Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, αλλά δεν δίνουν σημασία

Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, αλλά δεν δίνουν σημασία Facebook Twitter
25

Αν και τα ευρήματα της νέας έρευνας μπορούσες να τα μάθεις εκ των προτέρων αν ρωτούσες οποιονδήποτε ιδιοκτήτη γάτας, ωστόσο είναι όντως ενδιαφέρον να επιβεβαιώνεται και επιστημονικά κάτι που γνωρίζουν όλοι -εχθροί και φίλοι των γατών.

Η έρευνα λοιπόν του Πανεπιστημίου της Ιαπωνίας έδειξε ότι οι γάτες είναι ικανές να ξεχωρίζουν τη φωνή των ιδιοκτητών τους, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων διαλέγουν να τους αγνοούν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μετρήθηκαν οι αντιδράσεις στις γάτες, στα ίδια τους τα σπίτια χωρίς τον ιδιοκτήτη παρόντα, όταν άκουγαν το όνομα τους από ξένους και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Αν και αρκετοί παράγοντες, όπως π.χ. η διάθλαση στις κόρες των ματιών τους, οι κινήσεις των αυτιών και ποδιών κ.ά., έδειξαν ότι οι γάτες καταλάβαιναν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, επέλεγαν να μην κινηθούν. Ουσιαστικά έδειχναν αδιαφορία.

Οι κύριοι ερευνητές Saito και Shinozuka, που δημοσίευσαν την έρευνα τους στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition υποστηρίζουν ότι οι γάτες δεν αντιδρούν στην επικοινωνία των ιδιοκτητών γιατί δεν εξελίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως οι σκύλοι. Οι γάτες ουσιαστικά εξημερώθηκαν μόνες τους, ενώ οι σκύλοι έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια εκπαίδευσης. Οι γάτες φαίνονται "προγραμματισμένες" να παίρνουν την πρωτοβουλία αυτές στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθουν τον άλλο τρόπο.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ