Οι γκόθ έφηβοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό

Οι γκόθ έφηβοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό Facebook Twitter
2

Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει σήμερα, ότι οι νέοι και οι νέες που ακολουθούν πιστά την υποκουλτούρα «γκοθ», αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λούσι Μπόους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Lancet Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 εφήβους 15 έως 18 ετών.


Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι που στην ηλικία των 15 ετών ταυτίζονται έντονα με το γκόθ στιλ (μαύρα ρούχα, έντονο μαύρο μέικ-απ, «μαύρη» μουσική κ.α.), έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. Έχουν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα για αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.


«Η μελέτη μας δεν δείχνει ότι το να είναι κανείς "γκοθ" προκαλεί κατάθλιψη ή αυοτραυματισμό, αλλά μάλλον ότι αυτοί οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η Μπόους.


Όσο περισσότερο γκόθ νιώθει ο έφηβος και συμπεριφέρεται ανάλογα, τόσο αυξάνεται ο σχετικός κίνδυνος. Παρόλο που και άλλες νεανικές υποκουλτούρες, όπως οι σκέιτερ, φαίνεται να ρέπουν επίσης στην κατάθλιψη και στον αυτοτραυματισμό, στην περίπτωση των "γκοθ" ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.


Μόνο όσοι δηλώνουν «σπορτίφ» έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καταθλιπτικοί, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο αθλητισμός λειτουργεί προστατευτικά για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων.


Από την άλλη, σύμφωνα με την ερευνήτρια δρα Ρεβέκα Πίρσον του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η υποκουλτούρα "γκοθ" συστηματικά προσελκύει περιθωριακούς νέους (που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι ή στιγματισμένοι), καθώς και άτομα με ψυχικά προβλήματα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM
Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM