Το να ακούς "ακραίες" μουσικές σε κάνει πιο θετικό άνθρωπο

Το να ακούς "ακραίες" μουσικές σε κάνει πιο θετικό άνθρωπο Facebook Twitter
4

Νέα έρευνα προτείνει ότι η ακρόαση "ακραίων" μουσικών ειδών όπως η χέβι μέταλ μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας κάνει να νιώσουμε έμπνευση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό "Τα σύνορα των ανθρώπινων νευροεπιστημών" και αναφέρει ότι η δυνατή και "χαοτική" μουσική όχι μόνο δεν αυξάνει τον θυμό ή την επιθετικότητα, αλλά στην πραγματικότητα ηρεμεί και εμπνέει τους ακροατές.

Όπως μεταδίδει ο Independent, οι καθηγήτριες Genevieve Dingle και Leah Sharman του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διεξήγαγαν έρευνα σε 39 ανθρώπους μεταξύ 18 και 34 ετών που συνηθίζουν να ακούνε συχνά αυτό που ορίζουμε ως "εξτρίμ" μουσική. Στην αρχή του ζητήθηκε να περιγράψουν για 16 λεπτά ένα γεγονός της ζωής τους που τους εξόργισε. Έπειτα, για 10 λεπτά, είτε άκουσαν ένα τραγούδι της επιλογής τους είτε παρέμειναν σιωπηλοί.

Οι ψυχολόγοι στη συνέχεια ερεύνησαν τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων. "Ανακαλύψαμε ότι η μουσική ρύθμισε τη λύπη τους και ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα τους βοήθησε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα συναισθημάτων που ένιωθαν και τους έκανε επίσης να νιώθουν πιο ενεργοί και εμπνευσμένοι" εξηγεί η Sharman συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι τα επίπεδα της εχθρότητας, της ευερεθιστότητας και του άγχους μειώθηκαν με την εισαγωγή της μουσικής, ενώ η πιο σημαντική μεταβολή που καταγράφηκε ήταν η αλλαγή της έμπνευσης που ένιωθαν τα υποκείμενα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ