Στο Λονδίνο, ως τμήμα των επίσημων εορτασμών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων που σηματοδότησε η Ελληνική Προεδρία του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώθηκε μια έκθεση Σύχρονης Ελληνικής Χαρακτικής, με έργα τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν πολλά σημαντικά και σπάνια έργα σε μια έκθεση 51 επιφανών Ελλήνων καλλιτεχνών του εικοστού αιώνα από μια συλλογή η οποία θεωρείται από τους ειδικούς μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές χαρακτικής στην Ελλάδα.
Η συλλογή του Γιάννη Παπακωνσταντίνου απαριθμεί 1.100 έργα (ξυλόγλυπτα, χαράξεις σε ξύλο, λινογραφίες, χαράξεις, χαλκογραφία, ακουατίντες, ξεστές χαλκογραφίες, drypoints, λιθογραφίες) από 250 'Ελληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους και γλύπτες) του 19ου και του 20ού αιώνα. «Δεν ξεκίνησα να συλλέγω καλλιτεχνήματα με σκοπό να κερδίσω προσωπική αναγνώριση ή κοινωνική καταξίωση», γράφει ο συλλέκτης Γιάννης Παπακωνσταντίνου στον κατάλογο, ο οποίος περιέχει τα έργα αυτής της έκθεσης και παρουσιάζει μια εικόνα της ελληνικής χαρακτικής των τελευταίων 100 ετών. «Το έκανα για μένα, για την αισθητική μου ικανοποίηση. Αρχικά, δεν είχα καν κάποιον προσωπικό συγκεκριμένο τρόπο σκέψης ως προς την τέχνη. Αγόρασα το πρώτο μου αντίγραφο τον Δεκέμβριο του 1992, μαζί με ένα βιβλίο από τον ιστορικό τέχνης Νίκο Γρηγοράκη με θέμα τις τεχνικές της χαρακτικής. Βασισμένος στην αγάπη μου για τις Τέχνες γενικά και καθοδηγούμενος από το οργανωτικό και επιστημονικό μου υπόβαθρο, σταδιακά απέκτησα την απαραίτητη ιστορική και τεχνική γνώση της τέχνης της χαρακτικής, αυτής της ''ξεχασμένης και παραμελημένης'' τέχνης, η οποία είχε αρχίσει να με γοητεύει.
Παράλληλα με την αγορά των πρώτων μου αντιγράφων, μελετούσα τις διαφορετικές τεχνικές αυτής της τέχνης και εξοικειωνόμουν με τα σημαντικά έργα των πρωτοπόρων και των ιδρυτών της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης. Ο υπέρτατος Γαλάνης, ο υπέροχος Θεοδωρόπουλος, ο δάσκαλος Κεφαλληνός, ο καταπληκτικός Βεντούρας όπως επίσης και ο Κογεβίνας, ο Ζαβιτζιάνος, ο Οικονομίδης, ο Γιαννουκάκης, ο Παπαδημητρίου, ο Γραμματόπουλος, ο Τάσσος, η Κατράκη και τόσοι πολλοί άλλοι, άφησαν το σημάδι τους πάνω μου. Κάθε έργο της συλλογής μου έχει μια ιστορία να πει, κάποιες φορές, κάποιες φορές αναφερόμενο στη διαδικασία της δημιουργίας του και κάποιες φορές στον τρόπο και στην εμπειρία της απόκτησής του. Αυτά τα στοιχεία είναι για μένα το βασικό υλικό που πάντα δίνει σε μια συλλογή τον προσωπικό-ιδιωτικό της χαρακτήρα, ένα ''ημερολόγιο'' βασισμένο σε διαλόγους, αναμνήσεις, εμπειρίες και απόλυτη γνώση. Το όραμά μου είναι να δημιουργήσω μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες συλλογές ελληνικής χαρακτικής, στη χώρα μου την Ελλάδα».
H έκθεση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και φιλοξενήθηκε στη γκαλερί Twelve Stars, η οποία λειτουργεί στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής επιτροπής στο Λονδίνο. Το υλικό μας παραχωρήθηκε από την εκπρόσωπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου, Βικτώρια Σολωμονίδη.
σχόλια