Τα ωραία γαλακτομπούρεκα.

Τα ωραία γαλακτομπούρεκα. Facebook Twitter
15
Τα ωραία γαλακτομπούρεκα. Facebook Twitter

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα απλούστατο γλυκάκι: φύλλο, κρέμα, σιρόπι. Γι’αυτό είναι και τόσο δύσκολο, όπως όλα τα πολύ απλά πράγματα σ’αυτή τη γη. Τραγανό και ουδόλως παπαριασμένο φύλλο-που σημαίνει φρεσκάδα και μαστοριά στο σιρόπιασμα-άρωμα από αληθινό βούτυρο, κρέμα με τη σωστή υφή-ούτε αραιή, ούτε πηχτή, ούτε κοκκώδη αλλά βελούδινη. Για να το πετύχεις αυτό, απλά δοκίμασε να το επιχειρήσεις σπίτι σου κι αν τα καταφέρεις να μου στείλεις το τηλέφωνό σου. Η βελούδινη κρέμα θέλει τη σωστή συνταγή, θέλει χρόνια θητεία πάνω από το κατσαρόλι, καθώς είναι από κείνα τα πράγματα που μαθαίνονται με το μάτι, με την πείρα και τη διαίσθηση και αδύνατον να τα περιγράψεις με λόγια στις συνταγογραφίες. Και αφετέρου, γαλακτομπούρεκο με κοινό γάλα, δεν λέει. Εδώ θέλεις ένα παχύ, ρουστίκ, μικρής παραγωγής, ιδανικά από βουβαλίσιο γάλα.

 

Το Κοσμικόν

Η ναυαρχίδα του έτοιμου γαλακτομπούρεκου, όσο κι αν ο φίλος μου ο Βασιλάκης (Καλλίδης) παραπονιέται ότι κάτι έχει αλλάξει πάνω του τώρα τελευταία. Τραγανό, καραμελλωμένο φύλλο, βελούδινη γαλατένια κρέμα που δεν “σπάει” αλλά και δεν γκώνει, πλούσιο αλλά ελαφρύ και σωστά δεμένο σιρόπι που κολυμπά στο ταψάκι και κρατά τις αποστάσεις της από το λίγωμα και μια επίγευση όλο άρωμα αληθινού βούτυρου. Μερικοί το προτιμούν στην εκδοχή του με φύλλο καταϊφι, γιατί βγάζει καλύτερα κομμάτια. Τις περισσότερες φορές το πετυχαίνεις ζεστό, στην καλύτερη στιγμή του.

Λ. Ιωνίας 104, Α. Νικόλαος, 2108649124

 

Γαλυφιανάκης

Αν μένεις κοντά, όπως εγώ, “μυρίζεσαι” το φρέσκο από το άρωμα που ξεχύνεται στη γειτονιά, τρέχεις να το παραλάβεις άμα τη εμφανίσει. Πετυχημένο σιρόπιασμα, τραγανό φύλλο, κοκκώδης κρέμα με μια απειροελάχιστη υποψία λεμονιού και μια κάπως ενοχλητική αίσθηση γλυκόζης. Κυκλοφορεί και σε καταϊφι.

Ευφρονίου 60, Κάραβελ, 2107245706

 

Παύλου

Τραγανό και με ξεροψημμένο φύλλο, ιδανικά μελωμένο, με τη ζάχαρη να κρατά ιδανικά τις αποστάσεις της από το λίγωμα, με πλούσια γαλατένια κρέμα. Θα το ξανάτρωγες, αν και του λείπει λίγη τσαχπινιά τσαχπινιά, ένα αρωματάκι.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, 2107774012

 

Κωνσταντινίδης

 Μερικοί τα σιροπιαστά τα προτιμούν για το φύλλο τους, αδιαφορώντας για την κρέμα. Οι εραστές του “μπακλαβά γωνία” θα εκτιμήσουν το πλούσιο ξεροψημμένο φύλλο του που μπερδεύεται ολόσωστα με το σιρόπι, χωρίς να μουλιάζει. Η κρέμα σε δεύτερο ρόλο, ταιριάζει σε όσους δεν την θέλουν αρωματική.

Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577

 

Στάνη

Όνομα και πράγμα. Βουνίσιο και ρουστίκ όπως θα στο σέρβιρε η τσελιγκοπούλα στη στάνη. Με λεπτό ξεροψημμένο φύλλο, ωραίο σιρόπιασμα και τη χαρακτηριστική “πρόβεια” ευωδιά στο βούτυρο και το γάλα.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 2105227451

 

Το Πρώτο

Κλασική αξία στο γαλακτομπούρεκο, το οποίο προκύπτει απλώς μαγικό: με τραγανό φύλλο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτη ανάλαφρη κρέμα που δεν προδίδει το σιμιγδάλι της. Σαν να το έφτιαξε η μαμά σου.

Γούναρη 4, Ελληνικό, 2109646626

 

Παυλίδης

Σωστά δεμένο αλλά καθόλου λιγωτικό, πλούσιο σιρόπι, επίσγευση καραμέλλας και άρωμα από καλό βούτυρο γάλακτος-που έρχεται από την Ελασσώνα-κρέμα με λίγο κοκκώδη υφή κι έναν απόηχο κανέλας. Το νοιώθεις σπιτικό, με προσεγμένα υλικά. Και με παράδοση από το 1932.

Κατεχάκη 59, Ν. Ψυχικό, 2106911912

 

Μαστρονικόλας

Τον εμπιστεύεσαι για ό,τι σχέση με το γάλα, όπως κάνουν όλοι οι παλιοί πειραιώτες. Κάνει εξαιρετικό παγωτό, καλό και το γαλακτομπούρεκο που ξεχωρίζει για την πλούσια, βελούδινη κρέμα του που μοσχοβολά πρόβειο βούτυρο.

Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 2104123783

 

 

Γεύση
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

10 σχόλια
Ο Μαστρονικόλας είναι κοντά στην γειτονιά μου.Αν κάνεις δημοψήφισμα για το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στον Πειραιά θα βγω παμψηφεί.Φτιάχνω -με όλη την ταπεινότητα που με διακατέχει - το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στο γαλαξιακό μας σύστημα.
Αχ αυτη η Στανη! Μας εχει τρελανει........ξεκιναω απο αριστερα προς τα δεξια.......απο εξω προς τα μεσα!Με το που μπαινουμε χτυπαω για το σπιτι 5 γιαουρτακια, πιο κατω 2 σοκολατινες και 4 μιλφειγ για το ΣΚ, αμα ειναι μεχρι και Δεκεμβρης τσιμπαω και 2 μουσταλευριες και ακριβως πανω στον παγκο του ταμειου βαζω στο κουτι 2 γαλακτομπουρεκα και 2 μπακλαβαδες !Μας εχετε καταστρεψει!