Υπάρχει καλή μπουγάτσα στην Αθήνα;

Υπάρχει καλή μπουγάτσα στην Αθήνα; Facebook Twitter
17
Υπάρχει καλή μπουγάτσα στην Αθήνα; Facebook Twitter

Υπάρχει καλή μπουγάτσα στην Αθήνα;

O Θεσσαλονικιός θα σου πει όχι αλλά και ο ίδιος θα ομολογήσει πως και στην πόλη του, την καλή μπουγάτσα την ψάχνουν πια με το φανάρι, καθώς οι μαέστροι του είδους έχουν πια μετακομίσει στον Παράδεισο. Από το τουρκικό pogacha που σημαίνει ζύμη, η μπουγάτσα είναι πίτα που κυκλοφορεί σε εκδοχές με τυρί, με κρέμα, με σπανάκι, με κιμά αλλά και σκέτη πασπαλισμένη με κανονική ζάχαρη. Στη Βόρεια Ελλάδα τη σερβίρουν σε κομματάκια καθώς το φύλλο της ανοίγεται τεράστιο, στη νότια την φτιάχνουν σε φακελάκι που κόβεται στη μέση. Μαζί τους την έφεραν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και διέπρεψε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που παραδοσιακά φημίζονται για την καλύτερη μπουγάτσα. Ωστόσο η παράδοση ξεφτάει, η μπουγάτσα πια τις περισσότερες φορές είναι άλλη μια γλυκιά πίτα με βιομηχανικό, λιπαρό φύλλο τυρόπιτας με μαργαρίνη, που δεν ανοίγουν στο χέρι οι παλιοί μερακλήδες. Σχεδόν έχουμε ξεχάσει πως άλλο μπουγάτσα κι άλλο τυρόπιτα. Άλλο φύλλο η μια, εντελώς άλλο η άλλη. Οι φίλοι της, που την ξέρουν από παλιά, τσακώνονται για το ποια είναι η αυθεντική, αυτή με το φύλλο ή η άλλη με τη σφολιάτα. Σημασία ωστόσο δεν έχει. Καλές υπάρχουν και στις δύο οικογένειες και περί ορέξεως... μπόλικη άχνη και κανέλα on the top!

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Μιχαλακοπούλου 27, Χίλτον, 2109512200
Καθώς είναι στη γειτονιά μου, πολλές φορές έχω τελειώσει μαζί της μια νύχτα-ή μάλλον ξεκινήσει μια μέρα-στις 5 το πρωί. Χοντρό και σπιτικό το φύλλο, στο κάτω μέρος χάνει λίγο από την τραγανή γοητεία του, κρατώντας ωστόσο μια μνήμη θεσσαλωνικιώτικης μπουγάτσας με κρέμα φίνα χωρίς τον χοντρό κόκκο της παραδοσιακής σιμιγδαλένιας. Έρχεται κατεψυγμένη από τις Σέρρες για να ψηθεί στην πρωτεύουσα και μάλλον φαίνεται να κάνει καλή παρέα με το Μίλκο, γιατί οι περισσότεροι που την παίρνουν την παντρεύουν μαζί του.

ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Φιλολάου 1, Καισαριανή, 2107010155
Αν κάτι την ξεχωρίζει από τις άλλες, είναι το βουτυρένιο άρωμα που σε υποδέχεται στην πρώτη μπουκιά. Το φύλλο κρατά το τραγανό του πρόσχημα στο επάνω πάτωμα, ξεχνιέται στο ισόγειο, κι αν χάσει λίγη από τη θερμοκρασία της σου αφήνει μια ιδέα δυσάρεστης λιπαρότητας στον ουρανίσκο. Καθόλου άσχημη, ωστόσο, με πολίτικη παράδοση και χειροποίητο φύλλο.

ΣΑΒΒΑΣ

Εθν. Αντιστάσεως 20, Χαλάνδρι, 2106800460
Με παράδοση από το 1950, όταν ο θείος από τον Πόντο άνοιξε το πρώτο του μπουγατσατζίδικο στη Θεσσαλονίκη. Φύλλο που θυμίζει έτοιμη πίτα, κρέμα με γεύση ολίγον ουδέτερη και μια επίγευση λιπαρότητας, για μια μπουγάτσα χωρίς εντάσεις, πασπαρτού για όλα τα γούστα.

ΜΑΜ

Πανεπιστημίου 34, 2103619830
Φύλλο ετοιματζίδικης πίτας, άνοστο και πανιασμένο, κρέμα σφιχτή χωρίς χαρακτήρα, μπουγάτσα που μεταφράζει σε αθηναϊκή διάλεκτο τη βορειοελλαδίτισσα μαμά της. Τελικά από το κλασικό δίπτυχο «ΜΑΜ-Μερακλήδες» του κέντρου, προτιμώ την τυρόπιτα του ΜΑΜ και τη μπουγάτσα στους Μερακλήδες.

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Πραξιτέλους 25, 2103225005
Τραγανό, χοντρό, χειροποίητο φύλλο, άγλυκη κρέμα με σιμιγδάλι και ριζάλευρο που παντρεύεται ιδανικά με την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη, κομμένη αυθεντική σε τετραγωνάκια σε πιάτο-δισκάκι, ίσως η πιο αυθεντικά νόστιμη που έχω δοκιμάσει. Για να καταλάβεις, όταν έχω δουλειά στο κέντρο και-δεν-θέλω-να-ξέρω!, τη σκέφτομαι και παίρνω κουράγιο να μπω στο μετρό.

CRÈME ROYALE

Ελ. Βενιζέλου 136, Καλλιθέα, 2109512200
Λεπτό φύλλο που θυμίζει μπακλαβά, καθόλου τσιγκούνικη λεία και ανάλαφρη κρέμα που δεν θυμίζει την παραδοσιακή σιμιγδαλένια με τον κόκκο, θα την έλεγες και νέας γενιάς χωρίς να την προσβάλλεις, με άχνη και κανέλα και το φύλλο να ανοίγεται μπροστά σου-παρουσία του πελάτου! Μικρή νουβοτέ: άμα είσαι φίλος σου τη σερβίρουν περιχυμένη με σοκολατένια σος.

ΚΡΙΝΟΣ

Αιόλου 87, 2103216852
Ο Κρίνος διαχωρίζεται από τη Θεσσαλονικιώτικη παράδοση, φτιάχνει τη μπουγάτσα του τετράγωνη, δεν τη σφάζει σε κομματάκια αλλά σου τη σερβίρει ολόκληρη σαν τυρόπιτα, με φύλλο σφολιάτας. Υπερμπόλικη κρέμα, λεία και γλυκιά σε ένα σύνολο που πρέπει να καταναλώσεις καυτό και πάραυτα, γιατί λίγο να κρυώσει η σφολιάτα θα σε αφήσει με τα λιπαρά της στον ουρανίσκο.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ

Ελ. Βενιζέλου 175, Κερατσίνι, 2104614212
Της σερραϊκής σχολής, φύλλο χοντρό, άρωμα από βούτυρο, γεμάτο με κρέμα σιμιγδαλένια, αφράτη και βελούδινη. Κλασικά πασπαλισμένο με κανέλα και άχνη.

Γεύση
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

11 σχόλια
Σήμερα βρήκα μπουγάτσα μόνο φύλλο, χωρίς γέμιση στη "Λωξάντρα" στο Π. Φάληρο, απέναντι από τον Αγ. Αλέξανδρο.Δεν το δοκίμασα (πήρα με κρέμα), απλά το λέω για όποιον ενδιαφέρεται.
Μα δεν συμπεριλάβατε τα Sante στην Καλλιθέα (το μεγάλο κοντά στο σταθμό και το μικρότερο κοντά στο ναό Αγ. Πάντων, από τα ελάχιστα (μαζί με το Σάββα) για τα οποία έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές από (δύσκολους) Σαλονικιούς!
Την δεκαετία '60 και '70 θυμάμαι στην Δραπετσώνα έναν γέρο με ένα καροτσάκι που γύρναγε τις γειτονιές και πούλαγε μπουγάτσα που γινόταν ανάρπαστη. Την έκοβε σε κύβους και την έδινε σε χαρτί με κανέλα και χοντρή (κρυσταλλική) ζάχαρη και όχι άχνη. Βασικό χαρακτηριστικό της η έλλειψη κρέμας. Η γεύση της μου είχε μείνει και ποτέ δεν την ξανάφαγα έκτοτε μέχρι κανα δυο μήνες πριν που πήγα Θεσσαλονίκη. Εκεί, στην οδό Φράγκων 20, εντόπισα ένα μπουγατσοπωλείο που έμοιαζε αρκετά υποσχόμενο, το ΝΕΟΝ. Ρώτησα αν είχαν μπουγάτσα χωρίς κρέμα και μου είπαν πως είχαν. Και μάλιστα, την συγκεκριμένη την σερβίρουν με κρυσταλλική ζάχαρη!! Ήταν πράγματι εξαιρετική.Άρα, ναι... στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ακόμα καλή μπουγάτσα!
Σχεδόν έχουμε ξεχάσει πως άλλο μπουγάτσα κι άλλο τυρόπιτα. Άλλο φύλλο η μια, εντελώς άλλο η άλλη. Πηγή: www.lifo.grΑν μιλάμε για μπουγάτσα με τυρί, και όχι τις υπόλοιπες, αυτή την πρόταση δεν την καταλαβαίνω. Και η κουρού με άλλο φύλλο είναι από τη σφολιάτα και η ταψιού/ χωριάτικη το ίδιο. Όλες τυρόπιτες τις λέμε όμως. Και με φύλλο καταϊφι να την φτιάξεις πάλι τυρόπιτα θα την πεις. Τι κόλλημα είναι αυτό ειδικά με την μπουγάτσα;
Αν είναι άλλο η κουρού κι άλλο η τυρόπιτα, γιατί λέμε "τυρόπιτα κουρού"; Τα μπουρίτος με τυρί, όπως και η πίτσα, δεν είναι τυρόπιτες γιατί δεν είναι πίτες. Τυρόπιτα είναι κάθε πίτα με τυρί. Απλά υπάρχουν πολλά είδη τυρόπιτας, κι ένα από αυτά είναι η μπουγάτσα με το τυρί. Για την ονομασία που βγαίνει το φύλλο που λες, (αν και το σαλονικιώτικο "μπουγατσάν" δεν το έχει) δεν διαφωνώ. Αλλά όπως η χωριάτικη τυρόπιτα διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες τυρόπιτες από το (χωριάτικο) φύλλο , η τυρόπιτα κουρού διαχωρίζεται από το φύλλο κουρού και η τυρόπιτα σφολιάτα διαχωρίζεται από το φύλλο σφολιάτας, έτσι και η μπουγάτσα διαχωρίζεται από το φύλλο μπουγάτσας. Δεν πάει να πει ότι δεν είναι τυρόπιτα.
Ας ξενησουμε απο τα βασικά. Σαφως και μπορεί ν υπάρξει πραδοσιακα καλη μπουγάτσα στην Αθήνα. Ολά ξεκινάνε απο το αλευρι . Η μπουγάτσα δουλευεται με άλευρα μπουγάτσας,οι μύλοι της Βορείου Ελλάδας τα εχουν, είναι ακριβότερα και γιαυτό πολλά εργαστήρια δεν δουλεύουν με αυτά,τα βούτηρα πρεπει να είναι καλής ποιότητας ώστε να μην αφήνει στο στόμα αίσθηση λιπαροτητας, τώρα ας περάσουμε στον μάστορα. Τα βασικά είναι να μην αφήνει "χοντραδια" στο φύλλο (πετιουνται τα περισσεύματα) ώστε οτάν ψηθεί να μην έχει συσσωρευμένη ζύμη στις άκρες(θα γίνει δυσπεπτη) και να απλώνει σωστα την γέμιση στο εσωτερικό ώστε όταν κόβεται να έχει ίση ζύμη και γέμιση σε ολά τα σημεία. Οποίος έχει φαει καλη μπουγάτσα εθιζεται ,η καλη μπουγάτσα είναι μια Πόλυ παρεξηγημένη gourmeδια.
Για να ξανακάνουμε την παραδοσιακή συζήτηση, η μπουγάτσα καθορίζεται από το φύλλο της. Το χοντρό φύλλο απαγορεύεται. Το φύλλο πρέπει να είναι χειροποίητο, όχι κατεψυγμένο, ιδιαίτερα ψιλό-τσιγαρόχαρτο και 12τυλιγμένο τουλάχιστον. Η ποιότητα του λαδιού (και ποσότητα) είναι αυτή που καθορίζει κατά πολύ την καλή μπουγάτσα. Η γέμιση, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην υποσκιάζει το φύλλο, άρα με αγνά υλικά και σε σχετικά μικρή ποσότητα. Σκοπός είναι να νιώθεις στο στόμα τα διπλωμένα φύλλα και όχι ζυμάρι. Με αυτή τη λογική, η μπουγάτσα που αναδεικνύει καλύτερα το φύλλο, είναι ίσως με κιμά. Όμως, οι γευστικές προτιμήσεις φέρνουν το τυρί και την κρέμα (με αυτή τη σειρά) στις πρώτες θέσεις.Είμαι από Καβάλα, θεωρώ ότι οι καλύτερες πόλεις για να φας μπουγάτσα μετά τις Σέρρες είναι η Κομοτηνή και η Δράμα. Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να το ψάξεις, 9/10 είναι απογοήτευση. Στην Αθήνα, λυπάμαι που δεν μπορούν να καταλάβουν σε τι αναφέρομαι αλλά αυτό που φτιάχνουν (κρεμόπιτα), μερικές φορές πετυχημένη, πολύ μικρή σχέση έχει με μπουγάτσα.
το μπουγατσαν προκειται για ενα υβριδικο γλυκο διασταυρωση κρουασαν και μπουγατσας. Ουσιαστικα προκειται για ενα κρουασαν με την παραδοσιακη κρεμα της μπουγατσας και αχνη-κανελα. το ονομα του το πηρε απο αυτη τη διασταυρωση μπουγατσα κρουασαν
Αυτό λέω Sour-lou-lou, από τη μπουγάτσα πήραν την κρέμα και το θεωρούν ικανό συστατικό για να πουν ότι είναι ΚΑΙ μπουγάτσα. Με βάση το σκεπτικό του IIIatriΞ, που μπουγάτσα ΠΡΕΠΕΙ να έχει το συγκεκριμένο φύλλο, το όνομα θα έπρεπε να είναι Κρεμασάν ή κάτι τέτοιο.Και ακόμα περιμένω απάντηση γιατί η μπουγάτσα με τυρί δεν θεωρείται τυρόπιτα, ενώ η κουρού/σφολιάτα/με φύλλο καταϊφι/ φύλλο κρούστας είναι Όοοοολες τυρόπιτες. Τυρόπιτα λέμε ΟΛΕΣ τις πίτες με τυρί, ανεξαρτήτως φύλλου. Δεν είναι φυσικά όλες οι τυρόπιτες μπουγάτσα (όπως δεν είναι όλες κουρού) αλλά όλες οι μπουγάτσες με τυρί είναι τυρόπιτες...