Οι ψίθυροι της Γης!
Πριν από 37 χρόνια -το 1977- με διαφορά 16 ημερών, ξεκίνησαν την Οδύσσειά τους στο διάστημα δύο δίδυμα, μη-επανδρωμένα, διαπλανητικά διαστημόπλοια: ο Voyager 1 και ο Voyager 2.
Ο σκοπός τους, εκτός από ερευνητικός, ήταν να μεταφέρουν μια σύντομη ιστορία σχετικά με την ανθρωπότητα εντός κι εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι μαζί με τα συνηθισμένα «στοιχεία ταυτότητας» που όφειλαν να έχουν [ημερομηνία, προέλευση κλπ.] οι δύο «Ταξιδιώτες» έχουν στις «αποσκευές» τους από έναν επίχρυσο χάλκινο δίσκο των 12 ιντσών, παρόμοιο περίπου με τους γνωστούς δίσκους βινυλίου. Ο δίσκος αυτός είναι «φορτωμένος» με μια πληθώρα ήχων και εικόνων που επιλέχθηκαν προσεκτικά ώστε να αποτυπώνουν με τη καλύτερη δυνατή προσέγγιση την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού του πλανήτη Γη ανά τους αιώνες. Ο κάθε δίσκος είναι τοποθετημένος σε μια συσκευασία από αλουμίνιο μαζί με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να παιχτεί [δηλαδή μια κεφαλή και μια βελόνα πικάπ], και συνοδεύεται από εικονογραφημένες οδηγίες χρήσεως.
Το υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτούς τους δίσκους, επιλέχθηκε από μια επιτροπή του Πανεπιστημίου του Cornell, υπό την προεδρία του Carl Sagan, δια λογαριασμό της NASA. Ο Δρ. Sagan και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν 115 εικόνες και μια ποικιλία από φυσικούς ήχους, όπως ο άνεμος, οι βροντές, τα πουλιά, το τραγούδι των φαλαινών, και ήχους άλλων ζώων. Σ’ αυτούς προστέθηκαν και ορισμένες μουσικές επιλογές από διαφορετικούς πολιτισμούς και εποχές καθώς και ένας προφορικός χαιρετισμός σε 55 γλώσσες: από την Ακκαδική, την οποία μιλούσαν στη Σουμερία περίπου έξι χιλιάδες χρόνια πριν, έως την Wu, την πιο σύγχρονη κινεζική διάλεκτο. Τέλος τον δίσκο συνοδεύουν τα τυπωμένα μηνύματα του Προέδρου Carter και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Kurt Waldheim.
Στα 90 λεπτά μουσικής που περιέχουν οι δίσκοι, συμπεριλαμβάνονται τα χαρακτηριστικότερα δείγματα τόσο της δυτικής λόγιας μουσικής όσο και κορυφαία δείγματα της παγκόσμιας έθνικ μουσικής. Σε ότι αφορά τη λόγια μουσική, τα έργα τα οποία εν αγνοία των συνθετών τους ταξίδεψαν στο άπειρό ξεκινώντας τη διαστημική τους καριέρα είναι τα εξής:
J.S.Bach, Βρανδεμβούργιο ΚοντσέρτοNo. 2 σε Φα μείζονα, 1ο Μέρος
Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα θεωρούνται ως οι καλύτερες ορχηστρικές συνθέσεις της Baroque εποχής. Εδώ η τρομπέτα συναντά ένα από τα πιο απαιτητικά έργα, γραμμένα με πρωταγωνιστικό ρόλο γι’ αυτήν, πριν αποκτήσει βαλβίδες που θα κάνουν τη ζωή του εκτελεστή πολύ πιο εύκολη!
Munich Bach Orchestra, Karl Richter [και μόνο από αυτό το κομμάτι, οι εξωγήινοι θα μας έχουν ήδη λατρέψει!]
J.S.Bach, "Gavotte en rondeaux" από την Partita No. 3 σε Μι μείζονα, για βιολί, 3ο Μέρος
Πρόκειται για μια από τα δεξιοτεχνικότερες συνθέσεις του κάντορα της Λειψίας για σόλο βιολί! Το Baroque ζει και βασιλεύει!
Arthur Grumiaux,βιολί
W.A.Mozart, η άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από την όπερα «Μαγικός Αυλός»
Ίσως η δεξιοτεχνικότερη άρια για σοπράνο φωνή… Οι κρυστάλλινες «ριπές» αυτής της άριας, θα ράγιζαν και την πιο «αλεξίσφαιρη» κατασκευή!
Edda Moser, σοπράνο, Bavarian State Opera, Munich, αρχιμουσικός ο Wolfgang Sawallisch
I.Stravinsky, Rite of Spring, Sacrificial Dance
Το τελευταίο τμήμα από το 2ο μέρος της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης… απλά επειδή δεν υπήρχε χώρος να την παραθέσουν ολόκληρη!
Columbia Symphony Orchestra, αρχιμουσικός ο ίδιος ο Igor Stravinsky
J.S.Bach, Καλώς Συγκερασμένο Πληκτροφόρο, Τεύχος 2, Πρελούδιο και Φούγκα No.1, σε Ντο μείζονα
Και τρίτη συμμετοχή για τον J.S.Bach! Τελικά όντως κάτι τρέχει μ’ αυτόν τον τύπο!!!
Glenn Gould, piano
L.v.Beethoven, Συμφωνία Αρ.5, 1ο Μέρος
Αχ, Λούντβιχ, και να ξέρες ότι όσα δεν μπορούσες εσύ καλά-καλά να ακούσεις, μια μέρα θα γίνουν ηχητικά ορόσημα αυτού του πλανήτη!
Philharmonia Orchestra, αρχιμουσικός ο Otto Klemperer
Α.Holborne, Paueans, Galliards, Almains and Other Short Aeirs, "The Fairie Round"
Κι ένα σύντομο υπερβατικό άλμα σε λίγο πιο μακρινές εποχές που ωστόσο άνοιξαν το δρόμο για όλα τα κατοπινά μουσικά επιτεύγματα: Αναγέννηση!
Early Music Consort of London, David Munrow
Beethoven, Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 13, Opus 130, 5ο Μέρος: Cavatina
Ένα από τα 5 τελευταία αριστουργηματικά κουαρτέτα του Beethoven, ο οποίος οδήγησε και αυτό το είδος σε μια τόσο υψηλή και απόμακρη θέση, που με μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να προσεγγίσουν οι κατοπινοί συνθέτες.
Budapest String Quartet (εδώ από το Vegh Quartet, 1974)
Επίσης εκτός από τα έργα λόγιας μουσικής, στον δίσκο συμπεριλαμβάνονται και 3 κομμάτια από τη δημοφιλή μουσική του 20ου αιώνα:
- ένα από το Rock n Roll ρεπερτόριο,
"Johnny B. Goode" σύνθεση και εκτέλεση του ChuckBerry
- ένα από το Jazz ρεπερτόριο,
"Melancholy Blues" σε εκτέλεση από τους Louis Armstrong and his Hot Seven
- κι ένα από το ρεπερτόριο των Gospel Blues,
"Dark Was the Night" σύνθεση και εκτέλεση του Blind Willie Johnson
O Voyager 1 έχει ήδη βγει από το ηλιακό πλανητικό σύστημα, και το ιδιο θα συμβεί σύντομα και στον Voyager 2. Και θα περάσουν τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο πλανητικό σύστημα. Οι επιστήμονες που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτή την αποστολή είχαν επίγνωση των πιθανοτήτων κάποιας διαστρικής συνάντησης. Ο Carl Sagan είχε πει χαρακτηριστικά: «…ο δίσκος θα παιχτεί μόνο εάν υπάρχουν διαστημόπλοια προηγμένων πολιτισμών που τριγυρίζουν στο διάστημα. Όμως το γεγονός ότι ένα «μήνυμα σε μπουκάλι» αφέθηκε να ταξιδεύει στον κοσμικό ωκεανό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για τη ζωή σε τούτο τον πλανήτη».
*Η ιστορία της δημιουργίας των δύο αυτών χρυσών δίσκων εκδόθηκε το 1978 σε βιβλίο με τίτλο «Murmurs of Earth». Το 1992 το βιβλίο επανεκδόθηκε συνοδευόμενο από ένα CD-ROM που δημιούργησε η Warner, στο οποίο έγινε πιστή αναπαραγωγή του περιεχόμενου των δίσκων. Και οι δύο εκδόσεις εξαντλήθηκαν άμεσα.
*****
Μερικές απ' τις φωτογραφίες που στείλαμε και παρουσιάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό στους τυχόν παραλήπτες του δίσκου:
σχόλια