Έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύει η εφημερίδα Independent, συμπεραίνει ότι όσο κι αν έχουμε περάσει εκατοντάδες χρόνια μέσα στις πόλεις, ο εγκέφαλος μας ακόμη παραμένει σε σύγχυση από το αστικό τοπίο και ηρεμεί, μόλις αντικρίσουμε την εξοχή.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου και κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στους εγκεφάλους εκατοντάδων εθελοντών στους οποίους έδειχναν είτε ειδυλλιακά τοπία στην εξοχή είτε εικόνες από τη ζωή στην πόλη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, με την εξοχή ενεργοποιείται αυθόρμητα και πολύ γρήγορα η περιοχή που σχετίζεται με τη γαλήνη και την ηρεμία. Με τα αστικά τοπία ενεργοποιείται και μάλιστα αρκετά αργά, η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη διαδικασία επεξεργασίας των ανθρώπινων ερεθισμάτων, προσπαθώντας να κατανοήσει τί ακριβώς βλέπει. Αυτή η προσπάθεια κατανόησης των αστικών εικόνων συμβαίνει και σε άτομα που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε μια μεγαλούπολη.
Ο καθηγητής Μάικλ Ντεπλέτζ, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, λέει ότι βάσει των αποτελεσμάτων, οι άνθρωποι μπορεί βαθιά μέσα τους να υποφέρουν ζώντας στην πόλη και να αισθάνονται όπως τα ζώα που είναι αιχμάλωτα σε κλουβιά. Υπενθυμίζει ότι η μαζική μετακίνηση από την ύπαιθρο στις πόλεις συνοδεύεται από απίστευτη αύξηση της κατάθλιψης και ότι «έχουμε παραμελήσει τη σχέση που τα ανθρώπινα όντα έχουν με το (φυσικό) περιβάλλον τους και το πόσο ισχυρά συνδεδεμένοι είμαστε με τη φύση».