Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George»

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
2
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια φορά κι έναν καιρό... μια όμορφη και σπουδαία Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, η Anna Pavlova, μάγεψε με τον χορό της στην Αυστραλία τον σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade. Ο γοητευμένος σεφ έφτιαξε προς τιμήν της ένα φίνο γλυκό από μαρέγκα, κρέμα και φρούτα που το ονόμασε Pavlova. Είναι μέρος της μυθολογίας του γλυκού Πάβλοβα. Είναι γνωστό ότι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερίζουν για την πατρότητά αυτού του παγκόσμιου επιδορπίου που είχαν την τύχη να τους αποδοθεί.


Από ιστορικούς του φαγητού, πάντως, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 συνταγές για μαρέγκα και φρούτα πολύ πριν από το 1926, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη της μπαλαρίνας Anna Pavlova στην Αυστραλία. Ο Οίκος των Αψβούργων, από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, έφτιαχνε μια πολύπλοκη συνταγή με μαρέγκα, κρέμα, στην οποία πρόσθεταν νισεστέ, και φρούτο. Το γλυκό αυτό πέρασε στην Αμερική από τους Γερμανούς μετανάστες. Τη δεκαετία του 1900 η μαρέγκα «τρέλανε» τις νοικοκυρές στην Αμερική, που λάνσαραν το γλυκό στα πάρτι τους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η Πάβλοβα, όπως και να έχει, είναι το γλυκό με τη χιονάτη, αέρινη μαρέγκα, την ανάλαφρη κρέμα και τα φρούτα της άνοιξης, που όλοι υποκύπτουν στη γοητεία του. Στην «αβάσταχτη ελαφρότητά» της δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.


Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης, pastry chef του ξενοδοχείου «King George», με εμπειρία, γνώση και τεχνική, αναλαμβάνει να μας μυήσει στον γλυκό κόσμο της Πάβλοβα.

Υλικά για γαλλική μαρέγκα

150 γρ. ασπράδι αυγών
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

1.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει γυαλιστερή και ελαστική υφή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Όταν η μαρέγκα στέκεται στη σπάτουλα, είναι έτοιμη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ της επιλογής μας.

6.

Με μεσαίου μεγέθους κορνέ, για τις ατομικές μαρέγκες, πιέζουμε τη σακούλα από το επάνω μέρος και σχηματίζουμε μια βάση 6 εκ.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Μετά, προσθέτουμε «δαχτυλίδια» μαρέγκας στις άκρες, για να δημιουργήσουμε μια «φωλιά» μαρέγκας.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Για την τούρτα μαρέγκα 6 ατόμων θα ετοιμάσουμε βάσεις διαμέτρου 16 εκ., σχηματίζοντας σπιράλ. Για το στήσιμο της τούρτας θα χρειαστούμε 3 δίσκους σπιράλ.

9.

Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 85 οC, στον αέρα, για 2 ώρες, έως ότου η μαρέγκα είναι μεν λευκή αλλά και τραγανή – πρέπει, δηλαδή, όταν την ακουμπήσουμε να είναι σκληρή.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Υλικά για την κρέμα βανίλιας

500 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ. κρόκοι αυγών
20 γρ. αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουερ
1 φρέσκια βανίλια

Εκτέλεση

1.

Κόβουμε στη μέση τη φρέσκια βανίλια, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο γάλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Σε κατσαρόλα που είναι σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα έως ότου βράσει και δέσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει.

4.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την τοποθετούμε στο μίξερ και τη χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Αδειάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με το κορνέ τη στρώνουμε σε σχήμα σπείρας πάνω στην μαρέγκα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Ετοιμάζουμε τα φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα) και τα απλώνουμε επάνω στην κρέμα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Σκεπάζουμε με τη μαρέγκα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία δύο φορές.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

8.

Καλύπτουμε με το τρίτο σπιράλ μαρέγκας και διακοσμούμε με κρέμα και φρούτα του δάσους.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Τις ατομικές μαρέγκες τις γεμίζουμε με κρέμα και τις διακοσμούμε με φρούτα.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πάβλοβα... αλλιώς

Υπάρχουν τρεις τύποι μαρέγκας –γαλλική, ιταλική, ελβετική–, για διαφορετικές χρήσεις. Η γαλλική μαρέγκα θα δώσει αφράτη και τραγανή υφή στην Πάβλοβα. Η ιταλική μαρέγκα ταιριάζει σε μακαρόν και γίνεται με τη συμμετοχή ζεστής καραμέλας στη μαρέγκα. Η ελβετική ψήνεται σε μπεν μαρί, μετά αφρατεύει και ταιριάζει σε παρασκευές τύπου μους.


Στη μαρέγκα ταιριάζουν τα όξινα φρούτα, όπως η φράουλα, τα φρούτα του πάθους, τα εσπεριδοειδή και το μάνγκο, που ισορροπούν τη γλυκύτητά της.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η κλασική Πάβλοβα φτιάχνεται με κρέμα βανίλιας και φρέσκα φρούτα, με πιο χαρακτηριστικό τη φράουλα. Μπορούμε, όμως, να δώσουμε διαφορετική εκδοχή στο γλυκό, χρησιμοποιώντας όξινες μαρμελάδες που θα αντικαταστήσουν τα φρέσκα φρούτα.


Για τους εραστές της σοκολάτας, μπορούμε να ενισχύσουμε την κρέμα βανίλιας με κομματάκια πικρής (bitter) σοκολάτας.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε και την εκδοχή της ελληνικής Πάβλοβα, χρησιμοποιώντας μαρμελάδα πορτοκάλι, αμύγδαλο και θυμάρι.

Πώς να φτιάξεις πάβλοβα σε 9 βήματα, με τον pastry chef του ξενοδοχείου «King George» Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT