Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
1

«Αλήθεια, σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι;» ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε στο τηλέφωνο η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά με είχε καλέσει να παρακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη της «Διάβασέ μου!» στο Βαφοπούλειο. «Την Τρίτη στις 10:00. Να έχεις τετράδιο για σημειώσεις», με πείραξε στο κλείσιμο. Η ίδια έφτασε στον χώρο 20 λεπτά πριν το ραντεβού. Ήθελε να ελέγξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο χαρούμενα ηλικιωμένα πρόσωπα περνούσαν την πόρτα σαν μαθητές που προσέρχονται στο αγαπημένο τους μάθημα. Στις 10:00 ακριβώς η Ναταλία είχε πάρει τη θέση της και άρχισε να διαβάζει. Φωναχτά.

«Η «Διάβασέ μου!» είναι εθελοντική ομάδα φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων και δημιουργήθηκε από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Η Λέσχη αυτή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη όλα αυτά τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε και συζητούμε να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν είχαν την ευκαιρία ή την δυνατότητα να γίνουν αναγνώστες. Βλέπετε, ένας συστηματικός αναγνώστης βιώνει όλα τα ευεργετήματα της ανάγνωσης».

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της «Διάβασέ μου!» είναι 30 αλλά συνεχώς έρχονται νέα μηνύματα συμμετοχής. Υπάρχουν οι εθελοντές αναγνώστες που διαβάζουν κάθε εβδομάδα στην ομάδα τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν λογοτεχνικά κείμενα για το αρχείο της ομάδας και απασχολούνται σε πολλές άλλες αρμοδιότητες», αναφέρει η Μαρία και στέκεται στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς και στους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι αναγνώσεις.

 

«Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής: Να είναι ο ίδιος αναγνώστης, να έχει πάθος με την λογοτεχνία και ταυτόχρονα να θέλει να διαχειρίζεται ομάδα. Όμως, όσο μια εθελοντική ομάδα μεγαλώνει, τόσο υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Όπως εξεύρεση χορηγιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ψυχιατρείο, Σχολή Τυφλών, Σχεδία και αλλού. Στο ξεκίνημά μας προτείναμε εμείς στα ΚΑΠΗ τη συνεργασία και μας αγκάλιασαν αμέσως! Από εκεί και πέρα οι προτάσεις έρχονται από μόνες τους ή από τα μέλη. Η ανταπόκριση όσων παρακολουθούν τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά θερμή και ενθουσιώδης. Κάθε εβδομάδα περιμένουν τους εθελοντές με αδημονία και προσπαθούν να μην λείψουν από καμιά συνάντηση», προσθέτει.

 

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

 

Πίσω μας η Ναταλία συνεχίζει το διάβασμα και το κοινό την κοιτάει στα μάτια, δουλεύοντας στο μυαλό του τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. «Οι αναγνωστικές ομάδες κρατάνε 1 ώρα, στην διάρκεια των οποίων διαβάζεται ένα λογοτεχνικό κείμενο και μετά ακολουθεί συζήτηση. Τα κείμενα που διαβάζονται (διηγήματα περισσότερο) επιλέγονται τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Σε κάθε ομάδα μπορεί να διαβάζεται διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, οπότε έχουμε πολλά κείμενα με εξαιρετική ανταπόκριση. Κάθε συνάντηση είναι και κάτι άλλο, μια διαφορετική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι όμορφο και κι αναπάντεχο θα προκύψει με έναυσμα το θέμα μιας ιστορίας!», επισημαίνει.

 

Τη ρωτάω να μου αφηγηθεί εικόνες από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. «Μια από τις πιο ξεχωριστές ομάδες ανάγνωσης είναι αυτή του ψυχιατρείου, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κειμένων και τα μέλη της ομάδας έχουν έναν ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό τρόπο που συμμετέχουν.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

Η πιο ισχυρή εικόνα είναι τα χαμόγελα και τα πρόσωπα που φωτίζουν, όποιας ηλικίας κι αν είναι και με όποια προβλήματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που όχι μόνο δείχνουν αλλά και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση αυτών των ομάδων ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή από κάποιες μορφές νοητικής υστέρησης. Βλέπετε σε χώρες τις Δύσης αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από πανεπιστήμια αλλά και από το εθνικό σύστημα υγείας τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι «ακροάσεις» αλλά βάζουν τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Είναι λοιπόν συμμετοχικές», καταλήγει και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν Facebook Twitter
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να απλώνουμε τις ομάδες μας σε όλη την πόλη αλλά και εκτός των ορίων της και ταυτόχρονα να προσελκύουμε όλο και περισσότερους εθελοντές αλλά και χορηγούς που θα στηρίζουν τις δράσεις μας και την επιμόρφωση των εθελοντών. Σε αυτές τις συναντήσεις ανάγνωσης όλοι παίρνουν πράγματα. Άνοιγμα της σκέψης, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση συναισθημάτων αλλά και προβλημάτων, αισιοδοξία, αποδοχή, επικοινωνία καθώς και δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Με λίγα λόγια ανθρώπινη επαφή!».

Η σελίδα της «Διάβασε μου» στο Facebook εδώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Με την ευκαιρία της υπέροχης αυτής πρωτοβουλίας, να καυτηριάσω ένα άλλο θέμα που με ενοχλεί τελευταία.Αυτό της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.Αλήθεια όλοι αυτοί οι συγγραφείς θα ενοχληθούν από τη δωρεάν "αναμετάδοση" των έργων τους;Θα βγουν να πουνε ότι είναι παράνομη; και ότι θα πρέπει να πληρώνουν εισητήριο οι λαθραναγνώστες ή οι λαθρακουστές;