ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
4

 

Όπως και να το πεις, μαρεγκάκι ή μπεζέ, θα το λατρέψω το ίδιο. Ίδιος κι απαράλλαχτος σε όλες τις γενιές και τις μνήμες, θυμίζει παλιά μαμαδίστικα κεράσματα αλλά το ίδιο βολικά μεταμορφώνεται και σε μια μοντέρνα πάβλοβα που θα φτιάξεις στο σπίτι. Όσες φορές προσπάθησα να τον φτιάξω μόνη μου, η επιχείρηση κατέληξε στο κενό και στα σκουπίδια. Κάποτε ο Στέλιος Παρλιάρος μου εξομολογήθηκε ότι κι ο ίδιος παιδεύτηκε πολύ μαζί του. Η φίλη μου η Ιωάννα, πάλι, τον φτιάχνει στα μέτρα της απόλυτης τελειότητας, προσέχοντας κάτι μικρές λεπτομέρειες, με την ίδια ευκολία που θα έφτιαχνε ένα βραστό αβγό. Εγώ, παραιτήθηκα. Τον μπεζέ τον προτιμώ του ζαχαροπλαστείου, λατρεύω ν’ανοίγω το κουτί και να προβάλλει μπροστά μου η χιονάτη λευκότητα σε συμπαγή κύματα που σπάνε πιο εύκολα κι από το τσόφλι του αβγού, αφήνοντας μια αδιόρατη ευωδιά ζάχαρης. Γλυκό με δυό μόλις ταπεινά υλικά, ασπράδι αβγού και ζάχαρη, που όμως ποτέ δεν κατέβηκε από το κλασικό του βάθρο-καμμιά νουβοτέ δεν κατάφερε να τον σβήσει από τον χάρτη μέσα στους αιώνες. Γλυκό και πρώτη ύλη μαζί. Αγοράζεις πολλούς, τρως τους μισούς στην καθισιά σου, με τους υπόλοιπους φτιάχνεις ένα γλυκό και με τα θραύσματα που απομένουν στον πάτο, άλλο ένα, διαφορετικό. Να σου δώσω μερικές ιδέες:

 

*Η πάβλοβα δεν είναι μία αλλά πολλές. Αλλάζουν ανάλογα με τα φρούτα της κάθε εποχής, γίνονται με ένα φρούτο αλλά και με μια ολόκληρη φρουτιέρα, γίνονται με σοκολάτα, γίνονται με καραμέλλα και με μόκα.

*Μια οποιαδήποτε κρέμα ή μους ζαχαροπλαστικής μεταμορφώνεται σε θαύμα φινέτσας αν την μπερδέψεις σε ένα ποτήρι με μπεζεδάκια και την πασπαλίσεις με τα σπασμένα μπεζεδάκια που σου απόμειναν.

*Στρώματα μερέντας και μπεζέ σε ένα ποτήρι ή σε μπολάκι: κάτι ανάμεσα σε κόλαση και παράδεισο-βάλε στην παρέα και κανένα τριμμένο μπισκοτάκι που σέρνεται στα ντουλάπια σου.

*Μπεζέδες μπορείς να βάλεις σε ένα σεμιφρέντο.

*Ή να αγοράσεις ένα έτοιμο παγωτό, να το αφήσεις να μαλακώσει ελαφρώς και να το ανακατέψεις με ολόκληρα ή σπασμένα μαρεγκάκια πριν το ξαναπαγώσεις.

*Μπεζεδάκια που εναλλάσονται με σαντιγύ και φρούτα, στο πιο εύκολο γλυκό του κόσμου. Του πάει και κανένα τριμμένο αμυγδαλάκι από πάνω.

*Μαρεγάκια με γιαούρτι κι από πάνω μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή αγάβης-αν είσαι του υγιεινού-αλλά και πετιμέζι.

 

Τα αγαπημένα μου

* Διεθνές, Σ. Μερκούρη 76, 2107228166

Τραγανός και συμπαγής, ολόλευκος και γυαλιστερός, με σώμα που λιώνει πλούσιο στο στόμα, αυτόν θα διάλεγα για τη δική μου πάβλοβα, συγχωρώντας εύκολα μια αίσθηση ασβέστη που όμως δεν προδίδει το δυσάρεστο άρωμα του αβγού. Ο κύριος Χάρης τον φτιάχνει χειροποίητο εδώ και δεκαετίες και σε όποιο σχήμα και μέγεθος του ζητήσεις για το δικό σου γλυκό.

 

* Τσίρος, Ευτυχίδου 44, 2107014188

Αν ήταν γυναίκα θα την διάλεγες για την καλή της καρδιά κι όχι για το παρουσιαστικό της. Χωρίς φαντασία στο σχήμα, χωρίς γυαλάδα, με την πρώτη ματιά δεν θα σε τραβήξει για το χρώμα του. Αν κλείσεις τα μάτια, στον ουρανίσκο σου θα σκάσει αιθέριος, με ισορροπημένη την παρουσία του αβγού.

 

* ΣτουΤσίρου της Σεβαστουπόλεως 26, 2107703440, θα βρεις μπεζέδες με μαστίχα και αμύγδαλο και ωραιότατες μαρέγκες σε όλα τα χρώματα και σχήματα για να φτιάξεις το δικό σου γλυκό.

 

*Ελληνικόν, Π. Ιωακείμ 26, 2103601858

Σαν παλιός αστός κολωνακιώτης, με σατέν ατσαλάκωτο κοστούμι και λίγο αμυγδαλάκι στη μπουτονιέρα του, αυτόν εδώ τον μπεζέ τον θέλω για “τρατάρισμα” και όχι για να τον καμουφλάρω μέσα στην κρέμα μιας ζαχαροπλαστικής. Σαν βουτιά στην παιδική ηλικία, με την όλο γλύκα μνήμη των γλυκών της σειράς του. Το μόνο κακό η τιμή του, καθότι ακριβούτσικος.

 

*Lateau, Πανόρμου 101, 2106922841

Γκλίτερ, ορεκτική εμφάνιση σε σχήμα κορνέ, τραγανό κέλυφος που σου αφήνει την αίσθηση τσίχλας που κολλά στα δόντια και κάπως έντονο το άρωμα του αβγού. Εγώ τον σπάω σε κομματάκια, τον βάζω στα γλυκά μου και πετάω την μαστιχωτή του καρδούλα.

 

*Καμέλια, 28ης Οκτωβρίου 1, Π. Ψυχικό, 2106717134

Η εμφάνισή του δεν σε προκαλεί, λίγο σαγρέ και λίγο χλωμή σαν να άρπαξε στο ψήσιμο, αλλά ευχαρίστως θα την έκρυβες κάτω από την κρέμα ενός trifle. Ελαφρύς και αυγουλένιος, κλασικός μπεζές της παράδοσης.

 

 

Γεύση
4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια