Facebook Twitter

Κερασόπιτα

Το μόνο γλυκό που θα με βάλει στην κουζίνα αυτό το μήνα

 

Κερασόπιτα Facebook Twitter

Δεν αποφασίζω εύκολα να ανάψω φούρνους το καλοκαίρι. Θεωρώ πως όπως όλα φαίνονται εύκολα αυτή την εποχή (ακόμα κι αν δεν είναι) έτσι και στην κουζίνα πρέπει να καταβάλει κανείς ελάχιστη προσπάθεια και να αφήνει τα υλικά του ελληνικού καλοκαιριού να λάμπουν από μόνα τους. Πόσα μπορείς να κάνεις στα φρούτα του καλοκαιριού για να βελτιώσεις το τέλειο που κατέχουν; Ελάχιστα. Ένα από αυτά τα ελάχιστα είναι οι πίτες με φρούτα. Είναι πιο εύκολες απ’ όσο φαίνονται κι αν έχετε όρεξη να τις φτιάξετε θα δείτε πως το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Τώρα είναι η εποχή της κερασόπιτας.

Τη φτιάχνω μια άντε δυό φορές το χρόνο περίπου τέτοια εποχή που πρωτοβγαίνουν τα κεράσια. Συναντάμε την τάρτα κεράσι στην Αμερική αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Είναι αυτό που βλέπετε σε κάτι σκηνές αμερικανικών ταινιών όπου οι ήρωες ρεμβάζουν από το παράθυρο ενός diner και μασουλάνε νωχελικοί μια πίτα με κόκκινη γέμιση ενώ η σερβιτόρα ρωτάει αν θέλουν άλλο ένα γύρο καφέ. Στην ταινία συνήθως μετά γίνεται κάποιος φόνος ή κάποιο άλλο δράμα που του ταιριάζει αυτό το σκηνικό όμως το γεγονός παραμένει ένα: η κερασόπιτα είναι ένα από τα ελάχιστα αμερικανικά γλυκά που αξίζουν. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός. Βουτυράτη αρωματική ζύμη που περικλείει γέμιση φρούτου. Λίγα πράγματα στην κουζίνα είναι καλύτερα από τις τάρτες φρούτων. 

Μπορείτε να την καλύψετε με λωρίδες ζύμης και να αφήσετε να φαίνεται η γέμιση ή μπορείτε να πάτε με την πιο κλασική όψη της αμερικανικής πίτας και να την καλύψετε εξ ολοκλήρου αφήνοντας τρύπες για να φεύγουν οι υδρατμοί κατά τη διάρκεια ψησίματος. Αν είναι πολύ γλυκιά για τα γούστα σας δοκιμάστε την με βύσσινα. Ο χυμός λεμονιού ανεβάζει την ένταση στη γεύση των κερασιών και το corn flour «δένει» τους χυμούς των κερασιών στην τάρτα σε μια ωραία σάλτσα. Ναι, ταιριάζει με παγωτό αλλά κατά τη γνώμη μου τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει ανάμεσα σε σας και αυτό το καταπληκτικό γλυκό.

 

Πρώτα η ζύμη: Στο food processor βάζω 2.5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι, ένα κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και 250γρ βούτυρο ανάλατο, παγωμένο κομμένο σε κύβους. Χτυπώ μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο μέσα στα στερεά υλικά και προσθέτω ένα κρόκο αυγού και λίγο παγωμένο νερό, όσο χρειαστεί για να αρχίσει να δένει η ζύμη. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα γιατί η ζύμη θα σκληρύνει. Στη συνέχεια αδειάζω τη ζύμη στον πάγκο, τη μαζεύω και σχηματίζω μια μπάλα με λίγες και απαλές κινήσεις. Την τυλίγω σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Αφαιρώ τα κουκούτσια από 700γρ κεράσια με το ειδικό εργαλείο. Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο, και μια φουρκέτα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Όταν τελειώσω προσθέτω στα κεράσια δύο κουταλιές corn flour, το χυμό μισού λεμονιού και τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Ανκατεύω.

Όταν παγώσει η ζύμη τη μοιράζω στα δύο και την ανοίγω με πλάστη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού. Απλώνω το ένα κομμάτι ζύμης σε ειδικό ταψί για τάρτα (9ίντσες). Αδειάζω το μείγμα των κερασιών στο ταψί και καλύπτω με τον άλλο δίσκο ζύμης που έχω ανοίξει. Σφραγίζω την κάτω με την πάνω ζύμη προσπαθώντας να το ωραιοποιήσω λίγο φτιάχνοντας μια υποτυπώδη δαντέλα. Το να διακοσμείς με ζύμη μια πίτα είναι κατά τη γνώμη μου πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται στα περιοδικά και στις ξενόφερτες εκπομπές μαγειρικής. Η ζύμη είναι φτιαγμένη με βούτυρο και όσο εκτίθεται στην ζέστη μιας ελληνικής κουζίνας αυτή την εποχή τόσο πιο πολύ λιώνει και υποχωρεί. Κάντε ό,τι μπορείτε με γρήγορες κινήσεις. Εμένα ελάχιστα με απασχολεί η ομορφιά στις πίτες. Το μόνο που με νοιάζει είναι να μην υπάρχουν διαρροές γέμισης και έτσι να «λασπώσει» η ζύμη. Όταν λοιπόν κλείσω την πίτα από όλες τις μεριές. Ανοίγω μια τρύπα στο κέντρο για να εξατμίζονται οι υδρατμοί αλείφω με αυγό και πασπαλίζω με ζάχαρη. Τοποθετώ το ταψί της τάρτας σε ένα άλλο επίπεδο ταψί και φουρνίζω για περίπου 40 λεπτά στους 175 βαθμούς κελσίου. Είμαστε έτοιμοι. 

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ