Η Απελευθέρωση της Αλβανίας το 1944.

Η Απελευθέρωση της Αλβανίας το 1944. Facebook Twitter
Ο Enver Hoxha (Εμβέρ Χότζα) επιθεωρεί ένα αντάρτικο τάγμα.
16

 

Τα Τίρανα πριν το 1944. Via Only Tradition.

Η πλατεία Skanderbeg στα Τίρανα πριν το 1944. Via Only Tradition.

Η πλατεία Skanderbeg με το τζαμί του Haxhi Ethem Bey και τον Πύργο του Ρολογιού (πριν το 1944). Via Only Tradition.

 

Διαδήλωση στην Κορυτσά (Korçë ) ενάντια στην ιταλική εισβολή τον απρίλη του 1939.

 

Αντιφασιστική διαδήλωση στην Κορυτσά στις 28 Νοεμβρίου του 1939. Η 28η Νοεμβρίου είναι η αλβανική εθνική γιορτή της Ανεξαρτησίας ενώ η 29η Νοεμβρίου της Απελευθέρωσης.

 

Αντιφασιστική πορεία.

 

Συγκέντρωση στην Κορυτσά το 1936 ενάντια στην αυταρχική πολιτική του βασιλιά Zog I και την ιταλική κηδεμονία.

 

Ο γάμος του βασιλιά Zog I με την Géraldine Apponyi το 1938. Κουμπάρος ο Κόμης Ciano που προσπαθούσε να πείσει τον Μουσολίνι να εισβάλει στην Αλβανία. Via Only Tradition.

 

Η οικογένεια του βασιλιά Zog I (δεξιά με τις τρεις αδελφές του). Στις 7 απριλίου του 1939, ο Μουσολίνι εισέβαλε στην Αλβανία και μία μέρα μετά ο αλβανός βασιλιάς πήρε το δρόμο της εξορίας. Via Only Tradition.

Πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στα αλβανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα μετά την ιταλική εισβολή. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 19 απριλίου του 1939. 

 

Αλβανοί αντάρτες οπλισμένοι με βρετανικά αλλά και αυτοσχέδια όπλα. Φωτ. Hulton Archive Getty Images.

 

Αλβανοί αντάρτες.

 

'Ηρωες της αλβανικής Αντίστασης.

Αντάρτικο τάγμα.

 

Μία σπάνια φωτογραφία που δείχνει αλβανούς στρατιώτες της ορεινής μεραρχίας Skanderbeg, μιας μεραρχίας των SS που συγκρότησαν και εκπαίδευσαν οι Γερμανοί στο Kosovo (μία ιδέα του Heinrich Himmler).

Ο Rudi Sommerer, αρχηγός του τάγματος των Κοσοβάρων της μεραρχίας Skanderbeg. Το βόσνιο περιοδικό Novi Vox που θέλει να αναστήσει στο  Sarajevo τη ναζιστική μεραρχία των Βόσνιων μουσουλμάνων Handzar δεν είναι του 1940, αλλά του 1991...

 

Τάγμα Αλβανών Κοσοβάρων στη ναζιστική μεραρχία Handzar.

 

Αλβανοί συνεργάτες των Γερμανών.

 

Αλβανοί στο Kosovo υπέρ του ναζιστικού στρατού κατοχής.

 

Enver Hoxha ξεφεύγει από την περικύκλωση των γερμανικών δυνάμεων".

 

Η απελευθέρωση των Τιράνων.

Ο Enver Hoxha στα βουνά της Αλβανίας.

 

Ο Enver Hoxha στην πόλη Berat τον Οκτώβρη του 1944.

 

Berat, 1944. Εθνικό Απελευθερωτικό Συμβούλιο.

 

Berat, 1944. 

 

Enver Hoxha.

 

Ο Enver Hoxha απευθύνεται στους κατοίκους των Τιράνων (28 Νοεμβρίου 1944).

Τα Τίρανα γιορτάζουν την απελευθερωσή τους, ενώ πετούν πάνω από την πόλη αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Εορταστικές εκδηλώσεις στην Απελευθέρωση της χώρας.

 

Ylli (αστέρι στα αλβανικά), ήταν το κύριο προπαγανδιστικό περιοδικό του καθεστώτος του Enver Hoxha. 'Αρχισε να εκδίδεται το 1951, δίνοντας έμφαση στην έγχρωμη φωτογραφία. 

 

Αlbanian Resistance / Partizanët Shqiptar. 'Ενας παπάς (3.13) στην παρέλαση...

 

 

16

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
@michalexΚι εγώ δεν ήξερα ότι πρέπει να είναι κανείς αριστερίζων ψευτοδιανοούμενος για να σέβεται τους γείτονές του και να τους αντιμετωπίζει σαν ίσους συνανθρώπους του. Μάλλον ξέχασες παλιότερα σχόλιά σου για "αλβανική πατσαβούρα" αναφερόμενος στην Αλβανική σημαία, κάτι τέτοια είναι που με έκαναν να μιλήσω για τον "Στόχο"...
Αρέσει δεν αρέσει κάθε λαός έχει μια ιστορία! Στην συγκεκριμμένη ιστορία της αλβανίας ο Enver Hoxha ήταν ο αρχήγος των ανταρτών που πολέμησαν τους γερμανούς για την απελευθερώση της. Το πως εξελιχθήκε αργότερα αυτή η φιγούρα είναι ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας, αλλά σημερα μιλάμε για το 1944 οπότε εκείνη την εποχή ναι ήταν απελευθερωτής!!!!
Την Αλβανία, όπως και την Ελλάδα, Γαλλία και τις άλλες κατακτημένες χώρες δεν τις απελευθέρωσαν οι ανταρτικές τους ομάδες αλλά οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί. Σεβαστός και αξιέπαινος ο αγώνας των ανταρτών κάθε χώρας. Έδωσαν τη ζωή τους και τους αρμόζει κάθε τιμή. Αλλά απελευθερωτές με την ακριβή έννοια του όρου δεν υπήρξαν ποτέ.
Με κάτι τέτοια άρθρα διαπιστώνω ότι είναι απίστευτο πόσα λίγα πράγματα μαθαίνουμε από την επίσημη εκπαίδευση για την ιστορία γειτονικών λαών.Ακόμα και όταν αναφέρονται κάπου,είναι πάντα σε σχέση με το πόσο κακοί ήταν σε αντίθεση με τους πάντα καλούς και αγαθούς Έλληνες...
τελικά στην Ελλάδα ή θα είσαι αριστεριστής και θα αγαπάς οποιονδήποτε άλλον εκτός από την πατρίδα σου ή θα είσαι δεξιός και θα αρχίσεις τις γραφικότητες. Τι αφιέρωμα ειναι αυτό κύριοι; Αλβανός την εκδίδει τη lifo; Καλά κάνουν και γιορτάζουν.
αγαπητέ Michalex,γνωρίζοντας την Ιστορία και τον γείτονα σου κατανοείς πολύ καλύτερα το τι συμβαίνει σήμερα.τόσο απλά.τα περί αλβανικής έκδοσης της Lifo ακούγονται -επιεικώς- φαιδρά.
Κι εγώ δεν ήξερα ότι πρέπει να είναι κανείς αριστερίζων ψευτοδιανοούμενος για να αποδέχεται τους γείτονές του σαν ίσους ανθρώπους. Και η παρατήρησή μου δεν πήγαινε τόσο σε αυτό το σχόλιό σου αλλά σε προηγούμενα που μίλησες για "αλβανική πατσαβούρα" αναφερόμενος στην αλβανική σημαία κλπ...
Δεν ξέρω αν θα το διαβάσει κανείς αυτό το σχόλιο πάντωςόλοι οι αλβανόφιλοι διαβάστε τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού. Πόσο αφελείς πρέπει να είσαστε για να οραματίζεστε τα βαλκάνια Σκανδιναβία (αν στη θέση της Αλβανίας ήταν η Νορβηγία κάτι θα γινότανε.)Να χαίρεστε τον Τσενάι τον ετοιμάζει για βουλευτή ο Αλέξης.
Δεν ήξερα ότι για να διαβάσει κανείς τη lifo πρέπει να είναι αριστερίζων ψευτοδιανοούμενος Κυνικέ. Μάλλον εσύ χρειάζεται να διαβάσεις το Στόχο αφού δεν δέχεσαι κανενός άλλου την άποψη
Αγαπητε Μικαλεξ, το να γνωριζεις την ιστορια των αλλων λαων και ειδικα των γειτονων σου δεν σε κανει αυτοματα αριστερο ή φιλοαλβανο/φιλοβουλγαρο/φιλογερμανο κλπ. Οσοι δεν γνωριζουν ιστορια ειναι καταδικασμενοι να την ξαναζησουν. Φαντασου μονο ποσα πραγματα θα μπορουσαν να ηταν διαφορετικα αμα περναμε για παραδειγμα γεγονοτα απο αλλες χωρες. Λοιπον πριν πεταξεις τις χαζομαρες σου περι αριστερισμους βουτα την γλωσσα σου λιγο στο μυαλο σου.
Απελευθερωτής ήταν στην αρχή, άλλο το που κατέληξε τελικά. Μην ξεχνάς ότι πολλοί από τους πιο μισητούς δικτάτορες σαν επαναστάτες/ελευθερωτές ξεκίνησαν (βλέπε Καντάφι,Σαντάμ κτλ)