Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου

Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου Facebook Twitter
2

Αυτό που ίσως προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά την Σέριφο, είναι ο σεβασμός που έχουν δείξει οι κάτοικοι στη γη τους. Θα μπορούσε η κακογουστιά της ομπρέλας και του beach bar να καλύψει κάθε σπιθαμή των όμορφων παραλιών τους και να γεμίσει τις τσέπες τους με χρήμα. Αντί για αυτό οι παραλίες τους μόνο με αρμυρίκια, άμμο και πέτρες μοιάζουν βγαλμένες από άλλη δεκαετία.

Ο σεβασμός, που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του νησιού στη γη τους, μπορείς να τον βρεις και στην συμπεριφορά τους απέναντι στους επισκέπτες του νησιού. Συμπεριφέρονται με ευγένεια και όχι με δουλοπρέπεια απέναντι στους ξένους(σ.σ Αν χρειάζεται κάποιος να σου εξηγήσει την διαφορά τότε άστο).

Επίσης δεν πλασάρεται ως νησί με δυο πρόσωπα. Από την μια θα θυμίζουμε αποικία της παραλιακής(συμπεριφορά, τιμές) και από την άλλη θα σας καλούμε να ανακαλύψετε «την άλλη Σέριφο». Όπως κάνουν τόσοι και τόσοι σε αυτό το κουραστικό παιχνίδι κάθε καλοκαίρι με απώτερο στόχο το εύκολο χρήμα.

Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου Facebook Twitter
H Σέριφος δεν πλασάρεται ως νησί με δυο πρόσωπα, όπως κάνουν τόσα και τόςα άλλα σε αυτό το κουραστικό παιχνίδι κάθε καλοκαίρι...

Βέβαια και εδώ, οι βιλίτσες, λίγες ακόμα, ξεφυτρώνουν σαν (δηλητηριώδη;) μανιτάρια πάνω από την άγονη γη. Όμως δεν υπάρχουν μέρη και άνθρωποι χωρίς απώλειες.

Το χαμηλών τόνων νησί δεν έχει πουλήσει (στην τηλεόραση;)ούτε την ιστορία του. Εδώ, στις 7 Αυγούστου του 1916, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων πραγματοποιούν την πρώτη απεργία στην Ελλάδα, αρνούμενοι να φορτώσουν πλοίο το οποίο είχε προορισμό στην Γλασκώβη ή τη Γερμανία. Τα αιτήματα τους ήταν οχτάωρη εργασία, μέτρα ασφαλείας και αύξηση μισθών. Ήταν η πρώτη αιματηρή απεργία που σημειώθηκε στην Ελλάδα με σημαντικά αποτελέσματα καθώς εδώ υπογράφτηκε για πρώτη φορά η 8ωρη εργασία.

Και κάτι τελευταίο: Ανακαλύψτε στην Σέριφο την αξέχαστη εμπειρία να τρως σε ταβέρνες χωρίς να ακούς αυτή την χλαπάτσα λαικού και νησιώτικου τραγουδιού από τα ηχεία. Αφήνουν μόνο τα τζιτζίκια να τραγουδήσουν και καλά κάνουν. Ένα καλοκαίρι μένει και σε αυτά τα καημένα!

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
προσεγμένο κάμπινγκ, ωραίες φάτσες (υποκειμενικό), ευγενικοί κάτοικοι, ήσυχη, με τον κόσμο της αν το προσπαθήσεις, οκ τιμές, κοντά, τιρκουάζ νερά παντού και όλα πεντακάθαρα. +1 αν σας αρέσει και ο γυμνισμός, είναι γενικά πολύ φρι νησί. γενικά φοβερή επιλογή.