Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger;

Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger; Facebook Twitter
22

Πέρσι τέτοια εποχή ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο Burger Joint της Γλυφάδας. Πέραν του καταλόγου και της ποιότητας του φαγητού, για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω, με είχε εντυπωσιάσει η απλότητα του συγκεκριμένου joint. Ενάντια στις άλλες υπερπαραγωγές μαγαζιών που σερβίρουν αυτό το υπερδιάσημο φαγητό, το οποίο τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται ευρέως και στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακώστας έστησε ένα απλό μαγαζί, καθόλου απειλητικό – τόσο απλό μάλιστα που δεν το βάζει το μάτι σου. Εξαιρετική ιδέα, αν με ρωτάς. Tα burgers είναι σαν να αναζητούν αυτή την απλότητα. Αντίθετα με τη μανία των σεφ που θέλουν να τα κάνουν φαγητό για εστιατόρια με αστέρια Michelin, το ταπεινό αμερικανικό σάντουιτς με μπιφτέκι εξακολουθεί να είναι το ευκολάκι όλων όσοι πεινούν ανά τον κόσμο, αλλά φυσικά και ένα από τα βασικά comfort foods, σε όποια λίστα κι αν κοιτάξεις. Ο Γιώργος, λοιπόν, κατάφερε αυτό: σε απλό περιβάλλον σχεδίασε έναν κατάλογο με μερικά από τα ωραιότερα burgers που μπορείς να δοκιμάσεις στην Αθήνα. Από το πιο απλό τσίζμπεργκερ μέχρι και το πιο σύνθετο burger που υπάρχει στον κατάλογο του Burger Joint, θα διαπιστώσεις την αγάπη και τη γνώση της ομάδας του Burger Joint πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα και ο τρόπος σερβιρίσματος σε εκείνα τα ψάθινα καλάθια μου άρεσε. Τον βρήκα εξαιρετικό!

Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger; Facebook Twitter

Σήμερα ανοίγει το δεύτερο Joint στο Νέο Ψυχικό. Μια πιο upscale προσπάθεια που ταιριάζει περισσότερο στο σημείο στο οποίο θα στεγάζεται το δεύτερο μαγαζί. Συνάντησα τον Γιώργο την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν φύγει για Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται ως F&B manager στο σπουδαίο Mercer. To νεο Joint έχει ωραία, στιβαρά, ξύλινα πατώματα, έναν μεγάλο μαυροπίνακα με το μενού, ωραία φώτα κι ένα μπαρ από λουστραρισμένο μπετόν, που το βρήκα πολύ όμορφο. Στο Ψυχικό ο χαρακτήρας του μαγαζιού αποκτά μια ελαφρώς πιο upscale πατίνα – τίποτα το εξεζητημένο πάντως. Αντιθέτως, ένα μαγαζί ευχάριστο, χωρίς παραφωνίες, φιλόξενο και καθόλου επιθετικό στον κόσμο.

Πρώτα τον ρώτησα πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει τόση εμπειρία με σημαντικά εστιατόρια κι έχει έρθει σε επαφή με μερικούς από τους σπουδαιότερους σεφ στον κόσμο να επιλέγει να ανοίξει κάτι τόσο «απλό», όπως ένα μαγαζί που σερβίρει burgers. Η απάντησή του, εξαιρετικά προσγειωμένη. Πιστεύει πως δεν υπάρχει και τόσο πολύς χώρος για upscale εστιατόρια σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό και επέλεξε το συγκεκριμένο project. Το οποίο, βέβαια, θεωρεί πως έχει αρκετή δουλειά και το συγκεκριμένο (πολύ καλό) αποτέλεσμα βγαίνει επειδή αυτός και η ομάδα του δεν κοιτούν με περιφρόνηση τον προϊόν που παράγουν. Αντιθέτως, έχουν μελετήσει πάρα πολύ τον κατάλογο, τις συνταγές, τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που θα τους διαφοροποιήσουν από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Τα μαγαζιά του τα σχεδιάζει ο ίδιος. Επιμελείται και το παραμικρό. Το διαπίστωσα και ιδίοις όμμασιν, όταν τον είδα να φροντίζει κάποιες λεπτομέρειες στο λογότυπο του μαγαζιού, που γράφτηκε με στένσιλ από τον ίδιο.

Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger; Facebook Twitter

Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger; Facebook Twitter

Είπαμε κι άλλα, αλλά το βασικότερο που του ζήτησα να μου πει ήταν το εξής: από τι είναι κατασκευασμένο το τέλειο burger; Ο Γιώργος πιστεύει πως τα πράγματα είναι απλά. Χρειάζεσαι ένα καλό, κάπως ουδέτερο μαλακό ψωμάκι. Δεν συμφωνεί με τις πιο περίπλοκες προτάσεις για ψωμάκια, γιατί πιστεύει πως κλέβουν την παράσταση από τα άλλα συστατικά ενός καλού burger. Και θεωρεί αστεία τη χρήση ψωμιού ciabatta. O ίδιος έχει πατεντάρει μια συνταγή για ψωμάκια σε έναν φούρνο, την οποία θεωρεί ιδανική. Το κυρίως υλικό θα πρέπει να είναι το μπιφτέκι. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο η ποιότητα του κρέατος που μπαίνει σε ένα μπιφτέκι για burger αλλά και ο τρόπος που κόβεται ο κιμάς. Συμφωνεί με τον συνδυασμό διαφορετικών cuts από το ζώο. Πιστεύει πως η ιδανική συνταγή βγαίνει μετά από αρκετές δοκιμές. Ο ίδιος εισάγει τα κρέατα που χρησιμοποιεί από την Αμερική. Γιατί το κάνει αυτό; Γνωρίζει καλύτερα την εκεί αγορά και εμπιστεύεται τους προμηθευτές του. Η συνταγή του για τον κιμά των burgers είναι μυστική, μόνο ένα άτομο από το προσωπικό του τη γνωρίζει, το οποίο την ετοιμάζει behind closed doors, πριν την παραδώσει στην κουζίνα του Burger Joint. O κιμάς δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αλεσμένος, ούτε πολύ εντατικά πλασμένος. Όλα αυτά έχουν επίδραση στην υφή του burger, αφού στο τέλος αυτό που θες είναι ένα αφράτο μπιφτέκι, ομογενώς ψημένο. Από κει και πέρα, όλα τα άλλα είναι συνοδευτικά στο μπέργκερ. Στο Burger Joint δεν σε ρωτάνε πώς το θες ψημένο, διότι θεωρούν πως ο ιδανικός τρόπος να απολαύσεις ένα burger είναι να το φας medium-well ψημένο. Και θα σας πρότεινα να τους εμπιστευτείτε. Μια καλή φέτα τυρί, μια φέτα ντομάτα, λίγο τραγανό μαρούλι, ίσως λίγο κρεμμύδι. Αλλά και άπειρες ακόμα επιλογές και παραλλαγές.

Από τι είναι φτιαγμένο ένα καλό burger; Facebook Twitter

Τι αγαπά ο ίδιος από τον κατάλογό του; Για τρία burgers μου μίλησε με ενθουσιασμό. Το Hangover Burger, με Cheddar, μπέικον, τομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, τηγανητό αυγό και Spicy mayo. Το Unami, με κατσικίσιο τυρί, μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και Truffle mayo και τη νέα του δημιουργία, το Duke, με τυρί Φοντίνα, τυρί brie, διπλό μπέικον, onion ring και Truffle mayo. Μιλάει το ίδιο ενθουσιωδώς και για την πίτσα με σπανάκι και σαλάμι αλλά και για το burger σολομό, που σίγουρα περνάει για πιο healthy επιλογή, αν μπορείς να αντισταθείς στα υπόλοιπα.

Και τι θα γίνει όταν η μόδα για pizza και burgers τελειώσει για τους Αθηναίους, που αλλάζουν τις γαστρονομικές μόδες όπως τα πουκάμισα τα τελευταία χρόνια; Ο Γιώργος δεν έχει αγωνία γι’ αυτό. Ευελπιστεί πως τα Burger Joint θα γίνουν ένα κλασικό σημείο της πόλης και ανεξάρτητα από μόδες κ.λπ. ο κόσμος θα τα ξέρει για τα πολύ καλά burgers τους. Συμφωνώ, αυτός είναι ο τρόπος να γίνονται τα πράγματα. Του εύχομαι κάθε επιτυχία!

The Burger Joint

Σολωμού 4-6, Νέο Ψυχικό, Εμπορικό Κέντρο «Στοά»

Φοίβης 17, πλατεία Νυμφών, Γλυφάδα

 www.burgerjoint.gr

 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

11 σχόλια
Οφείλω να επαινέσω δημοσίως τον επαγγελματισμό του The burger joint Psychico ( https://www.facebook.com/theburgerjointpsychiko ) και των εργαζόμενων σε αυτό. Σήμερα το βράδυ, 22/12/2013 κατά τις 20.00 καθίσαμε στον πρώτο πάγκο μπροστά στην κεντρική είσοδο και παραγγείλαμε δύο πιάτα και αναψυκτικά. Από λάθος η ευγενέστατη κοπέλα που πήρε την παραγγελία σημείωσε διαφορετικό το ένα πιάτο. Ο νεαρός κύριος που μας έφερε τα πιάτα, (δεν ξέρω αν ήταν σερβιτόρος ή άλλο στέλεχος του καταστήματος γιατί δεν φορούσε το κλασσικό μαύρο-κόκκινο καρώ πουκάμισο) μας άκουσε να λέμε ότι δεν έμοιαζε το πιάτο με αυτό που παραγγείλαμε. Αντί να κάνει ότι δεν άκουσε, αμέσως γύρισε και μας είπε ποιο πιάτο έφερε και το πήρε να το αλλάξει πριν καν το ζητήσουμε. Δυστυχώς, όπως είναι φυσικό, το νέο πιάτο έκανε 10-12 λεπτά να ετοιμαστεί, οπότε δεν φάγαμε ακριβώς ταυτόχρονα. Την ώρα της πληρωμής του λογαριασμού, μια άλλη ευγενής σερβιτόρα μας ενημέρωσε ότι δε θα χρεώσουν το πιάτο που καθυστέρησε να έρθει. Δηλαδή, αφού ήμασταν δύο, θα πληρώναμε το μισό λογαριασμό !!! Αν και επιμέναμε να πληρώσουμε για να μην επιβαρυνθεί κάποιος από το προσωπικό τη διαφορά, η ευγενέστατη κοπέλα δεν δεχόταν. Επωνύμως θέλω να συγχαρώ τον επαγγελματισμό τόσο των εργαζομένων όσο και του καταστήματος, ειδικά αυτές τις εποχές. Δεν άξιζαν μόνο το tip, που το θεωρήσαμε χαρά μας εκτός από υποχρέωσή μας, αλλά και ότι θα πάμε πολλές πολλές φορές ακόμα. Μπράβο. !
Θα γράψω μόνο ένα σχόλιο καθώς δεν θεωρώ την Lifo forum και απλά δεν θέλω να καταλήξουμε στα 150 σχόλια και μια κουβέντα για το τι είναι στραβό στον κόσμο που ζούμε. Αυτή την περίοδο είμαι φοβερά πιεσμένος απο χρόνο καθώς επέλεξα να δουλέψω ώστε να βγώ απο τα προβλήματα που η κρίση δημιούργησε και παράλληλα να "προσφέρω" κάτι παραπάνω απο ένα burger απλά επειδή είναι μόδα ή ένα σουβλάκι επειδή είναι φτηνή και προσιτή μόδα. Για να κλείσω λοιπόν αυτήν την τεράστια παρένθεση να πώ πως προσπάθησα να χαμογελάσω λίγο αλλά ήμουν jet lagged επι 3 εβδομάδες που φτιάχναμε το μαγαζί...lol. Για να απαντήσω λοιπόν στα σχόλια περί βάναυσης μεταχείρισεις των ζώων να πώ πως επειδή ζώ στην Αμερική επισκέπτικα αρκετά κτηνοτροφία ώστε να επιλέξω τι κρέας θα κάνουμε εισαγωγή στην Ελλάδα και συνειδητοποίησα πως στα εκτροφεία που υπήρχε ποιο "οικογενειακό" κλίμα, με τις αγελάδες να βόσκουν ελεύθερες σε μη περιφραγμένες εκτάσεις το κρέας τους ήταν πολύ πιο νόστιμο απο αυτές που ζούσαν στις ίδιες συνθήκες αλλά τρέφονταν με τροφές. Θέλω επίσης να ενημερώσω το κοινό πως επειδή ζούμε στην Ευρώπη η εισαγωγή ζώων απο την Αμερική τα οποία έχουν ορμόνες και αντιβιοτικά απαγορεύετε. Να σας αφήσω με κάτι πολύ αστείο που κατα τύχη είδα προχθές. "Every day, thousands of innocent plants are killed by vegetarians... Help stop the violence! Eat bacon" ahahhahaha
Με όλο τον σεβασμό για το επιχειρηματικό εγχείρημα σου, η εισαγωγή κρέατος απο την Αμερική επιτρέπεται εφόσον αυτό δεν έχει παραχθεί με ορμόνες που δεν χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη (estradiol, progesterone, testosterone, melengesterol acetate, trenbolone acetate και zeranol) και δεν φορολογείται... Αν επισκεπτοσουν και μερικά Ελληνικά κτηνοτροφία ίσος να γευόσουν καλύτερα κρέατα. Πάρε ως παράδειγμα τα πιο (πλέον) επιτυχημένα burger εστιατόρια στη Μεγάλη Βρετανία.
Aυτό ακριβώς έκανα, πήρα ως παράδειγμα τα καλύτερα burger εστιατόρια και διάλεξα το πιο νόστιμο hormone free και grass fed μοσχάρι που βρήκα. Καμιά φορά το καλύτερο θέλει πιο πολύ ψάξιμο γιατί δεν είναι στην πόρτα σου. Μακάρι το Ελληνικό κρέας να ήταν καλύτερο για το burger μας αλλά δυστηχώς πρέπει να κάνουμε εισαγωγή (που κοστίζει x2) για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Τουλάχιστον χρησιμοποιούμε Ελληνικό χοιρινό για τα Pork burgers μας ;)
Εξάλλου δεν είναι καθόλου παράλογο να χρησιμοποιείς πρώτες ύλες από την χώρα καταγωγής του πιάτου. Μάλλον σωστό θα το έλεγα. Πι. Ες. Μοιάζεις στον Μπαντέρας. Τον Αντόνιο.
ΚΑΙ κρέας ΚΑΙ τηγαντικό αυγό ΚΑΙ μπεϊκον ΚΑΙ μαγιονέζα ΚΑΙ τυρί. Heart attack. (έχω προσπεράσει αρκετές φορές το μαγαζί που όντως φαίνεται μια χαρά νορμάλ και ανθρώπινο. Θα το δοκιμάσω. Μου αρέσει που φτιάχνει τα δικά του ψωμάκια. Είναι σημαντικό το ψωμάκι στο μπεργκερ).
Ένα καλό patty (μπιφτέκι) θα ήταν πολύ καλύτερο αν ήταν φτιαγμένο απο ντόπιο αλεσμένο κρέας. Πιστεύω οτι υπάρχουν παραγωγοί κρέατος που μπορούμε να εμπιστευτούμε πετυχαίνοντας μια σωστή συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προμήθεια τοπικών πρώτων υλών που εφαρμόζουν (μην έχοντας εναλλακτικες ή λόγω εμπιστοσύνης) μικρές ταβέρνες σε επαρχία και νησία.
Ψυχικό και Γλυφάδα, χμμμ μάλλον τσιμπημένο θα είναι το μπέργκερ, αλλά θα πάω γιατί θέλω να δοκιμάσω το truffle mayo. H πίτσα με σπανάκι είναι πραγματικά κάτι που θαπρεπε να υπάρχει παντού, αλησμόνητο Corner Θεσσαλονίκης που τη λάνσαρε σε αυτή εδώ τη χώρα πριν 20 χρόνια...Κατα τ' άλλα είναι και ωραίος ο νέος, λίγο αγέλαστος όμως...
Όντως, όντως, πολύ «upscale» προσπάθεια. Ωστόσο να τα λέμε κι αυτά, δεν πειράζει: ένα καλό (ή τέλειο) μπέργκερ είναι φτιαγμένο από ένα ή περισσότερα ζώα, τα οποία βασανίστηκαν από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι και αυτήν της σφαγής τους. Τα άρπαξαν από την κοιλιά της μητέρας τους (συνήθως σκίζοντας την κοιλιά της χωρίς αναισθησία), μεγάλωσαν σε ένα κελί στο οποίο -μετά από 6-7 μήνες εντατικής πάχυνσης- δεν μπόρεσαν ούτε καν να περιστραφούν, δεν δοκίμασαν ποτέ το γάλα της μητέρας τους, αλλά συνήθισαν στα αντιβιοτικά, πιθανόν να τους έκοψαν νωρίς νωρίς τους όρχεις (χωρίς αναισθησία), μεταφέρθηκαν τρομαγμένα μέσα σε πνιγηρά φορτηγά και τέλος ευτυχώς εκτελέστηκαν με γρήγορο τρόπο που τα απελευθέρωσε από το βασανιστήριο. Δεν ένιωσαν λιγότερο ή περισσότερο έντονα την απώλεια της μητέρας τους από ότι θα έκανε ένα μωρό ανθρώπου. Δεν ένιωσαν λιγότερη απόγνωση και τρόμο στο καινούριο τους κλουβί από αυτήν που θα βίωνε ένα νεογέννητο κουτάβι..Όλα αυτά έγιναν, οκ. Το βασικό όμως είναι ένα: θα παραμείνει στη μόδα το burger;;; Ή μήπως -ο μη γένοιτο- οι αθηναίοι/ες θα το ξεχάσουν σε 2-3 χρόνια για κάτι πιο μοδάτο, πχ φτερούγες κοτόπουλου ή ελάφι;
"συνήθως σκίζοντας την κοιλιά χωρίς αναισθησία"Δεν πιστεύω πως κτηνοτρόφος που έχει κάνει επένδυση σε αγελάδα που θα του παράξει μοσχάρια να την κακομεταχειριστεί με τέτοιο τρόπο. Αυτός ο άνθρωπος περιμένει η αγελάδα σε όλο τον κύκλο της ζωής του να γεννήσει αρκετά μοσχάρια ώστε τουλάχιστον να αποσβέσει την επένδυση. Αν το έκανε αυτό που λες, το ζώο θα πέθαινε πολύ σύντομα. Δε σχολιάζω το αν είναι βάρβαρο ή όχι διότι θέλω να μείνω μόνο σε ότι είναι αντικειμενικό για όλους.
Αν δεν βαριέσαι, μπορείς να το δεις με τα μάτια σου σε ένα από τα άπειρα ντοκιμαντέρ για την εντατική βιομηχανία κρέατος (πχ. στο Unser täglich Brot). Φυσικά και τους συμφέρει σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η μεταχείριση καθώς και άλλες πολύ χειρότερες. Άλλωστε μια καισαρική είναι, δύσκολα να πεθάνει η αγελάδα απλά από τον πόνο. Αλλά και να πεθάνει μια στο τόσο, σε μακροκλίμακα συμφέρει και πάλι. Βέβαια να πω ότι υπάρχουν χώρες με νομοθεσία που απαγορεύει την μη χρήση αναισθησίας (πχ Σουηδία).
Θίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα αλλά κάτω από ένα άρθρο για ένα μαγαζί! Άσχετα με το αν συμφωνώ ή όχι με το μήνυμα που θες να περάσεις, είναι κάπως άδικο και άκομψο για το μαγαζί αυτό που κάνεις γιατί δεν είναι αυτό που ευθύνεται γι' αυτή τη κατάσταση, όπως και κανένα άλλο τέτοιο μαγαζί. Επίσης, η ενημέρωση γύρω από αυτά που λες, είναι ωφέλιμη αν ακολουθείται κι από καμιά πρόταση. Και μη μου απαντήσεις "αποχή από το κρέας", περιμένω μια πρόταση που θα μπορεί να ακολουθηθεί από περισσότερο κόσμο ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Όλα αυτά βέβαια, κάτω από ένα άρθρο σχετικό με το θέμα...
Δεν νομίζω ότι αποτελεί δυσφήμιση για το μαγαζί το γεγονός ότι το προϊόν που πουλάει προέρχεται από μοσχάρια εντατικής ζωοπαραγωγής. Δεν είπα ότι είναι βρώμικα ή σάπια! Επίσης ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η παραγωγή είναι ότι υπάρχει τέτοια ζήτηση. Και ο μόνος λόγος που υπάρχει τέτοια ζήτηση είναι γιατί έχουμε αποσυνδέσει τελείως στο μυαλό μας το προϊόν από το υποκείμενο, και μάλιστα δεν έχουμε και καμία όρεξη να σκεφτούμε χωρίς αυτήν την αφαίρεση. Δες για παράδειγμα την κατηγορία που βρίσκεται το άρθρο: ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ. Ε, νομίζω έχει κάποιος/α το δικαίωμα να πει ότι δεν είναι μόνο καλοπέραση αυτό το πράγμα. Έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου να διαφωνούμε με την μαζική παραγωγή κρέατος και να την εκφράζουμε όπου προωθείται η μαζική κατανάλωσή του.Η λύση είναι να μάθουμε αρχικά όσες λεπτομέρειες μπορούμε για το τι τρώμε, και έπειτα -φυσικά- το μποϋκοτάζ της βιομηχανίας κρέατος. Πώς αλλιώς;Αυτοί/ες που νοιάζονται για την μεταχείριση των ζώων αλλά θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας, ας διεκδικήσουν αυστηρότερους ελέγχους της διαδικασίας παραγωγής, ας τρώνε μόνο από μέρη που ξέρουν ή ας τρώνε λιγότερο κρέας. Προφανώς ο καθένας θα το διαχειριστεί όπως καταλαβαίνει.
:-) πω, ναι συγγνώμη για το βαρετό μου σχόλιο σε ένα τόσο ενδιαφέρον άρθρο! Μάλλον εκεί που διάβαζες ότι το μυστικό είναι τα διαφορετικά cuts και η -ούτε πολλή ούτε λίγη- άλεση του κιμά περίμενες σχόλια ανάλογου ενδιαφέροντος! πάσο.Όμως το ότι διαχωρίζω το αμερικάνικο μοσχάρι του μπέργκερ με το ολλανδικό του σουβλακιού, ήθελα να ήξερα πώς σου ήρθε!
Επισκέφθηκα πρόσφατα για πρώτη φορά το burger joint της Γλυφάδας. Πολύ καλό burger, τέλειες πατάτες, καλές τιμές, και ο χώρος όντως απλός και απέριττος. Το μόνο που με απογοήτευσε λίγο ήταν το μέγεθος του burger. Άνετα χτύπαγα δεύτερο, όπως και έγινε! Πολύ καλή επίσης η σπιτική λεμονάδα! Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα πάντως.