Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου»

Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου» Facebook Twitter
Ο κοινωνικός ηγέτης οφείλει να είναι πρότυπο ηγεσίας ανθρώπων, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης επιχειρήσεων που έχουν πεθάνει πλέον.
0

— Πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να ενσωματωθεί με βιώσιμο τρόπο στην κοινωνία ενός τόπου και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό του στο οικοσύστημα; Τι ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική παρέμβαση στη διαδικασία της ενσωμάτωσης στο τοπίο;
Η αληθινή αρχιτεκτονική πρέπει να ακολουθεί αρμονικά το τοπίο. Μόνο έτσι μπορεί ανθήσει το κτίσμα ως αυτονόητο μέσα στο φυσικό στοιχείο. Οφείλει να είναι παράδειγμα αειφόρου διαχείρισης με σεβασμό στις ισορροπίες τοπίου και φυσικής γεωγραφίας, χαμηλή ένταση αρχιτεκτονικής επεξεργασίας και το ελάχιστο ανθρωπογενές αποτύπωμα. Όπως έλεγε και ο Κωνσταντινίδης, «η αρχιτεκτονική πρέπει να φυτρώνει στον τόπο όπως ένα δέντρο», και ο Le Corbusier, «η αρχιτεκτονική είναι ένα παιχνίδι όγκων κάτω από το φως». Θα πρέπει να είναι δοχείο ζωής, οργανισμοί που εξυπηρετούν και εκφράζουν ανθρώπινες ανάγκες. Θα πρέπει να είναι όμορφη για την ωφέλεια της ψυχής, απλή για τη διάρκειά της στον χρόνο, πρότυπο και αρχέτυπο μαζί.   

Πολιτικοί, ξενοδόχοι, επενδυτές και μηχανικοί συνωμοτήσαν στη βίαιη αρπαγή της ομορφιάς. Χρειαζόμαστε συνετή και οραματική στρατηγική επενδύσεων και αδειοδοτήσεων και όχι απλή άντληση κεφαλαίων με «υποσχέσεις» που οδηγούν σε αρχιτεκτονικές υπερπαραγωγές.

— Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας παγκοσμίως και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα;
Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου. Πολιτικοί, ξενοδόχοι, επενδυτές και μηχανικοί συνωμοτήσαν στη βίαιη αρπαγή της ομορφιάς. Χρειαζόμαστε συνετή και οραματική στρατηγική επενδύσεων και αδειοδοτήσεων και όχι απλή άντληση κεφαλαίων με «υποσχέσεις» που οδηγούν σε αρχιτεκτονικές υπερπαραγωγές. Χρειαζόμαστε άνοιγμα της τουριστικής βεντάλιας σε 10μηνη και 11μηνη λειτουργία αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον υπερκορεσμό και το ποδοπάτημα των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν μπορεί ο δείκτης αφίξεων προς τον πληθυσμό στην Ελλάδα να είναι 3,5, ενώ στη βαριά τουριστική Ισπανία να είναι 1,5.  

Χρειαζόμαστε την απαγόρευση ή επιβολή τέλους εισόδου στα εκτός κλίμακας κρουαζιερόπλοια που κατακλύζουν τα μικρά αιγαιοπελαγίτικα νησιά, μα κυρίως χρειαζόμαστε έργα υποδομών με μακροπρόθεσμο όραμα και σεβασμό στην ομορφιά μας. 

Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου» Facebook Twitter
Η αληθινή αρχιτεκτονική πρέπει να ακολουθεί αρμονικά το τοπίο. Μόνο έτσι μπορεί ανθήσει το κτίσμα ως αυτονόητο μέσα στο φυσικό στοιχείο.

— Ποιες πιστεύετε πως είναι οι τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού; Πώς θα μοιάζουν οι απαιτήσεις του ταξιδιώτη του μέλλοντος;
Σταδιακά, κατευθυνόμαστε προς έναν επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει service, με επιστροφή στο family-style service. Οφείλουμε να παρέχουμε αυθεντικές, μοναδικές εμπειρίες, μακριά από το overcrowding, να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο τις εμπειρίες προσωπικής ανάπτυξης, γιατί οι ταξιδιώτες που αποζητούν εσωτερική ηρεμία, ανάπτυξη και επανασύνδεση με τον εαυτό τους αυξάνονται συνέχεια· να επενδύσουμε με την ίδια έμφαση σε ολόκληρο το ταξίδι κάθε φιλοξενούμενου, το οποίο στην πραγματικότητα ξεκινά πολύ προτού φτάσει στο ξενοδοχείο μας και τελειώνει πολύ μετά την αποχώρησή του· να επιτρέψουμε στα ακούσματα και τις μυρωδιές της φύσης να κατακλύζουν χώρους φιλοξενίας σχεδιασμένους σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον· να επιστρέψουμε, με λίγα λόγια, στις αυθεντικές αξίες της φιλοξενίας.  

— Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια αποτελεσματική και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη επιχειρηματική ηγεσία, η οποία ισορροπεί το managerial success με τον κοινωνικό αντίκτυπο;
Ο κοινωνικός ηγέτης οφείλει να είναι πρότυπο ηγεσίας ανθρώπων, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης επιχειρήσεων που έχουν πεθάνει πλέον. Οφείλει να είναι ανθρωπιστικός και φροντιστικός. Να μη διευθύνει, αντ’ αυτού να καθοδηγεί, με γνώμονα μακροχρόνια οράματα. Η επιχειρηματική ηγεσία πρέπει να χαρακτηρίζεται από διορατικότητα, ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, και να υπενθυμίζει συνεχώς πως η αφθονία είναι καταστροφική διότι αφαιρεί από τα πράγματα την αξία τους, και τη θέση της πρόκλησης την παίρνει ο πειρασμός. Οι επιχειρηματίες που χρειαζόμαστε οραματίζονται το κέρδος της επιχείρησης ως μέσο αριστείας και όχι ως τελικό προορισμό. 

— Ποια είναι μερικά από τα μελλοντικά πρότζεκτ με τα οποία θα ασχοληθείτε και ποιες οι προβλέψεις και οι φιλοδοξίες σας για τη φετινή τουριστική σεζόν της Ελλάδας;
Στο Minos Palace ολοκληρώνεται σύντομα μια πλήρης μετατροπή του spa σε health spa αλλά και των κοινόχρηστων χώρων σε χώρους ηρεμίας, ευεξίας και προσωπικής αρμονίας. Το ξενοδοχείο θα χαρακτηρίζεται πλέον από το «I» (το εγώ), με πηγή έμπνευσης τη νέα ανερχόμενη τάση του «hyper-personal stay». Μέσω συλλογής επιστημονικών δεδομένων από διαγνωστικά τελευταίας τεχνολογίας θα δημιουργούνται εξατομικευμένα προγράμματα ευεξίας σε μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της διάρκειας της υγείας και της μακροζωίας. Με αυτόν τον τρόπο θα επεκταθεί και η τουριστική σεζόν, ομαλοποιώντας την έντονη, σε βαθμό έξαρσης εποχικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τέλος, οι κήποι του ξενοδοχείου θα μετατραπούν σε χώρο πειραματισμού για καλλιτέχνες, δίνοντας χώρο για να αναπτυχθεί περαιτέρω η τέχνη του land art στην Ελλάδα.  

Επίσης, μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο Candia Park Village, όπου, εκτός από την αναβάθμιση της κατηγορίας του σε 5αστερο ξενοδοχείο, θα υλοποιηθεί και επέκταση 100 δωματίων και 15 υπόσκαφων villas. Όπως πάντα, με την ελάχιστη ένταση αρχιτεκτονικής επεξεργασίας και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στοχεύουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες οικίες φιλοξενίας και όχι φρούρια εγκλεισμού. Τέλος, θα κατασκευαστεί και ένα υπόγειο μουσείο με άνοιγμα 1.000 τ.μ. απ’ όπου θα μπαίνει φως, για τη φιλοξενία εθνικών και παγκόσμιων πολιτιστικών δρωμένων.  

Η φετινή τουριστική σεζόν δείχνει να ακολουθεί την περσινή. Οι υπεραισιόδοξες προσδοκίες που είχαμε στην αρχή του έτους έδωσαν τη θέση τους σε απλά αισιόδοξες. Ο έντονος ρυθμός των κρατήσεων τον Γενάρη και τον Φλεβάρη έχει χαθεί, ειδικά για τα 5άστερα ξενοδοχεία, πράγμα παράδοξο, αφού θα έπρεπε το κόστος των μεταφορικών να επηρεάζει λιγότερο αυτή την πελατειακή τάξη.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM