Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ πήρα στα χέρια μου τα κλειδιά του διαμερίσματός μου στη Ρώμη ήταν μία από τις καλύτερες της ζωής μου. Είχα μια φιλική Ιταλίδα συγκάτοικο, άφθονη όρεξη για περιπέτεια και έξι μήνες μπροστά μου σε μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου.
Στα «τεχνικά χαρακτηριστικά» του, Erasmus σημαίνει ότι σπουδάζεις για ένα ή δύο φοιτητικά εξάμηνα σε μία άλλη χώρα και η σχολή σού καλύπτει τη διαμονή με την προϋπόθεση ότι θα περάσεις έναν ορισμένο αριθμό μαθημάτων προτού επιστρέψεις.
Πριν πας, θα χρειαστεί να παίξεις ένα Cluedo με τα χαρτιά και τις προθεσμίες, προσπαθώντας να καταλάβεις ποιος καθηγητής υπογράφει τι, στέλνοντας αγχωμένα μέιλ σε ώρες εκτός γραφείου και σπαζοκεφαλιάζοντας για να αντιστοιχίσεις μαθήματα από το νέο πανεπιστήμιο. Είναι κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο.
Ετοιμάσου για dinners όπου ο καθένας μαγειρεύει ένα φαγητό της χώρας του, ετοιμάσου να μάθεις βρισιές και ατάκες για φλερτ σε όλες τις γλώσσες και να εξηγήσεις γιατί 8 το απόγευμα σου φαίνεται νωρίς για να φας βραδινό.
Ο δεύτερος γρίφος που πρέπει να λύσεις είναι το θέμα «σπίτι». Αν το πανεπιστήμιο που θα πας προβλέπει εστίες, ξεμπερδεύεις σχετικά εύκολα, κερδίζοντας ένα spot στην καρδιά της φοιτητοκατάστασης. Αν, από την άλλη, χρειαστεί να βρεις κάποιο διαμέρισμα, σε περιμένει ένας δεύτερος κύκλος αναζήτησης (που ανοίγει παράλληλα με τον πρώτο των προθεσμιών) που περιλαμβάνει site και κλειστά γκρουπ με σπίτια προς ενοικίαση.
Το τελευταίο βράδυ πριν από την αναχώρηση, μη βγεις. Έχεις άλλωστε μπροστά σου μήνες γεμάτους εξόδους και πάρτι. Τσέκαρε ξανά και ξανά ότι έχεις πάρει όλα όσα χρειάζεσαι και άφησε το συναίσθημα της ανυπομονησίας και της περιπέτειας να σε κατακλύσει. Όπως και αν περάσεις στο τέλος, αυτό το βράδυ θα το θυμάσαι. Όπως και το πρώτο βράδυ στο νέο σου δωμάτιο, στο νέο σου σπίτι, σε μια καινούργια πόλη του κόσμου.
Φτάνοντας στη Ρώμη, είδα 4 σπίτια και κατέληξα σε ένα δωμάτιο με μικρό μπαλκόνι και θέα σε κεντρικό δρόμο. Η συγκάτοικός μου, η Τερέζα, δούλευε στη ρεσεψιόν ενός πεντάστερου ξενοδοχείου στην Piazza del Popolo. Έλειπε πολλές ώρες την ημέρα, αλλά όταν συναντιόμασταν, περνούσαμε ώρες στην κουζίνα συζητώντας για ταινίες και το πώς θα μιλήσει στο αγόρι που έβλεπε στο λεωφορείο κάθε πρωί. Ο καλός συγκάτοικος είναι λαχείο, γι’ αυτό, πριν κλείσεις το σπίτι, ζήτησε να τον/την/τους γνωρίσεις.
Με το θέμα «σπίτι» λυμένο, έχει έρθει η ώρα να βουτήξεις στην πόλη. Τα Erasmus πάρτι είναι αναγκαίο κακό στην αρχή, για να γνωρίσεις κόσμο αλλά και να κάνεις μερικά οργανωμένα ταξίδια. Σιγά σιγά, θα κατασταλάξεις σε μια πιο σταθερή και μικρή παρέα που θα γίνει η πολυγλωσσική οικογένειά σου για τους επόμενους μήνες. Ετοιμάσου για dinners όπου ο καθένας μαγειρεύει ένα φαγητό της χώρας του, ετοιμάσου να μάθεις βρισιές και ατάκες για φλερτ σε όλες τις γλώσσες και να εξηγήσεις γιατί 8 το απόγευμα σου φαίνεται νωρίς για να φας βραδινό.
Οι ερασμίτες είναι η πιο βολική παρέα γιατί οι ανάγκες σας ταυτίζονται – μαζί θα βγάλετε άκρη με τη γραφειοκρατία της νέας σχολής, θα μοιραστείτε σημειώσεις και παρακολουθήσεις, αλλά προσπάθησε να κάνεις γνωριμίες και με ντόπιους. Γνωρίζοντας φίλους της συγκατοίκου μου αλλά και μέσω του χόμπι μου έκανα φιλίες ζωής με Ιταλούς, ταξίδεψα στα χωριά τους, έμαθα πραγματικά να μαγειρεύω μακαρονάδες και τελικά ένιωσα την πόλη σαν δεύτερο σπίτι μου.
Εκτός από τις παρέες, ωστόσο, στο Erasmus μετρά διπλάσια ο χρόνος που θα περάσεις με τον εαυτό σου. Μην πέσεις στην παγίδα να καλείς διαρκώς φίλους σου από την Ελλάδα – δεν θα βγεις από το comfort zone σου. Όσο έμενα στη Ρώμη, πήγα μόνη μου αμέτρητους περιπάτους, επισκέφθηκα εκθέσεις, έκανα κοντινές εκδρομές, πέρασα πολλές ώρες στο campus του πανεπιστημίου διαβάζοντας, χαζεύοντας τους φοιτητές και ακούγοντάς τους να μιλάνε, πήγα σε συναυλίες και σεμινάρια, έπιασα φιλίες με τον πωλητή στα τυριά του σούπερ μάρκετ, αγόρασα ρούχα που δεν φορούσα ποτέ στην Ελλάδα. Παρατηρώντας την πόλη, γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου.