Κι όμως, το Ice Bucket Challenge φέρνει σπουδαία νέα για την καταπολέμηση του ALS

Κι όμως, το Ice Bucket Challenge φέρνει σπουδαία νέα για την καταπολέμηση του ALS Facebook Twitter
4

Πριν από δύο καλοκαίρια η διαδικτυακή και σοσιαλμιντιακή μας καθημερινότητα είχε κατακλυστεί από την υστερία του Ice Bucket Challenge.

Αστέρες του αθλητισμού, ηθοποιοί, τραγουδιστές, celebrities και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιδόθηκαν με μανία σε ένα «αυτoμπουγέλωμα» με παγωμένο νερό και στη συνέχεια πόσταραν τα video στο facebook, σε μία προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή και κυρίως να συνεισφέρουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του ALS ή αλλιώς της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης.

Η φρενίτιδα του Ice Bucket Challenge έγινε στόχος χιλιάδων επικριτικών σχολίων για το σκοπό που εξυπηρετούσε, αλλά και το πραγματικό νόημά της.

Ο ALS Association, ο φορέας που απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, ανακοίνωσε εκείνο το καλοκαίρι μέσω του Twitter πως τα χρήματα που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Το Ice Bucket Challenge κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 115 εκατ. δολάρια, σε διάστημα ενός περίπου μήνα. Τι απέγιναν όμως τα χρήματα αυτά;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου φορέα της ασθένειας, το ποσό αυτό χρηματοδότησε έξι διαφορετικά, ερευνητικά προγράμματα.

Ένα από αυτά, το  Project MinE (σ.σ. στο οποίο συμμετέχουν 80 ερευνητές από 11 χώρες) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο γονίδιο που σχετίζεται με την ασθένεια. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Genetics».

Η ταυτοποίηση του γονιδίου NEK1 συνδέεται μόλις με το 10% των περιπτώσεων ALS, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως εν καιρώ θα ανοίξει ο δρόμος για νέες δυνατότητες θεραπείας, ίσως και για την οριστική καταπολέμηση της ασθένειας.

«Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί δείχνει σε όλους όσους συνέβαλαν στο Ice Bucket Challenge ότι οι δωρεές τους είχαν αντίκτυπο στην έρευνα», δήλωσε ο Brian Frederick, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης της ALS Association. Και πρόσθεσε: «Το έργο του Project Mine είναι πολύ σημαντικό και η ανακάλυψη αυτού του νέου γονιδίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ALS».

Με στοιχεία από BBC και Guardian.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Καθημερινοί άνθρωποι και σε μερικές περιπτώσεις επιχειρηματίες και γενικά πλούσιοι ιδιώτες όπως ο Gates, ο Charlie Sean κλπ. Έμαθαν για την ασθένεια, έμαθαν ποια ιδρύματα δραστηριοποιούνται για την καταπολέμησή της, και πρόσφεραν λεφτά, συνήθως μέσω καταθέσεων σε τράπεζες αλλά λογικά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Έχω την εντύπωση πως δεν ήταν ακριβώς αυτός ο στόχος όμως, γι' αυτό και η απορία μου πιο πάνω. Αν θυμάμαι καλά τότε είχε κυκλοφορήσει πως είτε αποδέχεσαι την πρόκληση και αυτομπουγελώνεσαι (αυτό που έκαναν σχεδόν όλοι), είτε δεν αποδέχεσαι την πρόκληση και προσφέρεις ένα χρηματικό ποσό για την καταπολέμηση της νόσου.Σίγουρα πάντως όλη αυτή η κινητοποίηση έκανε γνωστή τη νόσο στο ευρύτερο κοινό.