Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
4
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ή δεν σας αρέσουν τα γλυκά είναι προτιμότερο να διακόψετε την ανάγνωση εδώ. Ακολουθεί ποστ το οποίο αφιερώνεται σε εθιστικό μαγαζί - αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων που μετά την πρώτη κουταλιά ορκίστηκαν πίστη στην βιτρίνα του. 

Αυτό το μαγαζί στην Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη στου Ψυρρή θα μπορούσε να ανήκει σε μια μυστική κολεκτίβα μαμάδων που συνεργάζονται και μοιράζονται γνώση με σκοπό να σερβίρουν τα πιο νόστιμα, σπιτικά και θεαματικά γλυκά της Αθήνας. Η αυτοδίδακτη ζαχαροπλάστισσα που κρύβεται πίσω από το Σερμπετόσπιτο είναι αρκετή για να βάλει κάτω ένα λόχο μαγείρισσες. Τα πάνω από 40 γλυκά που είναι απλωμένα στα ψυγεία του κρύβουν την πολίτικη καταγωγή της, την αγάπη για την κουζίνα από μικρή ηλικία, φροντίδα για τον κόσμο και σεβασμό στην πρώτη ύλη.

Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο.

Με το που μπεις μέσα θα σου "επιτεθούν" οι σερβιτόροι του μαγαζιού που αντικαθιστούν τα ταμπελάκια στην βιτρίνα και αρχίζουν να σου εξηγούν το υπερθέαμα που βλέπεις και να σε βοηθήσουν να βάλεις σειρά στο μυαλό σου. Προτού καν παραγγείλεις θα αρχίσουν τα κεράσματα και ενώ εσύ θα κατασκοπεύεις τα βουνά παγωτού πάνω σε σοκολατένια γλυκά και τις ποικιλίες που καταβροχθίζονται στα τραπέζια θα συνειδητοποιήσεις πως μια και μοναδική επιλογή είναι σχεδόν απίθανη.

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

  

Η Νάνσυ άνοιξε αυτό το μαγαζί όπως ακριβώς το ονειρευόταν πριν από περίπου ένα χρόνο, έχοντας πολυετή θητεία στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο που επίσης άφησε εποχή. Αρχικά το κόνσεπτ προέβλεπε ένα μαγαζί με λίγα και καλά γλυκά που φιλοδοξούσε να γίνει στέκι στου Ψυρρή. Τα τραπεζάκια έξω γέμιζαν, ο κατάλογος συνεχώς μεγάλωνε και ακόμη και τώρα κάθε μέρα θα βρεις και κάτι διαφορετικό. Το μόνο που δεν περιορίζεται εδώ είναι η ποιότητα και η γεύση.

Τα γλυκά αλλάζουν κάθε μέρα και η Νάνσυ συνεχίζει να μαζεύει συνταγές. Οι σταρ στο Σερμπετόσπιτο είναι πολλοί: Σοκολατόσουπα, Κορμός, προφιτερόλ, σουφλεζί, πειραγμένες πορτοκαλόπιτες, εκμέκ, μαστιχωτές κρέμες και καϊμάκι παγωτό πάνω σε old fashioned πάστες και φυσικά το διάσημο Κιουνεφέ που αποκλείεται να σου θυμίσει κάτι που να έχεις ξαναδοκιμάσει. "Όταν ήμουν ταξίδι για τον μήνα του μέλιτος μας τηλεφώνησε ένας φίλος από την Ξάνθη και μας είπε πως η γιαγιά που έκανε το πιο ξακουστό και νόστιμο κιουνεφέ στην πόλη, δέχτηκε να μας δει. Τα παρατήσαμε και την άλλη μέρα βρεθήκαμε από την Πάρο στην Β. Ελλάδα για να την συναντήσουμε, να δούμε την προετοιμασία και να πάρουμε την συνταγή. Η κρέμα που έμαθα από αυτή την παλιά μαγείρισσα είναι και ένα από τα μυστικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και που αποκλείεται ποτέ μου αν αποκαλύψω." Όσο και αν την πιέσω, το μόνο που μου αποκαλύπτει είναι πως φτιάχνεται από δύο τυριά που παραδοσιακά κανείς δεν χρησιμοποιεί για το κιουνεφέ και που ακόμη και η ίδια δεν περίμενε πως συνθέτουν αυτό το αποτέλεσμα.

Αν πάντως για σένα γλυκό σημαίνει σοκολάτα τότε το θα πρέπει να οπωσκαιδήποτε να διαλέξεις μεταξύ σοκολατόσουπας και σουφλεζί με μπισκότο ή μπανάνα. Ανάρπαστο γίνεται όμως σύμφωνα με την Νάνσυ το προφιτερόλ και το γλυκό της αγάπης (σοκολατόπιτα με επικάλυψη πραλίνας και ζεστή ρευστή σοκολάτα). "Γενικά η σοκολάτα πουλάει πολύ. Για τον Έλληνα γλυκό σημαίνει σοκολάτα. Το 90% την προτιμά και το υπόλοιπο 10% απλά λέει ψέμματα. Πάντως υπάρχουν και γλυκά που ξεκίνησαν από πλάκα, πειραματισμό ή από ένα λάθος, αλλά έγιναν κλασικά. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και ακόμη και η ίδια η συνταγή θα έχει κάθε μέρα διαφορές. Δεν θα φας ποτέ ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως αυτό που συμβαίνει και με τα σπιτικά γλυκά γιατί και τα δικά μας δεν είναι βιομηχανοποιημένα. Λίγο παραπάνω σιρόπι την μία μέρα, άλλη σοκολάτα την άλλη και "πείραγμα" ανάλογα με τα υλικά που φτάνουν κάθε μέρα."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κιουνεφέ με πολίτικη δική της μυστική συνταγή. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO

Ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις στον μέγιστο βαθμό το Σερμπετόσπιτο; Εκτός από όρεξη για καλό και αληθινό γλυκό χωρίς την συνθετική ετοιματζίδικη γεύση, χρειάζεται και πρόβλεψη χώρου. Οι μερίδες είναι μεγάλες και χορταστικές και επειδή σχεδόν επιβάλλεται να πεις ναι στο βουνό παγωτού καϊμάκι πάνω από την επιλογή σου, καλό είναι να πας με παρέα ή έστω διάθεση να φας για δύο. Εδώ ωστόσο θα συναντήσεις αυτό το φαινόμενο της πληρότητας από την πρώτη κουταλιά που σημαίνει πως αυτό που τρως θα σε καλύψει. Κοινώς δεν τρως σαβούρα! Και αυτό η Νάνσυ όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται αλλά λέγοντας το χτυπά ασυναίσθητα και το χέρι στο τραπέζι. "Είμαι περήφανη για τα γλυκά μου και την ποιότητά μου. Σαβουρογλυκό για να σου κόψει την λιγούρα, εδώ δεν θα βρεις. Μπορεί κάποιος να πει πως τα δικά μου τα γλυκά είναι λίγο πιο ακριβά από αυτά που βρίσκεις σε κοινά ζαχαροπλαστεία, αλλά εγώ προτιμώ να σου κεράσω το δεύτερο παρά να σου σερβίρω κάτι τσαπατσούλικο που δεν θα θες να το ξαναφάς. Μπορεί να μην σου αρέσουν όλα γιατί η γεύση και η μνήμη της είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, αλλά όταν κάτι είναι σωστά φτιαγμένο θα το καταλάβεις από την πρώτη μπουκιά."

Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σοκολατόσουπα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σμυρνέικη λεμοναδα, Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Κορμός Σοκολάτας. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/ LIFO
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το «γαμογλυκό», το γλυκό του γάμου της Nάνσυ
Το Σερμπετόσπιτο στου Ψυρρή: Mάλλον η γωνιά με τα καλύτερα old fashioned γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Σουφλεζί: σοκολατένιο γλυκό με μπισκότο

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ

Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη (Ψυρρή)

210 3211323

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
Όποιος δεν θέλει να γίνει 800 κιλά πραγματικά ας μην περάσει απέξω..! Δεν γίνεται να αντισταθείς στον πειρασμό έστω και περνώντας έξω από το μαγαζί και τα γλυκά τους είναι απίστευτα!
Οι φωτογραφίες πάντως αδικούν τα γλυκά!! Σαν παρέα εμείς πήραμε το γλυκό της αγάπης και προφιτερόλ!! Μπορώ να πω πως ήταν λες και μπήκα στο εργοστάσιο σοκολάτας.. Παντού λιωμένη σοκολάτα, παγωτό καϊμάκι να σπάει τη πολλή γλύκα και ένα κουτάλι (μεσαίο) ανάμεσα σε μικρό και μεγάλο ίσα ίσα για την κατάλληλη μικρομεγάλη μπουκιά..Πωπωωωω ακόμη το βλέπω μπροστά μου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι τιμές, οι οποίες ήταν άψογες για τις ποσότητες που έβαζε!!Αν βρεθείτε ποτέ εκεί και δεν έχετε γεμάτο στομάχι (δεν θα αντέξετε, το εγγυώμαι), δοκιμάστε το και δε θα χάσετε!!! Α!! Αν είστε μεγάλη παρέα, μη πάρετε τα ίδια, κρίμα είναι, έχει τόσοοοοοο πολλά!!!!