Πιο παχουλοί και λιγότερο υγιείς οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου

Πιο παχουλοί και λιγότερο υγιείς οι έφηβοι του ευρωπαϊκού Νότου Facebook Twitter
4

Οι έφηβοι των πόλεων του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο παχείς και έχουν γενικά χειρότερη υγεία σε σχέση με τους εφήβους του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ισπανό Φρανσίσκο Ορτέγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν και συνέκριναν συνολικά την υγεία 3.528 εφήβων από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη μέσω διατροφής στην εφηβεία», οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος για ανάλυση και, παράλληλα, αξιολόγησαν τη σωματική ικανότητα των νέων (δύναμη, ταχύτητα, καρδιαναπνευστική λειτουργία), το πάχος (ολικό και κοιλιακό), καθώς και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο (μετρώντας το επίπεδο των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης, της ινσουλινοαντοχής κ.α.).

Όλοι σχεδόν οι ανωτέρω δείκτες έδειξαν ότι οι νοτιοευρωπαίοι έφηβοι είναι σε χειρότερη σωματική «φόρμα» και πιο παχείς από τους βορειοευρωπαίους συνομηλίκους τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ασκούνται λιγότερο, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υστερούν σε ταχύτητα και καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι διαφορές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή ή στους γενετικούς παράγοντες δεν φάνηκε ότι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στο πάχος μεταξύ νοτιοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων νέων, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά επ' αυτού.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος, από το Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει ότι οι έφηβοι του Νότου ασκούνται λιγότερο... Εγώ ξέρω ότι τα παιδιά μας είναι όλη μέρα έξω, χειμώνα καλοκαίρι, ενώ τα βόρεια παιδάκια λιώνουν στο σπίτι τους αγκαλιά μ'ένα playstation...
Μία εκδοχή για το θέμα του πάχους, από προσωπικές εμπειρίες & μόνο: Οι νότιοι έκτος του ότι είμαστε πιο του "έξω", είμαστε και αρκετά κακομαθημένοι στο θέμα του φαγητού (εγώ δυστυχώς πρώτη απ' όλους). Τρώμε πολύ έτοιμο φαγητό, γλυκά, τρώμε στις εξόδους. Ενώ η Γερμανία ας πόυμε είναι μια χώρα όπου ως πρόσφατα μπορούσες να ονομάσεις "δείπνο" ένα πιάτο που αποτελείτο αποκλειστικά από νερόβραστες πατάτες, και δεν εννοώ εάν ήσουν πάμπτωχος. (Μπορεί να έχουν αρχίσει να αλλάζουν πλάον σ'αυτό, δεν ξέρω, αλλά οι νοοτροπία είναι νοοτροπία).Α, επίσης έχουμε παρεξηγήσει την έννοια "μεσογειακή διατροφη" και ρίχνουμε παντού από μισό μπουκάλι λάδι...