Πρωτοετής how to: Όλα όσα χρειάζεσαι για το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής

Πρωτοετής how to: Όλα όσα χρειάζεσαι για το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής Facebook Twitter
Ακόμα και αν έχεις περάσει στην ίδια σχολή με τους φίλους σου, ακόμα και αν δεν έχεις βγει εντελώς εκτός του comfort zone σου, θα χρειαστείς έναν μίνι οδηγό επιβίωσης για να είσαι μεν «πρωτάκι», αλλά cool.  
0


ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ, ΠΕΡΑΣΕΣ. Το μήνυμα στην οθόνη μπροστά σου είναι πραγματικό. Σου λέει ότι σε έναν μήνα ανοίγουν οι εγγραφές πρωτοετών, και μετά ακολουθεί ένας σιδηρόδρομος πληροφοριών όπου ξεχωρίζουν οι λέξεις «γραμματεία», «αριθμός μητρώου», «έγγραφα». 

Είσαι πρωτοετής φοιτητής, το σχολείο είναι οριστικά πίσω σου και μια καινούργια ζωή ανοίγεται μπροστά σου. Δεν ξεκλειδώνεις απλώς νέα πίστα, αλλάζεις παιχνίδι: νέοι κανόνες, νέα ομάδα, νέα skills, νέα στολή. Αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη, έχεις έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, αλλά ακόμα κι αν μένεις στο πατρικό σου, θα ζήσεις την πόλη σου σαν να την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

Όπως σε κάθε νέα αρχή, χρειάζεται να βρεις τα πατήματά σου. Ακόμα και αν έχεις περάσει στην ίδια σχολή με τους φίλους σου, ακόμα και αν δεν έχεις βγει εντελώς εκτός του comfort zone σου, θα χρειαστείς έναν μίνι οδηγό επιβίωσης για να είσαι μεν «πρωτάκι», αλλά cool.  

Στο πανεπιστήμιο θα κάνεις νέες παρέες, οπότε μπορείς να ξεχάσεις τη «στολή» του σχολείου, να πειραματιστείς, να εμπνευστείς και να βρεις τους ανθρώπους σου.

Cool και άνετο ντύσιμο

Το πρώτο βήμα για να νιώθεις άνετα είναι να σου αρέσουν τα ρούχα που φοράς. Στο πανεπιστήμιο θα κάνεις νέες παρέες, οπότε μπορείς να ξεχάσεις τη «στολή» του σχολείου, να πειραματιστείς, να εμπνευστείς και να βρεις τους ανθρώπους σου. Αυτό που σίγουρα χρειάζεσαι είναι μερικά ζευγάρια sneakers που θα λιώσεις σε βόλτες, συναυλίες και ταξίδια, ένα ανθεκτικό backpack που θα λειτουργεί και ως βαλίτσα που μόνο εσένα δεν θα περιέχει, και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, γιατί θα πιεις αμέτρητους μεσημεριανούς καφέδες με τους συμφοιτητές σου ανάμεσα στις παραδόσεις. 

Room Makeover

Είτε μπαίνεις σε νέο σπίτι είτε μένεις στο εφηβικό σου δωμάτιο, θέλεις αλλαγή σκηνικού, έναν χώρο που να σε εκφράζει απόλυτα. Δεν έχει σημασία που το πρώτο έτος οι ώρες που θα περάσεις στο σπίτι σου θα είναι αντιστρόφως ανάλογες με αυτές που πέρασες στην Γ’ λυκείου – όταν βάζεις τα κλειδιά στην πόρτα πρέπει να νιώθεις ένα τσίμπημα χαράς. Η λειτουργικότητα είναι το παν: χρειάζεσαι «έξυπνα» και πρακτικά έπιπλα, όπως καναπέ-κρεβάτι, σκαμπό που μπαίνουν κάτω από το τραπέζι, κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο και μια καλή καφετιέρα για να έχεις καλή παρέα στην εξεταστική. Όσον αφορά τη διακόσμηση, τα φυτά θα ομορφύνουν τον χώρο και θα σε μάθουν τι θα πει να είσαι υπεύθυνος για κάτι. Τέλος, πάρε τον χρόνο σου για να διαλέξεις καναπέ – θα περάσεις άφθονες ώρες συζητήσεων, διαβάσματος, σχεδίων και ενηλικίωσης εκεί. 

Τα καινούργια «σχολικά»

Μπορεί το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς φοιτητική ζωή να είναι το διάβασμα, αλλά το να είσαι σωστά εξοπλισμένος και οργανωμένος θα σου λύσει τα χέρια και θα σου κερδίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Χρειάζεσαι τετράδια και στιλό ακριβώς όπως στο σχολείο, φακέλους για να οργανώνεις τις σημειώσεις σου, υπογραμμιστικά για την εξεταστική και ένα καλό λάπτοπ για τις εργασίες και τα πρότζεκτ σου. Φρόντισε το κινητό σου να εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σου και μη σκεφτείς δεύτερη φορά πριν επενδύσεις σε ένα ζευγάρι καλά ακουστικά – δεν θα ακούς απλώς τη μουσική σου εκτός σπιτιού, θα τα φοράς όταν θέλεις να συγκεντρωθείς στον καφέ για διάβασμα που κανονίσατε με την παρέα. 

Νέα σεζόν, νέα χόμπι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσεις τη φοιτητική ζωή, αλλά κάτι που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι διαφορετικά χόμπι και δραστηριότητες. Ναι, το πρώτο διάστημα η ανάγκη να αποφορτιστείς από το διάβασμα του λυκείου, να γνωρίσεις κόσμο και να βγεις θα είναι εντονότερη, αλλά ο (πολύς) ελεύθερος χρόνος που θα έχεις είναι ιδανικός για να πειραματιστείς και να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δοκίμασε χορό, κεραμική, πέρασε ώρες μέσα σε ένα ωδείο, ξεκίνα ένα νέο άθλημα, γύρνα μίνι ταινίες με το κινητό σου, γράψε, γίνε μέλος ενός γκρουπ για πεζοπορίες. Κάνε δώρο στον ενήλικο εαυτό σου μια νέα, αγαπημένη συνήθεια.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ