ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Όσοι μυρίζουν όμορφα έχουν ένα μυστικό, λέει η επιστήμη και όχι δεν είναι οι κολόνιες

Όσοι μυρίζουν όμορφα έχουν ένα μυστικό, λέει η επιστήμη και όχι δεν είναι οι κολόνιες Facebook Twitter
Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας και κάποτε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση.
4


Είναι γεγονός και γίνεται αντιληπτό δια της όσφρησης:
κάποιοι άνθρωποι μυρίζουν πιο ωραία από άλλους και σ' αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο η καθαριότητα και το υψηλό επίπεδο τήρησης κανόνων υγιεινής. Ναι, το τακτικό μπάνιο, το αποσμητικό και τα αρώματα βοηθούν, όμως, ο λόγος γίνεται για περιπτώσεις ανθρώπων που μετά από ώρες μακριά από το ντους αποπνέουν φρέσκια μυρωδιά.

Τι συμβαίνει σ' αυτή την περίπτωση; Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη φυσική μυρωδιά του σώματος μας και κάποτε μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που σχεδόν εξαφανίζουν την οσμή ιδρώτα, ακόμη και τα κατάλοιπα της ρύπανσης σε σώμα και μαλλιά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες κοινωνικοποίησης του ατόμου, καθαρά λόγω χημείας.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η ομάδα του δόκτωρος Ian Stephen από το Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ, κατηγορίες ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τείνουν να μυρίζουν καλύτερα από όσους δεν περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιο τους αυτή την κατηγορία τροφών.

Σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής άντρες, οι οποίοι είχαν σε μόνιμη βάση στο διαιτολόγιο τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία κατά την έρευνα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών.

Για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ο γιατρός και η ομάδα του συνέλεξαν ιδρώτα από 43 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι πρώτα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε το είδος της διατροφής τους και τα τρόφιμα που κατανάλωναν συχνότερα σε σχέση με άλλα.


Επίσης, ο Stephen επέλεξε στην έρευνα του να συμπεριλάβει μόνο άντρες, ακριβώς επειδή ο αντρικός ιδρώτας και η αντρική μυρωδιά εν γένει είναι πιο έντονη από αυτή των γυναικών, λόγω ορμονών.

Τα δείγματα ιδρώτα δόθηκαν σε 9 γυναίκες που συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο της έρευνας και προκειμένου να απαντήσουν ποιες μυρωδιές έβρισκαν ευχάριστες, ποιες αφόρητες και ποιες προειδοποιούσαν για το ότι κάτι μπορεί να μην πήγαινε καλά με την υγεία του ιδιοκτήτη του ιδρώτα. Ειδικώς το τελευταίο βασίζεται σε δεκάδες άλλες έρευνες προηγούμενων ετών που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες επιλέγουν σύντροφο –και δη πατέρα- και βάσει της μυρωδιάς, η οποία «προειδοποιεί» για προβλήματα υγείας, γονιμότητας, κ.λπ.

Το αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν συντριπτικό: σε ένα 60% πέρασαν το τεστ της οσμής άντρες, οι οποίοι είχαν σε μόνιμη βάση στο διαιτολόγιο τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία κατά την έρευνα «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τοξίνες και κατάλοιπα άλλων τροφών –υδατανθράκων, κυρίως – ενώ αρωματίζουν φυσικά το ανθρώπινο σώμα από μέσα προς τα έξω. Αντίθετα, άτομα που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες από το επιτρεπτό και λιγότερη πρωτεΐνη, εμφάνιζαν βαριά, απωθητική μυρωδιά, ενώ βάσει των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο εμφάνιζαν, επίσης, πρώιμα, προβλήματα υγείας (αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιάθεση για σάκχαρο ή και υψηλές τιμές σακχάρου, οδοντικά προβλήματα, κ.λπ).

Η τρίτη φάση της έρευνας είχε να κάνει με τα επίπεδα κοινωνικοποίησης των ατόμων που έλαβαν μέρος σ' αυτήν και με ερωτήσεις που αξιολογούσαν το πώς οι ίδιοι αισθάνονταν από τον βαθμό επικοινωνίας τους με τον κοινωνικό περίγυρο, με τους συντρόφους, τους φίλους και τους συνεργάτες.


Και πάλι, πιο ικανοποιημένοι από την επικοινωνία τους με γνώριμους, όσο και με άγνωστους, εμφανίζονταν εκείνοι που είχαν περάσει το τεστ της μυρωδιάς και δήλωναν λάτρεις των φρούτων και λαχανικών, ενώ η συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνιζε και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στην επικοινωνία με το αντίθετο φύλο, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του Medical Daily, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν τουλάχιστον 9 τροφές που αλλοιώνουν σοβαρά τη φυσική μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος, μεταξύ των οποίων, οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με καρυκεύματα (κάρι, κύμινο, κ.λπ), αλκοόλ, σπαράγγια, κόκκινο κρέας, σκόρδο και κρεμμύδι και οτιδήποτε προ-μαγειρεμένο και με συντηρητικά...

 

Με στοιχεία από Medical Daily, Health Digezt

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ