπόν, αναφορικά με την ίση και δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στην εργασία; Ακολουθούν τέσσερεις δείκτες που αποτυπώνουν την εργασιακή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες σήμερα.

Συμμετοχή στην αγορά εργασίας

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης, ίσως ο ανησυχητικότερος δείκτης έχει να κάνει με τη διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-64 ετών, που βασίζεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ε.Ε. Παρότι η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, φέτος βρίσκεται στην κορυφή, με τον δείκτη να παρουσιάζει αύξηση και να αγγίζει πλέον το 21%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στο μισό.

Πρακτικά, λοιπόν, το 2019 κάτω από το 50% των γυναικών συμμετείχαν στην αγορά εργασίας, αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης ανεργίας στην χώρα όσο και των διάφορων στερεοτύπων και διακρίσεων που μοιάζει πως επιμένουν και εμποδίζουν την συμμετοχή τους στην οικονομία. Είναι εμφανές πως όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στον εργασιακό χώρο, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Το μισθολογικό χάσμα

Ομολογουμένως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της γεφύρωσης του χάσματος των μισθολογικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενός παγκόσμιου προβλήματος με βαθιές ρίζες που, παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να υφίσταται στις οικονομίες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση του μισθολογικού χάσματος από 15% το 2010 σε 10% το 2019% και ευτυχώς βρίσκεται πλέον αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%, παρότι έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Βέβαια, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα μικρότερο μισθολογικό χάσμα δεν συνεπάγεται κατ’ανάγκη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως είναι η χώρα μας, τα μειωμένα μισθολογικά χάσματα συνδέονται στην πραγματικότητα με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μια σημαντική αιτία του μισθολογικού χάσματος είναι επίσης η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε σχετικά χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως είναι ο τομέας των πωλήσεων και της εκπαίδευσης, καθώς και η επίμονη υποεκπροσώπηση τους σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως είναι η επιστήμη ή η τεχνολογία, όπου το ποσοστό απασχόλησης ανδρών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Η εκπροσώπηση σε θέσεις ισχύος

Φυσικά, δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί, αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, και ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική συμπερίληψη στην εργασία, καθώς και για κατάρριψη μιας εργασιακής και επιχειρηματικής κουλτούρας που τις αποκλείει – το γνωστό «boys club».

Ευτυχώς, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις ισχύος ως ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, ενώ ανέβηκε και την τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από το 30% το 2021 στο 32% το 2022. Πρακτικά, λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, περίπου μια στις τρεις ηγετικές επιχειρηματικές θέσεις στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα χέρια μιας γυναίκας.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Grant Thornton

Οι τάσεις της κοινωνίας σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία

Μάλλον η πιο αισιόδοξη εικόνα για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας χτίζεται μέσα από την καταγραφή των κοινωνικών αντιλήψεων στο πλαίσιο της εργασιακής πραγματικότητας, οι οποίες μοιάζουν εμφανώς πιο ενσυνείδητες και συμπεριληπτικές απ'οτι ήταν στο παρελθόν. Όπως αναδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», η ελληνική κοινωνία πλέον απαιτεί ισότητα στο μοίρασμα των ευθυνών ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα (93%), αναγνωρίζει την αξία της απασχόλησης στο σπίτι ως ισάξια με την παραδοσιακή επαγγελματική εργασία (74,2%) και θεωρεί πως οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, και εμφανίζονται στο κομμάτι των θεωρούμενων ως «γυναικείων» και «ανδρικών» επαγγελμάτων (ένα 40% συμφωνεί με τον έμφυλο διαχωρισμό των επαγγελμάτων), καθώς και σε αυτό της απαίτησης από τις γυναίκες να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια και όχι στην καριέρα, όπου η ελληνική κοινωνία μοιάζει διχασμένη στο ήμισυ. Εξίσου αναχρονιστική και κάπως...«κουφή» είναι και η αντίληψη του 47,5% της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, το οποίο θεωρεί πως η καλύτερη απασχόληση για μια γυναίκα είναι στο ελληνικό Δημόσιο, υπενθυμίζοντάς μας πως είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλήρη κατάρριψη των αχρείαστων και άδικων στερεοτύπων.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: διαΝΕΟσις

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Lifo Videos / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ