Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
4

 

Όπως και να το πεις, μαρεγκάκι ή μπεζέ, θα το λατρέψω το ίδιο. Ίδιος κι απαράλλαχτος σε όλες τις γενιές και τις μνήμες, θυμίζει παλιά μαμαδίστικα κεράσματα αλλά το ίδιο βολικά μεταμορφώνεται και σε μια μοντέρνα πάβλοβα που θα φτιάξεις στο σπίτι. Όσες φορές προσπάθησα να τον φτιάξω μόνη μου, η επιχείρηση κατέληξε στο κενό και στα σκουπίδια. Κάποτε ο Στέλιος Παρλιάρος μου εξομολογήθηκε ότι κι ο ίδιος παιδεύτηκε πολύ μαζί του. Η φίλη μου η Ιωάννα, πάλι, τον φτιάχνει στα μέτρα της απόλυτης τελειότητας, προσέχοντας κάτι μικρές λεπτομέρειες, με την ίδια ευκολία που θα έφτιαχνε ένα βραστό αβγό. Εγώ, παραιτήθηκα. Τον μπεζέ τον προτιμώ του ζαχαροπλαστείου, λατρεύω ν’ανοίγω το κουτί και να προβάλλει μπροστά μου η χιονάτη λευκότητα σε συμπαγή κύματα που σπάνε πιο εύκολα κι από το τσόφλι του αβγού, αφήνοντας μια αδιόρατη ευωδιά ζάχαρης. Γλυκό με δυό μόλις ταπεινά υλικά, ασπράδι αβγού και ζάχαρη, που όμως ποτέ δεν κατέβηκε από το κλασικό του βάθρο-καμμιά νουβοτέ δεν κατάφερε να τον σβήσει από τον χάρτη μέσα στους αιώνες. Γλυκό και πρώτη ύλη μαζί. Αγοράζεις πολλούς, τρως τους μισούς στην καθισιά σου, με τους υπόλοιπους φτιάχνεις ένα γλυκό και με τα θραύσματα που απομένουν στον πάτο, άλλο ένα, διαφορετικό. Να σου δώσω μερικές ιδέες:

 

*Η πάβλοβα δεν είναι μία αλλά πολλές. Αλλάζουν ανάλογα με τα φρούτα της κάθε εποχής, γίνονται με ένα φρούτο αλλά και με μια ολόκληρη φρουτιέρα, γίνονται με σοκολάτα, γίνονται με καραμέλλα και με μόκα.

*Μια οποιαδήποτε κρέμα ή μους ζαχαροπλαστικής μεταμορφώνεται σε θαύμα φινέτσας αν την μπερδέψεις σε ένα ποτήρι με μπεζεδάκια και την πασπαλίσεις με τα σπασμένα μπεζεδάκια που σου απόμειναν.

*Στρώματα μερέντας και μπεζέ σε ένα ποτήρι ή σε μπολάκι: κάτι ανάμεσα σε κόλαση και παράδεισο-βάλε στην παρέα και κανένα τριμμένο μπισκοτάκι που σέρνεται στα ντουλάπια σου.

*Μπεζέδες μπορείς να βάλεις σε ένα σεμιφρέντο.

*Ή να αγοράσεις ένα έτοιμο παγωτό, να το αφήσεις να μαλακώσει ελαφρώς και να το ανακατέψεις με ολόκληρα ή σπασμένα μαρεγκάκια πριν το ξαναπαγώσεις.

*Μπεζεδάκια που εναλλάσονται με σαντιγύ και φρούτα, στο πιο εύκολο γλυκό του κόσμου. Του πάει και κανένα τριμμένο αμυγδαλάκι από πάνω.

*Μαρεγάκια με γιαούρτι κι από πάνω μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή αγάβης-αν είσαι του υγιεινού-αλλά και πετιμέζι.

 

Τα αγαπημένα μου

* Διεθνές, Σ. Μερκούρη 76, 2107228166

Τραγανός και συμπαγής, ολόλευκος και γυαλιστερός, με σώμα που λιώνει πλούσιο στο στόμα, αυτόν θα διάλεγα για τη δική μου πάβλοβα, συγχωρώντας εύκολα μια αίσθηση ασβέστη που όμως δεν προδίδει το δυσάρεστο άρωμα του αβγού. Ο κύριος Χάρης τον φτιάχνει χειροποίητο εδώ και δεκαετίες και σε όποιο σχήμα και μέγεθος του ζητήσεις για το δικό σου γλυκό.

 

* Τσίρος, Ευτυχίδου 44, 2107014188

Αν ήταν γυναίκα θα την διάλεγες για την καλή της καρδιά κι όχι για το παρουσιαστικό της. Χωρίς φαντασία στο σχήμα, χωρίς γυαλάδα, με την πρώτη ματιά δεν θα σε τραβήξει για το χρώμα του. Αν κλείσεις τα μάτια, στον ουρανίσκο σου θα σκάσει αιθέριος, με ισορροπημένη την παρουσία του αβγού.

 

* ΣτουΤσίρου της Σεβαστουπόλεως 26, 2107703440, θα βρεις μπεζέδες με μαστίχα και αμύγδαλο και ωραιότατες μαρέγκες σε όλα τα χρώματα και σχήματα για να φτιάξεις το δικό σου γλυκό.

 

*Ελληνικόν, Π. Ιωακείμ 26, 2103601858

Σαν παλιός αστός κολωνακιώτης, με σατέν ατσαλάκωτο κοστούμι και λίγο αμυγδαλάκι στη μπουτονιέρα του, αυτόν εδώ τον μπεζέ τον θέλω για “τρατάρισμα” και όχι για να τον καμουφλάρω μέσα στην κρέμα μιας ζαχαροπλαστικής. Σαν βουτιά στην παιδική ηλικία, με την όλο γλύκα μνήμη των γλυκών της σειράς του. Το μόνο κακό η τιμή του, καθότι ακριβούτσικος.

 

*Lateau, Πανόρμου 101, 2106922841

Γκλίτερ, ορεκτική εμφάνιση σε σχήμα κορνέ, τραγανό κέλυφος που σου αφήνει την αίσθηση τσίχλας που κολλά στα δόντια και κάπως έντονο το άρωμα του αβγού. Εγώ τον σπάω σε κομματάκια, τον βάζω στα γλυκά μου και πετάω την μαστιχωτή του καρδούλα.

 

*Καμέλια, 28ης Οκτωβρίου 1, Π. Ψυχικό, 2106717134

Η εμφάνισή του δεν σε προκαλεί, λίγο σαγρέ και λίγο χλωμή σαν να άρπαξε στο ψήσιμο, αλλά ευχαρίστως θα την έκρυβες κάτω από την κρέμα ενός trifle. Ελαφρύς και αυγουλένιος, κλασικός μπεζές της παράδοσης.

 

 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια