Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητά ρουθούνια και γυναικείους κόλπους

Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητά ρουθούνια και γυναικείους κόλπους Facebook Twitter
1

Αμερικανοί και μεξικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο γυναικείους κόλπους, από τα κύτταρα γυναικών που είτε είχαν αφύσικο κόλπο, είτε δεν είχαν καθόλου. Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει κάποτε περιττή τη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση, καθώς έχει ήδη αναδημιουργήσει στο εργαστήριο διάφορα όργανα, όπως τραχείες, ουροδόχους κύστες και ουρήθρες. Εξάλλου, μια δεύτερη ελβετική επιστημονική ομάδα για πρώτη φορά αναδημιούργησε στο εργαστήριο ρουθούνια μύτης.

Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ουρολόγο - χειρουργό Άντονι Ατάλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Βαπτιστικού Ιατρικού Κέντρου Wake Forest, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", εμφύτευσαν τους καλλιεργημένους στο εργαστήριο κόλπους σε τέσσερις κοπέλες ηλικίας 13 έως 18 ετών. Οι νέες έπασχαν από το σπάνιο γενετικό «σύνδρομο Μάγιερ - Ροκιτάνσκι - Κίστερ - Χάουζερ», από το οποίο πάσχουν περίπου μία στις 5.000 γυναίκες, που έχουν υπανάπτυκτο ή ανύπαρκτο κόλπο.

Οι έλεγχοι που ακολούθησαν, έδειξαν πως οι εμφυτευμένοι κόλποι σιγά - σιγά ενσωματώθηκαν πλήρως και δεν διακρίνονται πλέον από τους υπόλοιπους ιστούς των γυναικών, οι οποίες είναι πια σεξουαλικά ενεργές, έχοντας κόλπους με φυσιολογική λειτουργία, χωρίς να πονάνε. Δύο από τις γυναίκες, που είχαν γεννηθεί με μήτρα αλλά όχι κόλπο, σήμερα πλέον έχουν κανονική περίοδο.

Παραμένει ακόμα αβέβαιο αν οι τέσσερις γυναίκες θα μπορέσουν να γεννήσουν, όμως, όπως είπε ο Άντονι Ατάλα, εφ' όσον έχουν περίοδο κανονικά, αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες τους λειτουργούν φυσιολογικά, συνεπώς είναι πιθανό να γίνουν μητέρες στο μέλλον, ιδίως με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Μέχρι σήμερα, η λύση για τις γυναίκες με αυτό το σπάνιο σύνδρομο ήταν η μεταμόσχευση ιστού από το έντερο ή το δέρμα των γυναικών, όμως και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν προβλήματα (άσχημη οσμή, πιθανή καταστροφή μοσχεύματος κ.α.). Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, όταν δεν υπάρχει καθόλου άνοιγμα του κόλπου, οπότε το αίμα της περιόδου δεν μπορεί να διαφύγει και συσσωρεύεται στην κοιλιά της νέας, προκαλώντας πόνους και άλλες επιπλοκές.

Η νέα τεχνική βασίζεται στη συλλογή μιας μικρής ποσότητας κυττάρων από τον γεννητικό ιστό των γυναικών. Στη συνέχεια, γίνεται καλλιέργεια στο εργαστήριο δύο ειδών κυττάρων, μυϊκών και επιθηλιακών. Στο επόμενο στάδιο, μετά από ένα μήνα, διαδοχικά στρώματα αυτών των κυττάρων απλώνονται πάνω σε μια βιοδιασπώμενη "σκαλωσιά" κόλπου από κολλαγόνο και το πρόπλασμα αυτό του οργάνου διαμορφώνεται κατάλληλα για να ταιριάξει στην ανατομία κάθε νέας.

Τελικά, με χειρουργική επέμβαση, το νέο όργανο εισάγεται στο σώμα της και ενώνεται με τα ήδη υπάρχοντα αναπαραγωγικά όργανα. Μετά την εμφύτευση, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία σταδιακά σχηματίζονται στο νέο όργανο, τροφοδοτώντας το, ενώ σιγά - σιγά η "σκαλωσιά" απορροφάται από τον οργανισμό και νέα κύτταρα αναπτύσσονται, τα οποία την αντικαθιστούν. Ύστερα από έξι μήνες περίπου, σύμφωνα με τον Άντονι Ατάλα, δεν μπορεί να διακρίνει κανείς ένα φυσιολογικό κόλπο από έναν που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Πρόσθεσε πάντως ότι η ευρεία κλινική χρήση της νέας μεθόδου θα πάρει ακόμη μερικά χρόνια.

Μύτες εργαστηρίου

Εξάλλου, σε ένα δεύτερο επίτευγμα, που παρουσιάστηκε επίσης στο περιοδικό "Lancet", ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Βιοϊατρικής Ιβάν Μάρτιν, χρησιμοποίησαν παρόμοιες αναγεννητικές τεχνικές για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ρουθούνια πέντε ασθενών ηλικίας 76 έως 88 ετών, τα οποία είχαν καταστραφεί λόγω καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από το ρινικό διάφραγμα των ίδιων των ασθενών.

Μετά την χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της μύτης, με την εμφύτευση των καλλιεργημένων ρουθουνιών, και οι πέντε ασθενείς μπορούν να αναπνέουν πλέον κανονικά, ενώ δήλωσαν πολύ χαρούμενοι για τη νέα τους εξωτερική εμφάνιση. Η μύτη είναι το σημείο του σώματος όπου εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος του δέρματος (όχι μελάνωμα) λόγω της συνεχούς έκθεσής της στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια