«Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες επικοινωνίας για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του στίγματος»

«Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες επικοινωνίας για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του στίγματος» Facebook Twitter
Η αποστολή μας στην Gilead είναι συγκεκριμένη: να αξιοποιούμε τις δυνατότητες, τα εργαλεία της σύγχρονης επιστήμης και την καινοτομία, ώστε να προσφέρουμε διαρκώς νέες, αποτελεσματικές θεραπείες για ασθένειες που απειλούν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας.
0

— Κυρία Τσάμη, η Gilead Sciences δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1995, ωστόσο τον τελευταίο καιρό δείχνει μια πρωτοφανή εξωστρέφεια στην επικοινωνία, δημοσιεύοντας αναρτήσεις για την εξάλειψη του στίγματος για τον HIV ή πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού. Γιατί μια βιοφαρμακευτική εταιρεία επιδιώκει μια τέτοια κοινωνική εξωστρέφεια;
Η αποστολή μας στην Gilead είναι συγκεκριμένη: να αξιοποιούμε τις δυνατότητες, τα εργαλεία της σύγχρονης επιστήμης και την καινοτομία, ώστε να προσφέρουμε διαρκώς νέες, αποτελεσματικές θεραπείες για ασθένειες που απειλούν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Ωστόσο, η επιστημονική πρόοδος και η ανακάλυψη νέων θεραπειών και φαρμάκων από μόνες τους δεν αρκούν. Για να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων, πρέπει αυτές οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι να γίνουν γνωστές στους ανθρώπους που τους αφορούν και να ενισχυθεί η πρόσβαση σε αυτές. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία είναι πλέον αρκετά ώριμη ώστε να σπάσουν κάποια στεγανά και να ξεπεραστούν στερεότυπα δεκαετιών, όπως ο κοινωνικός στιγματισμός, που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών, μπλοκάρουν ή σαμποτάρουν την πρόληψη. 

portrait
Βίκυ Τσάμη
Public Affairs Director Greece, Czech Republic & Slovakia, Gilead Sciences

Γι’ αυτό και σήμερα, ζώντας στην εποχή της πληροφόρησης, θεωρήσαμε χρέος μας να αναπτύξουμε εξωστρεφή δράση μέσα από την οποία θα πετύχουμε να πληροφορήσουμε επαρκώς και με υπευθυνότητα τους ανθρώπους σχετικά με συγκεκριμένες ασθένειες, τις εξελίξεις, την πρόοδο και τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες. Αυτό ήταν και το πρώτο που μας απασχόλησε με τον γενικό διευθυντή της Gilead, κ. Σάββα Χαραλαμπίδη, όταν ανέλαβα τη θέση της Public Affairs Director, πώς δηλαδή θα καταφέρουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και αποτελεσματικά για θέματα και δεδομένα για τον HIV, την ηπατίτιδα C, τον καρκίνο του μαστού και άλλες εξίσου απειλητικές για τη ζωή νόσους. Γιατί μπορεί οι συνθήκες να είναι πλέον πιο ώριμες, αλλά ένα τέτοιο εγχείρημα δεν παύει να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον παγκόσμιο βιοφαρμακευτικό κλάδο, έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν, εφόσον προβληθούν ορθά, να συμβάλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κρίσιμων ομάδων κοινού για τις πραγματικές διαστάσεις των ασθενειών, ώστε να πετύχουμε την αλλαγή νοοτροπίας γύρω από αυτές αλλά και να ενημερώσουμε για το πώς οι νέες θεραπείες αλλά και η έγκαιρη πρόληψη μπορούν να σώσουν ζωές.

Με λίγα λόγια, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες επικοινωνίας για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του στίγματος, να καταρρίψουμε στερεότυπα και να περάσουμε το μήνυμα της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους και όλους τους ασθενείς.

— Οι καμπάνιες ενημέρωσης της Gilead είναι πράγματι αρκετά τολμηρές, με γενναία μηνύματα και εμφανή διάθεση να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Πώς καταλήξατε σε αυτή την επικοινωνιακή προσέγγιση;
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε ασθένειες γύρω από τις οποίες έχουν χτιστεί μύθοι, που με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε χρόνιες προκαταλήψεις και συμβατικές κοινωνικές πεποιθήσεις, και έχουμε πλήρη επίγνωση των αντιλήψεων που επικρατούν. Έχοντας βρεθεί η ίδια αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού και αξιοποιώντας την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων με συλλόγους ασθενών, στην Gilead επιδιώξαμε, μαζί με την εταιρεία επικοινωνίας Gravity the Newtons, να υιοθετήσουμε μια αντισυμβατική κουλτούρα που απορρίπτει τα ταμπού και θέτει τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά την αποδόμησή τους και την αλλαγή νοοτροπίας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να ανατρέψουμε πεποιθήσεις πολλών δεκαετιών χρειάζεται να δομήσουμε και να περάσουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εκστρατείες ενημέρωσης που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε είναι τολμηρές, έως και προκλητικές για πολλούς. Γιατί θέλουμε το μήνυμά μας να τραβά την προσοχή των ανθρώπων, να ξυπνάει μέσα τους αμφισβήτηση σε σχέση με ό,τι γνώριζαν ή πίστευαν έως εκείνη τη στιγμή γύρω από μια ασθένεια.

Προσπαθούμε πάντα οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες μας να ξεχωρίζουν για να είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές στην επίτευξη του σκοπού τους, που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του φόβου, την εξάλειψη του στίγματος, τη δραστική αλλαγή νοοτροπίας, την εκτεταμένη επιρροή αλλά και την ενθάρρυνση ώστε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αντισυμβατικά, έξω από τα στεγανά και τις ανησυχητικές αντιλήψεις που επιτάσσουν τα επικίνδυνα στερεότυπα άλλων εποχών.

Γιατί, όπως είναι πολύ φυσικό, οι πεποιθήσεις που πηγάζουν από φόβο ο οποίος έχει καλλιεργηθεί επί σειρά ετών αποδομούνται πολύ δύσκολα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι χρειάζονται δραστικές ενέργειες και τολμηρή δράση, αποτέλεσε συνειδητή αλλά και στρατηγική απόφαση η ανάληψη αυτού του ρόλου. 

portrait
Δημήτρης Ιωάννοβιτς
HR Director Greece, Romania & European Distributor Markets, Gilead Sciences

— Κύριε Ιωάννοβιτς, πρόσφατα, η Gilead Sciences διακρίθηκε ως Best Workplace. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θεωρείτε πως οδήγησαν σε αυτή την επιβράβευση; Και ποια είναι η προσέγγισή σας στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων στη μεταπανδημική πραγματικότητα, όπως το remote work;
Η βάση που δίνει η ηγεσία στον τρόπο που βιώνουμε τις εταιρικές αξίες στην καθημερινότητά μας είναι βασικό σημείο διαφοροποίησης. Ακεραιότητα, συμπερίληψη, αριστεία, υπευθυνότητα, ομαδικότητα: πέντε απαρέγκλιτες αρχές που λειτουργούν ως οδηγός για τις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Εν τέλει, αυτές οι αξίες χρωματίζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και φαίνεται ότι το κάνουν με μια αίσθηση σεβασμού, φροντίδας, αξιοκρατίας και ανθρωπιάς. 

Η εστίαση στην καλή και αποδοτική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αλλά και γενικότερα στην ευεξία των εργαζομένων είναι ακόμη μία ειδοποιός διαφορά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σημαντικά σε ενέργειες που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν την άσκηση, τη σωστή διατροφή, την καλή σωματική κατάσταση, την ψυχική υγεία, την αποφυγή του εργασιακού burnout και τις υγιείς συναδελφικές σχέσεις. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το remote work, δίνουμε την ευκαιρία να εργάζεται ο κόσμος δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, αλλά το βασικότερο είναι ότι έχουμε αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης που διευκολύνουν την ευελιξία στο ωράριο σε βαθμό που επιτρέπει στους εργαζόμενους να αντεπεξέρχονται και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Τέλος, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εξέλιξη και ανάπτυξη των εργαζομένων, προσφέροντας εκπαίδευση, νέους ρόλους και εμπλοκή σε ποικιλία έργων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν νέες και εποικοδομητικές εμπειρίες.

— Πώς καταφέρνει η Gilead Sciences να είναι ένα συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον και πώς χτίζει μια εταιρική κουλτούρα ίσων ευκαιριών για κάθε εργαζόμενο (γυναίκες, ΛΟΑTΚΙ+, ΑμΕΑ);
Η συμπερίληψη είναι μία εκ των θεμελιωδών αξιών της εταιρείας. Η προσέγγισή μας ξεφεύγει από τη συνηθισμένη διασφάλιση της δημογραφικής διαφορετικότητας. Αποδεχόμαστε, αγκαλιάζουμε και νοιαζόμαστε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών, πεποιθήσεων, καταβολών και προτιμήσεων, ενθαρρύνοντας και δίνοντας αξία στη διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης. Γι’ αυτό έχουμε πρακτικές που διασφαλίζουν ότι όλοι έχουν λόγο, όλοι ακούγονται, όλοι είναι ισότιμοι και οι διαδικασίες τηρούνται στο ακέραιο. 

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι στις συναντήσεις γίνεται συνειδητή προσπάθεια να πάρουν τον λόγο όλοι οι συμμετέχοντες, κυρίως οι πιο σιωπηλοί, και ότι οι υφιστάμενοι έχουν συνεισφορά στην αξιολόγηση των προϊσταμένων τους. Ακόμη, έχουμε φτιάξει μια ομάδα εργασίας αποστολή της οποίας είναι η διατήρηση κλίματος ψυχολογικής ασφάλειας, που θα ενδυναμώσει την πεποίθηση ότι κάποιος μπορεί να εκφράσει ανοιχτά τις ιδέες, τις ανησυχίες ή τα λάθη του χωρίς να φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει αρνητικές συνέπειες∙ αυτή η ομάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις. Τέλος, σε αποφάσεις που ενέχουν εκ φύσεως μια υποκειμενική διάσταση, φροντίζουμε πάντα να υπάρχουν εργαλεία ή διαδικασίες που ελέγχουν και μετριάζουν την υποκειμενικότητα. Για παράδειγμα, οι προαγωγές και οι αξιολογήσεις, ενώ είναι αποφάσεις του άμεσου προϊστάμενου, για να κατοχυρωθούν πρέπει να πεισθεί και να συμφωνήσει όλη η ηγετική ομάδα.  

Παρομοίως, φροντίζουμε η ομάδα αξιολόγησης των υποψηφίων για πρόσληψη να χαρακτηρίζεται από τη διαφορετικότητα, έτσι ώστε να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εποικοδομητικός διάλογος.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εργαζόμενες της Gilead Sciences Ελλάδας στέλνουν το μήνυμα πως «ο καρκίνος του μαστού μάς αφορά όλες»

Υγεία & Ευεξία / Οι εργαζόμενες της Gilead Sciences Ελλάδας στέλνουν το μήνυμα πως «ο καρκίνος του μαστού μάς αφορά όλες»

«Για τον Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού θα δώσουμε στην καμπάνια μας το δικό μας πρόσωπο. Είμαστε οι γυναίκες της Gilead».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
#ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV.

Υγεία & Ευεξία / #ZeroStigma: Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV.

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο» είναι το αντισυμβατικό μήνυμα που στέλνουν σε όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τον ιό HIV.
THE LIFO TEAM
Η γνώση είναι δύναμη στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Υγεία & Ευεξία / Η γνώση είναι δύναμη στον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό και έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν είναι μία νόσος αλλά πολλές διαφορετικές, καθώς κάθε υπότυπος διαφέρει. Ανάμεσά τους υπάρχει μια μορφή που ονομάζεται τριπλά αρνητικός καρκίνος, στην αντιμετώπιση του οποίου έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να δούμε αισιόδοξο αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε περί τίνος πρόκειται.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM