Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα απλούστατο γλυκάκι: φύλλο, κρέμα, σιρόπι. Γι’αυτό είναι και τόσο δύσκολο, όπως όλα τα πολύ απλά πράγματα σ’αυτή τη γη. Τραγανό και ουδόλως παπαριασμένο φύλλο-που σημαίνει φρεσκάδα και μαστοριά στο σιρόπιασμα-άρωμα από αληθινό βούτυρο, κρέμα με τη σωστή υφή-ούτε αραιή, ούτε πηχτή, ούτε κοκκώδη αλλά βελούδινη. Για να το πετύχεις αυτό, απλά δοκίμασε να το επιχειρήσεις σπίτι σου κι αν τα καταφέρεις να μου στείλεις το τηλέφωνό σου. Η βελούδινη κρέμα θέλει τη σωστή συνταγή, θέλει χρόνια θητεία πάνω από το κατσαρόλι, καθώς είναι από κείνα τα πράγματα που μαθαίνονται με το μάτι, με την πείρα και τη διαίσθηση και αδύνατον να τα περιγράψεις με λόγια στις συνταγογραφίες. Και αφετέρου, γαλακτομπούρεκο με κοινό γάλα, δεν λέει. Εδώ θέλεις ένα παχύ, ρουστίκ, μικρής παραγωγής, ιδανικά από βουβαλίσιο γάλα.
Το Κοσμικόν
Η ναυαρχίδα του έτοιμου γαλακτομπούρεκου, όσο κι αν ο φίλος μου ο Βασιλάκης (Καλλίδης) παραπονιέται ότι κάτι έχει αλλάξει πάνω του τώρα τελευταία. Τραγανό, καραμελλωμένο φύλλο, βελούδινη γαλατένια κρέμα που δεν “σπάει” αλλά και δεν γκώνει, πλούσιο αλλά ελαφρύ και σωστά δεμένο σιρόπι που κολυμπά στο ταψάκι και κρατά τις αποστάσεις της από το λίγωμα και μια επίγευση όλο άρωμα αληθινού βούτυρου. Μερικοί το προτιμούν στην εκδοχή του με φύλλο καταϊφι, γιατί βγάζει καλύτερα κομμάτια. Τις περισσότερες φορές το πετυχαίνεις ζεστό, στην καλύτερη στιγμή του.
Λ. Ιωνίας 104, Α. Νικόλαος, 2108649124
Γαλυφιανάκης
Αν μένεις κοντά, όπως εγώ, “μυρίζεσαι” το φρέσκο από το άρωμα που ξεχύνεται στη γειτονιά, τρέχεις να το παραλάβεις άμα τη εμφανίσει. Πετυχημένο σιρόπιασμα, τραγανό φύλλο, κοκκώδης κρέμα με μια απειροελάχιστη υποψία λεμονιού και μια κάπως ενοχλητική αίσθηση γλυκόζης. Κυκλοφορεί και σε καταϊφι.
Ευφρονίου 60, Κάραβελ, 2107245706
Παύλου
Τραγανό και με ξεροψημμένο φύλλο, ιδανικά μελωμένο, με τη ζάχαρη να κρατά ιδανικά τις αποστάσεις της από το λίγωμα, με πλούσια γαλατένια κρέμα. Θα το ξανάτρωγες, αν και του λείπει λίγη τσαχπινιά τσαχπινιά, ένα αρωματάκι.
Παπαδιαμαντοπούλου 24Γ, Ιλίσια, 2107774012
Κωνσταντινίδης
Μερικοί τα σιροπιαστά τα προτιμούν για το φύλλο τους, αδιαφορώντας για την κρέμα. Οι εραστές του “μπακλαβά γωνία” θα εκτιμήσουν το πλούσιο ξεροψημμένο φύλλο του που μπερδεύεται ολόσωστα με το σιρόπι, χωρίς να μουλιάζει. Η κρέμα σε δεύτερο ρόλο, ταιριάζει σε όσους δεν την θέλουν αρωματική.
Λ. Κηφισίας 116, Αμπελόκηποι, 2106916577
Στάνη
Όνομα και πράγμα. Βουνίσιο και ρουστίκ όπως θα στο σέρβιρε η τσελιγκοπούλα στη στάνη. Με λεπτό ξεροψημμένο φύλλο, ωραίο σιρόπιασμα και τη χαρακτηριστική “πρόβεια” ευωδιά στο βούτυρο και το γάλα.
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 2105227451
Το Πρώτο
Κλασική αξία στο γαλακτομπούρεκο, το οποίο προκύπτει απλώς μαγικό: με τραγανό φύλλο, όσο πρέπει γλυκό και μυρωδάτη ανάλαφρη κρέμα που δεν προδίδει το σιμιγδάλι της. Σαν να το έφτιαξε η μαμά σου.
Γούναρη 4, Ελληνικό, 2109646626
Παυλίδης
Σωστά δεμένο αλλά καθόλου λιγωτικό, πλούσιο σιρόπι, επίσγευση καραμέλλας και άρωμα από καλό βούτυρο γάλακτος-που έρχεται από την Ελασσώνα-κρέμα με λίγο κοκκώδη υφή κι έναν απόηχο κανέλας. Το νοιώθεις σπιτικό, με προσεγμένα υλικά. Και με παράδοση από το 1932.
Κατεχάκη 59, Ν. Ψυχικό, 2106911912
Μαστρονικόλας
Τον εμπιστεύεσαι για ό,τι σχέση με το γάλα, όπως κάνουν όλοι οι παλιοί πειραιώτες. Κάνει εξαιρετικό παγωτό, καλό και το γαλακτομπούρεκο που ξεχωρίζει για την πλούσια, βελούδινη κρέμα του που μοσχοβολά πρόβειο βούτυρο.
Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, 2104123783
σχόλια