Εσένα, ποιο wine bar σου ταιριάζει; Από την Ελένη Ψυχούλη

Εσένα, ποιο wine bar σου ταιριάζει; Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
12
Εσένα, ποιο wine bar σου ταιριάζει; Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Δεκαεννιά ξεχασμένες παλιές ελληνικές ποικιλίες σε στενή επαφή με τις κλασικές του γαλλικού αμπελώνα, δημιούργησαν τη νέα γενιά του κρασιού που, κερδίζοντας τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, γίνεται πια τάση που πρωταγωνιστεί στα μαγαζιά της πόλης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα παλιότερα ξενόφερτα ήθη του ουίσκι, της βότκας και της τεκίλας.

Οι λάθος στρατηγικές προώθησης της τελευταίας περιόδου του λάιφ-στάιλ, φόβισαν τον καταναλωτή, που προς στιγμή πίστεψε ότι η απόλαυση του κρασιού ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε μια ελίτ εκλεπτυσμένων ουρανίσκων, που στον ελεύθερο χρόνο της παρακολουθεί μαθήματα οινογνωσίας και γνωρίζει απ’έξω όλα τα σπάνια λήμματα της εγκυκλοπαίδειας του παγκόσμιου αμπελώνα.

Αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες παράλογα υψηλές τιμές στις ελληνικές ετικέτες, δημιούργησε έναν σνομπ μύθο γύρω από το κρασί, που έρχεται τώρα να ανατρέψει το wine bar.

Όχι, εδώ δεν συχνάζουν «ειδήμονες». Μόνο απλοί καταναλωτές, χωρίς φόβο και εξεζητημένο πάθος, που σε μια λογικότατη τιμή φέρνουν το κρασί στα ίσα του, στην εκδοχή που θα χαιρόταν ο Διόνυσος: της απόλαυσης, της χαλάρωσης, της μιας γουλιάς που βοηθάει να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Εσένα, ποιο wine bar σου ταιριάζει; Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
 

Στο Heteroclito, η γυναικεία αύρα της ιδιοκτησίας ανακατεύεται λαμπρά με όλους τους ετερόκλητους του κέντρου, με άλλα λόγια εδώ θα έρθεις για κοσμικές οινοποσίες, θα συναντήσεις όσους δεν είχες δει την τελευταία δεκαετία, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και ωραίες, όλη τη σκηνή που διαπρέπει εκτός της mainstream λογικής αλλά και τη mainstream λογική την ίδια, όταν θέλει να δοκιμάσει έναν τσαμπουρνάκο (ποικιλία είναι αυτό) με άπλετη περαντζάδα, σουξέ των Σάιμον και Γκαρφάνκελ με πρέτζα Ζακύνθου και λούτζα της Τήνου. Το παταράκι φιλοξενεί τρυφερά τετ-α-τετ σε σκηνικό δανεισμένο από το σαλόνι του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ήσυχες κουβέντες και όσους θέλουν να περάσουν απαρατήρητοι παρατηρώντας τους άλλους από τις γυάλινες τζαμαρίες.

(Από 2,5 ευρώ το προστατευόμενο ποτήρι του μήνα)

Το Οινoscent (Βουλής 44Α, 2103229374) το προτιμούν διανοούμενοι, international κομψοί γευσιγνώστες, 30something καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, αμερικανοί και γάλλοι προσωρινά πολιτογραφημένοι Αθηναίοι αλλά και νεότεροι εναλλακτικοί του καλλιτεχνικού χώρου, σε μια χαμηλόφωνη συνεύρεση στο πεζοδρόμιο ή στο μπαρ με φόντο το πανό με την τεράστια μποτίλια. Ταιριάζει γάντι σε μια επαγγελματική συνεύρεση ή σε ένα ερωτικό ξεκαθάρισμα με καλό ή κακό σκοπό, καθώς εδώ πάντα επικρατεί μια κόσμια γαλήνη, κοινώς δεν σου βγαίνει η ψυχή για ν’ακούσεις τον διπλανό σου. Παρομοίως, εδώ θα κλείσεις ραντεβού αν βρίσκεσαι κάπου στο Σύνταγμα και εννοείς να παραμείνεις στην off Broadway πλευρά του που αποφεύγει τις πολλές τυχαίες συναντήσεις με γνωστούς από όλο το Λεκανοπέδιο. Επίσης, θα έρθεις να ψωνίσεις σε καλή τιμή ένα ψαγμένο κρασί για το σπίτι και θα δοκιμάσεις και παγκόσμια κρασιά, όταν τα υπόλοιπα wine bars προτιμούν τον ελληνικό αμπελώνα.

(700 ετικέτες,4.40-8 το ποτήρι, επιπλέον 8 ευρώ χρέωση κάθε φιάλη της κάβας που καταναλώνεται επιτόπου).

 

Εσένα, ποιο wine bar σου ταιριάζει; Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Το Wine Point ( Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Ακρόπολη, 2109227050) μαζεύει νεαρότερες ηλικίες, φοιτητές του Παντείου, πολλές γυναικοπαρέες, τριαντάρηδες που δεν νοιάζονται να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλή, ας πούμε του Συντάγματος ή του Ν. Ψυχικού. Εδώ «παίζει» και η κατάσταση όλοι μαζί γύρω από το μπαρ με ανοιχτά τα ενδεχόμενα μιας νέας γνωριμίας ή απλά, κατευθείαν συνέντευξη με τον μπάρμαν για τα μυστικά του κτήματος Παρπαρούση αλλά και η κουλ βραδιά γύρω από τα τραπεζάκια με τα ψηλά stools της σάλας, καθώς και η φάση έχω τα γεννέθλιά μου και κλείνω το κεντρικό ψηλό τραπέζι για την παρέα μου. Αν ανήκεις σε μια συγκεκριμένη πιάτσα, μια βραδιά εδώ θα σου χαρίσει τη γαλήνια ηρεμία μιας βραδιάς σε μια νέα πιάτσα που αναπτύσσεται σε απόλυτη σύμπνοια με το τουριστικό κοινό πλάι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

(Από 5-12 ευρώ το ποτήρι που αλλάζει ετικέτες κάθε 10 μέρες. Στα συν, ο κατάλογος- εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού αμπελώνα).

Fabrica De Vino (Εμμ. Μπενάκη 3, 2103214148), το πιο δημοκρατικό! Τα δωμάτια μπερδεύουν το βιομηχανικό σκηνικό, την τραπεζαρία του Γιούγκερμαν, την κρεβατοκάμαρα της θείας Ευτέρπης και την υπόγεια κάβα της Βουργουνδίας, η ζωντανή και η μη-ζωντανή μπερδεύοντα στο ίδιο μαγαζί, το ίδιο και τα πλήθη του κόσμου σε μια φάση που θυμίζει Γιορτή του κρασιού εντός των Εξαρχιώτικων τειχών. Φοιτητές, τριαντάρηδες και απόμαχοι, φυλές όλων των ειδών και των τύπων, ούτε αντεργκράουντ, ούτε mainstream ούτε εναλλακτικό, μόνο κόσμος γενικώς, που έβαλε τα καλά του-ή τα κακά του-για να περάσει μια βραδιά κεφιού στη συνάφεια των συνανθρώπων του.

(Από 2 ευρώ το ποτήρι των 75ml, 80 ετικέτες, ελληνικός και παγκόσμιος αμπελώνας και μάγκνουμ μποτίλιες).

By the glass (Στοά Ράλλη, 2103232560) ή αλλιώς το πιο στυλάτο, με τη στοά Ράλλη να του δανείζει την αστική της old Athens μεγαλοπρέπεια. Μεγαλύτερες ηλικίες-αλλά όχι και σιτεμένες-, extra gay friendly, πρώην και νυν διαφημιστές, άνθρωποι της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης, ανάλογα με το τί βραδιά θα προκύψει είτε θα στριμωχτείς σε μια κοσμική συνέρευση γύρω από το μπαρ στο εσωτερικό είτε θα χαρείς μια ήρεμη αμπελοφιλοσοφική βραδιά στα καναπεδάκια της στοάς. Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν σου προκύψει, θα γίνεις φίλος με τα κορίτσια της ιδιοκτησίας, τα οποία το μαγαζί τους το αντιλαμβάνονται σαν μια «όλοι φίλοι είμαστε» κατάσταση, ιδιαίτερα όταν ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένα ποτήρι καλό κρασί.

(80 ετικέτες σε εκδοχή των 25, 75 και 150 ml)

 

 

Γεύση
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Το μοναδικό wine bar στην αθηνα που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα είναι το oinoscent! Το μοναδικό wine bar stτην αθηνα που όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν για το κρασί είναι και πάλι το oinoscent. Για εμένα είναι μακράν το καλύτερο, θαυμάζοντας πάντα τον επαγγελματισμό
Σε ένα από αυτά (μόνο ένα δυστυχώς) απαγορευεταί αυστηρά το κάπνισμα.Και το σέβονται όλοι, βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο για τσιγάρο.Γι' αυτό είναι και το μόνο που μπορείς να Δοκιμάσεις ένα κρασί, αντί να πιείς ένα κρασί.
Υπάρχει ένα σε αυτή τη λίστα.Και για να συμφωνήσω μαζί σου, δεν έχω βρεί άλλο μαγαζί που να απαγορεύεται.Είμαι καπνιστής, και προσωπικά βγαίνω πάντα έξω για τσιγάρο. Και στο συγκεκριμένο wine bar δεν με κοιτάνε παράξενα οι υπόλοιποι. :-D
Το Ετερόκλητο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το λέμε. Το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο και είναι η απόδειξη ότι αν βάζεις κανόνες και απαρέγγλιτα τους τηρείς, σε σέβονται και σε προτιμούν.
Ikrits έχεις δίκιο και προσυπογράφω. Και στο -εξαιρετικό- Οινοσεντ απαγορεύεται το τσιγάρο, και τα συνοδευτικά παξιμάδια του είναι μακράν τα καλύτερα!
Για να μη παρεξηγηθώ, δεν ανέφερα όνομα για να μη θεωρηθεί διαφήμιση, μιας και το άρθρο εδώ είναι πληροφοριακό.Έχω πάει σε όλα λόγω της πετριάς που έχω με το κρασί χρόνια τώρα.Ανεφερόμουν στο Oinoscent, στο Heteroklito έχω πετύχει 2 φορές να καπνίζουν χειμώνα μέσα. Ίσως να είναι πιο αυστηροί τώρα. :-)Επί προσωπικού,προτιμώ το Oinoscent κυρίως λόγω της πολύ μεγαλης επιλογής σε ετικέτες απο διεθνή αμπελώνα και της συνεχούς εναλλαγής τους.Το γεγονός ότι όλοι οι ανθρώποι του Oinoscent έχουν σχέσεις πάθους με το κράσι, κάποιοι είναι και οινολόγοι, καθώς και η παρειστικη ατμόσφαιρα του δίνουν πλεονέκτημα. Στα μάτια μου πάντα.Και τα γνωρίζω τα παιδιά απο τότε που δεν υπήρχε άλλο "wine bar" στην Αθήνα παρά μόνο το συγκεκριμένο, στο πάλιο μαγαζί/κάβα, λίγα μέτρα πιο πάνω από εκεί που είναι τώρα.