Ψαρόσουπες υπάρχουν πολλές. Από την Ελένη Ψυχούλη

Ψαρόσουπες υπάρχουν πολλές. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
1

Με τα πόδια στο νερό, κάτω από ένα ολόφρεσκο φεγγάρι, έτρωγα πάλι χθες τη νοστιμότερη ψαρόσουπα του πλανήτη, στον “Φλοίσβο” του Κατηγιώργη που είναι ένα ταπεινό ψαροχώρι του Νότιου Πηλίου. Την ολοστρόγγυλη γεύση θέλεις πάντα να τη μοιραστείς, να αποκαλύψεις τα μυστικά της σ’αυτόν που δεν ήταν εκεί, δεν είχε την τύχη.

  Η ψαρόσουπα, λοιπόν, ζητά φρέσκο και πολύ ψάρι. Μ’ένα δυό μπακαλιαράκια, δουλιά δεν γίνεται. Θέλει ποικιλία, οπωσδήποτε μια-δυό σκορπίνες ή δράκαινες, μπακαλιάρο, λούτσο, ούγαινες, κέφαλο, πεσκανδρίτσα, άμα μπορείς να θυσιάσεις και καμμιά γαρίδα, λίγα μύδια. Φτηνό αλλά μπόλικο ψάρι.

  Πολύ ψάρι, λοιπόν, αλλά λίγο ζουμί. Το νερό το μετράμε με τα πιάτα, πόσοι είμαστε και ένα πιάτο επιπλέον  “για την κατσαρόλα”.

  Ύστερα θέλει δυνατή φωτιά και μπόλικη πατάτα, τόση που να μην κλέψει τη νοστιμιά αλλά και όση χρειάζεται για να “δέσει” η σούπα, να πάρει μια αβγοκομμένη υφή, αποτέλεσμα της κόλλας των ψαριών και του αμύλου της πατάτας. Και βέβαια, το γκάζι ή το πετρογκάζ κάνουν την πιο νόστιμη σούπα.

Υλικά για 4 άτομα

3 κιλά διάφορα βραστόψαρα εξαιρετικής φρεσκάδας

1 φλ. ελαιόλαδο

3 πιπεριές κέρατα ολόκληρες

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη, κομμένη στα 4

1 ματσάκι σέλινο, άκοπο

1 κιλό πατάτες χοντροκομμένες ή ολόκληρες αν είναι μικρές

3 καρότα ολόκληρα

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στα 4

5 πιάτα της σούπας νερό

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Στη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο, σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, τα λαχανικά. Τοποθετούμε πάνω τους τα ψάρια και προσθέτουμε το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις μαλακώσει η πατάτα, κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά.

Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε μια πιατέλα τα ψάρια με τα λαχανικά.

Περνάμε τη σούπα από το πολύ ψιλό σουρωτήρι του ρυζιού, λιώνοντας μέσα στο σουρωτήρι με ένα πιρούνι και 2-3 πατάτες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και για να μην περάσει ούτε ίχνος από κοκκαλάκι, την ξανασουρώνουμε στρώνοντας στο σουρωτήρι ένα τουλπάνι. Προσθέτουμε πιπεράκι, λεμόνι προαιρετικά, δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο περισσότερο αλατάκι και σερβίρουμε.

*Σ’αυτή τη σούπα είναι δύσκολο ν’αποφασίσεις τί είναι πιο νόστιμο. Το ψάρι ή η πατάτα;

Ψαρόσουπες υπάρχουν πολλές. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Πού να το βρω το φρέσκο ψάρι;

Σου έχω τη λύση! Στην Αθήνα, όπου τα ψάρια είναι ακριβότερα και από φύλλα χρυσού, πώς να ψωνίσεις με τα κιλά το ψάρι για μια σούπα, άσε που και το φρεσκότερο στην πρωτεύουσα μετράει τουλάχιστον 3 με 5 μέρες θανάτου. Εδώ, λοιπόν, θα κλέψεις. Θα βολευτείς με ένα μπακαλιάρο ή ακόμη και με κανένα κατεψυγμένο κοκκινόψαρο ή χριστόψαρο. Για να σου βγει η ταπεινή σουπίτσα φοβερή θα χρησιμοποιήσεις τα γκουρμέ σου μέσα. Λοιπόν:

Υλικά

1 κιλό ψάρι με μπόλικο ψαχνό γιατί θα το ξεκοκκαλίσουμε

1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο (4-5 κλωναράκια)

1 ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κυβάκια

1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια

1 καρότο σε κυβάκια

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κοφτή κ.σ. τουρμερίκ (το φτηνό σαφράν) ή μερικές ίνες σαφράν

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα, το καρότο και το τουρμερίκ. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε νερό με τα πιάτα, όσοι είμαστε συν ένα πιάτο για την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε. Βάζουμε το ψάρι σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι ή στο ειδικό σκεύος για το μαγείρεμα στον ατμό, το αλατίζουμε, το τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά και σκεπάζουμε. Μ’αυτόν τον τρόπο δεν θα περάσουν κοκκαλάκια στη σούπα. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, το αφαιρούμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Παίρνουμε τη μισή σούπα και τη λιώνουμε στο μούλτι. Την προσθέτουμε ξανά στην κατσαρόλα. Ξεκοκκαλίζουμε το ψάρι σε μπουκίτσες και το προσθέτουμε στη σούπα. Τελειώνουμε με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και το πιπέρι και σερβίρουμε.

Το μυστικό της νοστιμιάς είναι στο νερό. Δεν θέλουμε πολύ, γιατί διαφορετικά δεν θα χυλώσει ωραία η σούπα. Το βάζουμε με φειδώ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αν χρειαστεί.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια