"Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» ιδρύθηκε από την Σ. Σλήμαν το 1902 ως πρώτο «λαϊκό» Σανατόριο της Ελλάδας και έκτοτε έχει συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση της πνευμονικής φυματίωσης στην χώρα μας.
Το 1936 μετατράπηκε σε «Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», επεκτάθηκε κτιριακά με παράλληλη σημαντική αναβάθμιση των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Μετά το 1945 εγκαταστάθηκε και η πρώτη Φυματιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1950 το Νοσοκομείο «Σωτηρία» βαθμιαία μεταβάλλεται σε διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο του συνόλου των νοσημάτων του αναπνευστικού, ιδρύοντας παράλληλα το πρώτο εν Ελλάδι κέντρο αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας υπό την Διεύθυνση της κ. Σ. Μαγκριώτη και την πρώτη Θωρακοχειρουργική Κλινική υπό τη Διεύθυνση του Ν. Τσούτη.
Σήμερα το μικρό Σανατόριο των αρχών του 20ου αιώνα αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με ταυτόχρονη και προοδευτική μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο μετά την εγκατάσταση Παθολογικών και Χειρουργικών κλινικών του Ε.Σ.Υ. και του Πανεπιστημίου" (Γενικό Νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία"/sotiria.gr).
"Τα κτίρια των Μαγειρείων (ανέγερση στα 1936), με ένθετο κείμενο γραμμένο από τον ίδιο τον Μεταλινό" (ο Μάνθος Μεταλινός υπήρξε γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος -σ.σ.). Βλ. sotiria.gr.
"Το πρώτο περίπτερο της Σωτηρίας (1910)". Βλ. sotiria.gr.
"Τα πρώτα περίπτερα της Σωτηρίας κατά τη φάση της ανοικοδόμησής τους". Βλ. sotiria.gr.
"Το «Στρατιωτικόν» κατά τη δεκαετία του 1910". Βλ. sotiria.gr.
"Ο πρόσφατος εορτασμός των εκατόχρονων της «Σωτηρίας» θα ήταν ανολοκλήρωτος εάν δεν κατέληγε στην αναθέρμανση της ιδέας για τη δημιουργία ενός Μουσείου όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διηγούνται την ιστορία τους τα αναρίθμητα κειμήλια του Ιδρύματος. Η ιστορία της «Σωτηρίας» επικοινωνεί με την νεοελληνική ιστορία και την ιστορία των Αθηνών. Όλες οι φάσεις της νεότερης ιστορίας μας καθρεφτίστηκαν στο χώρο του νοσοκομείου μας : από αστικό σανατόριο άσυλο για τους «Άθλιους των Αθηνών», ύστερα Φυματιολογικό Κέντρο και τελικά Γενικό Νοσοκομείο. Κάθε εποχή άφησε σε κάθε σπιθαμή του χώρου ανεξίτηλα ίχνη. Άλλα χάθηκαν οριστικά, άλλα κάπου κρύβονται υπομονετικά και άλλα υπάρχουν φυλαγμένα σε κλειστά υπόγεια του νοσοκομείου.
Το Μουσείο καλείται να φέρει στην επιφάνεια αναρίθμητες ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ιστορικές στιγμές του τόπου μας που ποτέ δεν φωτίστηκαν από ένα τέτοιο φως. Η Επιτροπή του Μουσείου διαμόρφωσε ήδη σε προσωρινό Μουσείο το Στρατιωτικό Περίπτερο και προσπαθεί να ανακαινίσει το πρώτο, ιστορικό κτίριο του Σανατορίου που άρχισε τη λειτουργία του στα 1905.
Η λειτουργία του Μουσείου αναμένεται να αναθερμάνει το κρατικό και το κοινωνικό ενδιαφέρον για την ιστορία του πολύπαθου Ιδρύματος. Επιπλέον, θα προσφέρει μία ακόμα από τις πολλαπλές δυνητικές χρήσεις της «Σωτηρίας» και του πάρκου της για τους κατοίκους των Αθηνών" (sotiria.gr).
Ο "σιδηρούς πνεύμων".
"Ο πρώτος εξοπλισμός του εργαστηρίου Φυσιολογίας της Αναπνοής, κατά τη δεκαετία του ‘60". Βλ. sotiria.gr.
"Η όψη του Μεγάλου Λαϊκού από την οδό Μεσογείων, κατά τη δεκαετία του ΄40". Βλ. sotiria.gr.
"Ο Ερρίκος και η Σοφία Σλήμαν".
Αριστ., "η Σόφια και ο Ερρίκος Σλήμαν προετοιμάζουν έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών της Τροίας στο Βερολίνο". Βλ. sotiria.gr.
"Το Διοικητήριο της Σωτηρίας, κτισμένο στα μέσα της δεκαετίας του ‘30". Βλ. sotiria.gr.
"Η βεράντα της αεροθεραπείας στο νεόδμητο κτίριο του Μεγάλου Λαϊκού". Βλ. sotiria.gr.
"Η εφαρμογή του τεχνητού πνευμοθώρακα στα εξωτερικά ιατρεία". Βλ. sotiria.gr.
"Μια από τις πρώτες εφαρμογές μηχανικού αερισμού σε παιδί με πολιομυελίτιδα, στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (δεκαετία του ’60)". Βλ. sotiria.gr.
"
"Η περιφορά του επιταφίου από το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας ". Βλ. sotiria.gr.
Εγκαίνια και παρουσίαση του νέου Μουσείου του νοσοκομείου Σωτηρία.
Exile, ένα ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Κακαβά. Ο γιατρός Δημήτρης Νταλιάνης, εξόριστος ο ίδιος, αφηγείται πως δημιούργησε ένα "σανατόριο" στην Ικαρία για τους φυματικούς εξορίστους. Τον βλέπουμε, προς το τέλος του trailer, να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους του Νοσοκομείου Σωτηρία.
σχόλια