Μιχάλης Αναστασόπουλος: «Η αναγέννηση κτιρίων ως έναυσμα για την ανάπλαση περιοχών»

Μιχάλης Αναστασόπουλος: «Η αναγέννηση κτιρίων ως έναυσμα για την ανάπλαση περιοχών» Facebook Twitter
Οι πόλεις, προκειμένου να αναγεννηθούν, απαιτούν συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Πλούτο της Ελλάδας δεν αποτελούν μόνο οι παραλίες, οι ακτές και η αρχαιολογική της κληρονομιά. Είναι και η βιομηχανική κληρονομιά και τα ιστορικά κτίρια, αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτιστικού της φορτίου, που αποτυπώνουν τη διαδρομή της χώρας τους τελευταίους αιώνες έως το πιο κοντινό παρελθόν. Το στοίχημα δεν θα πρέπει να είναι μόνο η διάσωσή τους από την κατάρρευση αλλά η ένταξή τους στο ευρύτερο περιβάλλον και η αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής τους. Αυτό αναφέρει, μιλώντας στη LiFO, ο επικεφαλής Νομικός Σύμβουλος Δημοσίου Δικαίου της DIMAND κ. Μιχάλης Αναστασόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη για την πολεοδομική και νομική ωρίμανση των επενδύσεων, αναπλάσεων και αστικών παρεμβάσεων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Αυτός ήταν ο στόχος, άλλωστε, τόσο στην ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά όσο και στα νέα εμβληματικά πρότζεκτ που η DIMAND έχει θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως αυτά της παλιάς Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, του Πύργου Πειραιά, του Μινιόν, του ιστορικού Ζυθοποιείου του Φιξ και των πρώην εγκαταστάσεων της Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις είναι ήδη βεβαρυμένες, κτιριακά φορτωμένες, με λίγους χώρους πρασίνου και καθημερινής αναψυχής, τουλάχιστον σε επίπεδο γειτονιάς. Η επανάχρηση παλαιών κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός και η μετατροπή τους σε σύγχρονα περιβαλλοντικά κτίρια αποτελούν μάλλον προτεραιότητα σε σχέση με τη δημιουργία νέων κτιρίων. 

— Κύριε Αναστασόπουλε, υπάρχει κάποια βασική αρχή σχεδιασμού που χαρακτηρίζει τα έργα του χαρτοφυλακίου της DIMAND;
Αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική της DIMAND η επιλογή ακινήτων με γνώμονα την ευρύτερη περιοχή υποδοχής τους. Στόχος της αξιοποίησης δεν είναι μόνο τα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα αλλά και η γειτονιά τους και οι ανάγκες αναβάθμισής της. Οι αναπλάσεις με την κλασική έννοια του όρου, και όπως έχουν προσδιοριστεί από την ελληνική νομοθεσία, θα τολμήσω να πω ότι έχουν αποτύχει. Τουλάχιστον με βάση τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν. Με αυτό το δεδομένο αποφασίσαμε να θέσουμε ως κριτήριο για τα έργα μας την ένταξή τους στο ευρύτερο περιβάλλον και την αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής τους. Τα κτίρια πρέπει να αποτελούν την αφορμή για την ανάπλαση της περιοχής. Το πρώην καπνεργοστάσιο της Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά αποτελεί ζωντανό παράδειγμα που καθημερινά εξελίσσεται. Ο στόχος παραμένει ίδιος τόσο για την περιοχή του Βοτανικού, όπου το πρώην εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας επί της Ιεράς Οδού θα αποτελέσει τη σπίθα για την ανάπλαση του Ελαιώνα, όσο και για το Ζυθοποιείο του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη που θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της δυτικής πύλης της πόλης. 

— Για τον μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων είναι σημαντικότερο το repurposing του κτιριακού αποθέματος ή υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά κτιρίων;
Οι περισσότερες ελληνικές πόλεις είναι ήδη βεβαρυμένες, κτιριακά φορτωμένες, με λίγους χώρους πρασίνου και καθημερινής αναψυχής, τουλάχιστον σε επίπεδο γειτονιάς. Η επανάχρηση παλαιών κτιρίων, ο εκσυγχρονισμός και η μετατροπή τους σε σύγχρονα περιβαλλοντικά κτίρια αποτελούν μάλλον προτεραιότητα σε σχέση με τη δημιουργία νέων κτιρίων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η εκ νέου κατασκευή κτιρίων πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία και ανάδειξη των παλαιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιοποίηση του Ζυθοποιείου του ΦΙΞ, όπου σχεδόν το ήμισυ της ανάπτυξης του ακινήτου αφορά την προστασία του μνημείου. Στόχος είναι να το προστατεύσουμε από τον άμεσο κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης και να δημιουργήσουμε συνδυαστικά έναν σύνθετο πόλο πολιτισμού, αναψυχής, κατοικίας και λοιπών χρήσεων.  

— Τελευταία έχουν ανέβει οι τόνοι, με δημάρχους, πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, απαιτώντας την κατάργηση των μπόνους δόμησης του νέου οικοδομικού κανονισμού. Ποια είναι η άποψή σας;
Το άρθρο 10 του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), όπως και άλλες διατάξεις του, περιέχει μια δέσμη αξιόλογων περιβαλλοντικά ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν ως προφανή στόχο την προστασία του επιβαρυμένου οικιστικού περιβάλλοντος. Στόχος του νομοθέτη ήταν η παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί το αποτύπωμα των κτιρίων προς όφελος της πόλης. Για τους λόγους αυτούς η DIMAND έκανε στο παρελθόν χρήση των διατάξεων αυτών ακριβώς γιατί θεωρούσε ότι οδηγούν σε περαιτέρω προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, το θέμα χρήζει πλέον ιδιαίτερης προσοχής, κυρίως όσον αφορά το πού μπορεί να εφαρμόζονται. Είναι άραγε όλες αδιακρίτως οι γειτονιές των πόλεων έτοιμες να υποδεχθούν τα λεγόμενα «μπόνους»; Υπάρχουν πολεοδομικά κριτήρια με βάση τα οποία έχουν επιλεγεί οι περιοχές εφαρμογής του άρθρου 10; Μήπως θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες που να αποδεικνύουν με επιστημονικά εργαλεία και πολεοδομικά κριτήρια τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι περιοχές; Αναρωτιέμαι, εάν σε μια γειτονιά ενός δήμου της Αττικής αποφάσιζαν πάνω από 30 ιδιοκτήτες να κάνουν συγχρόνως χρήση του άρθρου 10 του ΝΟΚ, εάν θα επηρεαζόταν ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η φυσιογνωμία της γειτονιάς; Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα του οποίου η εφαρμογή απαιτεί μεγάλη προσοχή, ώστε να μπορέσουν οι διατάξεις του ΝΟΚ να επιτελέσουν τους πολύ σωστούς σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκαν.  

— Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και ευκαιρίες για την αναγέννηση των πόλεων;
Οι πόλεις, προκειμένου να αναγεννηθούν, απαιτούν συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο πεδίο των προγραμμάτων ανάπλασης, του εκσυγχρονισμού των κτιρίων, της αναβάθμισης της εικόνας τους, της κατεδάφισης εγκαταλελειμμένων κτιρίων κ.ο.κ. Η πολεοδομική νομοθεσία έχει προβλέψει τα πολεοδομικά εργαλεία που επιτρέπουν τον επανασχεδιασμό, την αναθεώρηση χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων. Ωστόσο, παρατηρούνται ακόμη σοβαρές αρρυθμίες, κυρίως στις εγκριτικές ή γνωμοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες οφείλονται ιδίως στην υποστελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Η ψηφιοποίηση, βέβαια, μεγάλου μέρους των εγγράφων και διοικητικών διαδικασιών έχει επιφέρει τεράστια μεταβολή στους χρόνους και έχει επιλύσει πολλές από τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών. Η εντατικοποίηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στον χώρο των ακινήτων και των μεταβιβάσεων και η ψηφιακή ταυτοποίηση των ακινήτων, κτηματολογική, φορολογική, τεχνική κ.λπ., θα επιτρέψει μεγαλύτερες ευκαιρίες και μικρότερες δυσκολίες.

— Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων και στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα;
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον σχεδιασμό και την ωρίμανση ενός ακινήτου, που στη συνέχεια θα υποδεχτεί ένα έργο και θα αποτελέσει συνολικά ένα μικρό ή μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ή πρόγραμμα, είναι η ασφάλεια δικαίου. Οι μεγάλες αναπτύξεις στην Ελλάδα απαιτούν σοβαρή προετοιμασία, σεμνότητα και ασφάλεια δικαίου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, που την καθιστούν και μοναδική, όπως η πολιτιστική κληρονομιά, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, οι παραλίες και οι αιγιαλοί της, αλλά και το πλούσιο χαρτοφυλάκιό της σε προστατευόμενα βιομηχανικά ή άλλα κτίρια, διατηρητέα κτιριακά συγκροτήματα και προστατευτέα εν γένει σύνολα, καθιστούν επίσης μοναδική και τη διαδικασία ωρίμανσης κάθε ανάπτυξης χωριστά. Όσο πιο εμβληματικό ή προστατευόμενο είναι ένα ακίνητο, όσο πιο ειδικό ή ιδιαίτερο είναι το καθεστώς που το διέπει, τόσο πιο επιβεβλημένη είναι για την Dimand η επιλογή της ένταξής του στο ευρύτερο περιβάλλον, προκειμένου να δράσει με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους όσους επηρεάζονται, άμεσα ή έμμεσα, από την ανάπτυξη αυτή.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Lifo Videos / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Lifo Videos / «Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Ο Χάρης Καρακωνσταντάκης διαγνώστηκε με αυτισμό από μικρή ηλικία. Στο σχολείο άκουγε ότι είναι «έξυπνος και περίεργος». Σήμερα εργάζεται στον τομέα του Diversity & Inclusion, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τα αυτιστικά άτομα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τα ανθισμένα λούπινα στην Ισλανδία που εξαφανίστηκαν από το Μεσσηνιακό τοπίο

Ηχητικά Άρθρα / Τα ανθισμένα λούπινα της Ισλανδίας που εξαφανίστηκαν από το μεσσηνιακό τοπίο

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας όμως γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό - είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Ζούμε, ρε! / Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τον όρο tokenism και μέσα από παραδείγματα εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με δράσεις γύρω από την αναπηρία και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Radio Lifo / «Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Πώς ανακοινώνουμε έναν χωρισμό στα παιδιά; Υπάρχει κατάλληλη εποχή; Κατάλληλος τρόπος; Χρειάζεται από δίπλα ένας ψυχολόγος; Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Μάνθο Κατσούνα και τη Μάρθα Ιωακειμίδη, μητέρα τριών παιδιών με δυο διαζύγια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Άκου την επιστήμη / Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Οι αλγόριθμοι και ο διαδικτυακός μας εαυτός. Ο κοινωνιολόγος του Διαδικτύου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυναικοκτόνος ντιτζέι που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Αληθινά εγκλήματα / Ο γυναικοκτόνος DJ που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Tα ίχνη αίματος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, που είχε καρφωθεί σε κολώνα έξω από το Πολύκαστρο κινητοποίησαν τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του τροχαίου ατυχήματος. Τι είχε συμβεί; O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το χρονικό μιας γυναικοκτονίας που συγκλόνισε την Καστοριά το 2011.
THE LIFO TEAM