Ποια από τις δύο εικόνες θα επιλέγατε για διακοπές;

Ποια από τις δύο εικόνες θα επιλέγατε για διακοπές; Facebook Twitter
7

Εάν επιλέξατε την παραλία, είστε η πλειοψηφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την παραλία από τα βουνά. Και δεδομένου ότι είναι Αύγουστος, μπορεί να ονειρεύεστε μια βουτιά στη θάλασσα. Αλλά πέρα από τη ζέστη του καλοκαιριού, η επιλογή σας μπορεί να εξαρτάται από την προσωπικότητά σας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς προτιμούν διαφορετικά τοπία για τις διακοπές τους.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι εξωστρεφείς τείνουν να αναζητούν προκλήσεις, επιλέγουν ακόμη και να σπουδάσουν σε πιο θορυβώδες περιβάλλον, ενώ οι εσωστρεφείς αναζητούν την ηρεμία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εξωστρεφείς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να βρίσκονται και να συνομιλούν με άλλους ανθρώπους, ενώ επιζητούν την «έκθεση» ώστε να μοιράζονται τη χαρά με τους υπόλοιπους. Οι εσωστρεφείς χρειάζονται σημαντικά λιγότερα πράγματα.

Οι ψυχολόγοι εξέτασαν πόσο καλά οι άνθρωποι εντάσσονται σε διάφορες εταιρίες, πανεπιστήμια, ακόμη και σε χώρες. Γνωρίζουμε τώρα ότι εσωστρεφείς λειτουργούν καλύτερα σε συγκεκριμένους χώρους γραφείων, όπου υπάρχουν λιγότεροι οπτικοί και ακουστικοί περισπασμοί, ενώ οι εξωστρεφείς είναι απόλυτα ευτυχείς σε ένα πολύβουο καφέ ή γραφείο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για την εξωστρέφεια έχει επικεντρωθεί στις κοινωνικές καταστάσεις - να είσαι μόνος σου ή να είναι σε ένα πάρτι - και όχι στο φυσικό περιβάλλον. «Καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον» λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Μέσα από μια σειρά πέντε πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο εξωστρεφείς προτιμούν ανοικτές εκτάσεις, όπως οι παραλίες, ενώ οι εσωστρεφείς συντάσσονται με τα δάση και τα βουνά.

Τα βουνά και τα δάση είναι ιδανικά για τη μοναξιά και την αυτο-αντανάκλαση, ενώ οι παραλίες είναι πολύ πιο θορυβώδεις και προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για πάρτι και νέες γνωριμίες.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM