Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για τις κατσαρίδες

Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για τις κατσαρίδες Facebook Twitter
24

Συνήθως προκαλούν ένα αίσθημα σιχαμάρας και μια αναστάτωση, άρθρο του BBC, όμως έρχεται για να σημάνει την ώρα της δικαίωσης για τις παρεξηγημένες κατσαρίδες που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα παράσιτα ενδιαφέρονται πολύ για τα έντομα αυτά που μπορούν να προσφέρουν στην έρευνα για τα αντιβιοτικά, αλλά και στην κατασκευή ρομπότ και μηχανικών μελών για τους ανθρώπους.

Στην Αβάνα, μάλιστα γνωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες της κατσαρίδας και την έχουν ως κατοικίδιο ενώ εμφανίζεται και ως χαρακτήρας σε παιδικά παραμύθια.

Από τα 4500 γνωστά είδη κατσαρίδων, μόνο τέσσερα θεωρούνται παράσιτα. Τα περισσότερα  δεν ζουν κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες και επιτελούν σημαντικό οικολογικό ρόλο, τρώγοντας νεκρή και σάπια ύλη.

Η πιο μεγάλη κατσαρίδα είναι η κατσαρίδα-ρινόκερος που ζει στην Αυστραλία, ζυγίζει 35 γραμμάρια και έχει μήκος 8 εκατοστά.

Μικρές ή μεγάλες, για τους επιστήμονες οι κατσαρίδες αποτελούν πηγή έμπνευσης. Το 1999, ο τρόπος μετακίνησης τους ενέπνευσε τον καθηγητή Robert του Πανεπιστημίου  Μπέρκλεϊ, για να επινοήσει ένα ρομπότ με έξι πόδια που κινείται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο.

Τα πόδια των εντόμων αυτών, παρέχουν επίσης ιδέες στους ερευνητές για το σχεδιασμό της επόμενης γενιάς προσθετικών ποδιών για τους ανθρώπους. Και ο μηχανισμός της ελαστικότητας τους είναι η βάση ένα νέο μηχανικό χέρι που κατασκευάζεται στο Χάρβαρντ, και μπορεί να γλιστρά κατά μήκος των αντικειμένων, μέχρι να τυλίγεται γύρω τους, ακριβώς όπως ένα ανθρώπινο χέρι σηκώνει ένα φλιτζάνι καφέ".

Στη συνέχεια υπάρχει η ρομποτική κατσαρίδα, μια συγχώνευση ζωντανής  κατσαρίδας και μίνι-υπολογιστή, που χειρουργικά επισυνάπτεται στην πλάτη της. Με την αποστολή μηνυμάτων στον υπολογιστή, η κατσαρίδα αυτή μπορεί να κατευθυνθεί σε μέρη που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση, όπως κτίρια που κατέρρευσαν ή σπασμένους υπονόμους, όπου συλλέγουν στοιχεία.

Πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης για τις κατσαρίδες Facebook Twitter

Τον Ιούνιο οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης  κατάφεραν να ελέγξουν τις κατσαρίδες με το μυαλό τους. Μετέτρεψαν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα, που οδήγησαν με τη σκέψη μια κατσαρίδα η οποία φορούσε δέκτη .

Η κατσαρίδα έχει απασχολήσει και την Ιατρική με το ερώτημα πώς περνά τη ζωή της σε βρώμικα περιβάλλοντα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Όπως αποδείχτηκε, οι κατσαρίδες παράγουν τα δικά τους ισχυρά αντιβιοτικά.

Θα μπορούσαν μάλιστα να κρατούν το κλειδί για την ανάπτυξη φαρμάκων πού θα χτυπήσουν τα πιο λοιμογόνα βακτήρια τα οποία οδηγούν στο νοσοκομείο τους ανθρώπους, όπως το E. coli, το MRSA και άλλα μικρόβια ανθεκτικά σε πολλές από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Κατά τον 19ο αιώνα ο Λευκάδιος Χερν, δημοσιογράφος και συγγραφέας, διαπίστωσε ότι ένα τσάι κατσαρίδας δινόταν ως φάρμακο για τον τέτανο, ενώ σήμερα στην Κίνα χρησιμοποιείται μια κρέμα  από κονιοποιημένες κατσαρίδες για τη θεραπεία εγκαυμάτων και ένα σιρόπι κατσαρίδας χορηγείται σε ασθενείς για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας.

Μάλιστα υπάρχει και Κινέζος επιχειρηματίας που κάνει καλλιέργεια κατσαρίδας, στην επαρχία Shandong στην ανατολική Κίνα. Διατηρεί 22 εκατομμύρια κατσαρίδες σε υπόγεια καταφύγια και λέει ότι από το 2010 η τιμή των αποξηραμένων κατσαρίδων είχε αυξηθεί κατά δέκα φορές.

Στην Κίνα όμως η κατσαρίδα δεν είναι μόνο φάρμακο, είναι και τραγανό έδεσμα. Η αμερικανική κατσαρίδα θεωρείται μάλιστα το γκουρμέ της υπόθεσης. Το διπλό τηγάνισμα σε καυτό λάδι λέγεται ότι τις κάνει τραγανές εξωτερικά και χυμώδεις εσωτερικά με τη συνέπεια ενός τυριού  cottage. Προσθέστε απλώς λίγο τσίλι για πιο πικάντικη γεύση.

Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνει, αυξάνει παράλληλα και η ανάγκη για πρωτεΐνη. Ίσως τελικά, όσο κι αν αυτό ακούγεται αποκρουστικό σήμερα, κάποια μέρα η κατσαρίδα να θρέφει τον κόσμο.

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM