Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου Facebook Twitter
Στον καρκίνο μιλάμε για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αυτά τα «στάδια» ή «βήματα» θα έπρεπε να είναι διαδοχικά και αλληλένδετα, αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει.
0


— Μιλάμε αυτή την εποχή διαρκώς για την καινοτομία στη μάχη με τον καρκίνο. Πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτή για τους ασθενείς; 
Η καινοτομία δεν αφορά μόνο το επιστημονικό κομμάτι αλλά και την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία που χρειάζονται, τη στιγμή που τη χρειάζονται. Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια δυσχεραίνουν μια ήδη δύσκολη πορεία, τη στιγμή που τα καινοτόμα φάρμακα σώζουν ζωές, μειώνουν υποτροπές, επιπλοκές και θανάτους.  

— Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείτε συχνά τη φράση-σύνθημα «στον καρκίνο πρέπει να σπάσουμε τα σιλό». Τι ακριβώς εννοείτε;
Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε αποσπασματική ματιά. «Σπάμε τα σιλό» σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα μεμονωμένα, ότι έχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση σε νοσήματα που είναι χρόνια. 

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη χρονιότητά του.

— Δώστε μας ένα παράδειγμα. 
Στον καρκίνο μιλάμε για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αυτά τα «στάδια» ή «βήματα» θα έπρεπε να είναι διαδοχικά και αλληλένδετα, αλλά στην πράξη αυτό δεν ισχύει. Έτσι, η πρόληψη και η θεραπεία μπορεί να απέχουν μήνες, οπότε δημιουργείται χάσμα. Η διάγνωση δεν γίνεται τόσο εύκολα ούτε αυτόματα. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί στον καρκίνο ο χρόνος μετρά, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο, δεν έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις.

cover
Γιώργος Καπετανάκης,
πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)

Ας δούμε ένα παράδειγμα: έστω ότι μια γυναίκα κάνει, στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τεστ ΠΑΠ και τα αποτελέσματα δείχνουν ένα ύποπτο εύρημα. Από την υποψία μέχρι τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας η διαδρομή μπορεί να είναι δύσβατη και μακρά, γεμάτη καθυστερήσεις και εμπόδια – και χωρίς διάγνωση δεν έχουμε θεραπεία. Η βιοψία πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο. Αν η ασθενής πάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), δεν την εξυπηρετούν αμέσως και της ζητούν να κλείσει απογευματινό ραντεβού, το οποίο μπορεί να γίνει μετά από μήνες.

Ορισμένες διαγνωστικές πράξεις γίνονται μόνο στο νοσοκομείο, όχι σε περιβάλλον ιατρείου, εφόσον οι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπως πολλοί άνθρωποι. Η ΕΛΛΟΚ δέχεται συχνά τηλεφωνήματα από ασθενείς σε απόγνωση, που δεν μπορούν να πληρώσουν μόνοι τους τη δαπάνη και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την αποσπασματική ματιά. Δεν είναι χωριστά η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία.

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη χρονιότητά του. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στους προϋπολογισμούς. Ζούμε ούτως ή άλλως σε περιβάλλον κλειστών προϋπολογισμών για τις δαπάνες υγείας, δεν πρέπει να έχουμε χωριστούς προϋπολογισμούς για την εκάστοτε δαπάνη. Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι ένας και να τα καλύπτει όλα. Γι’ αυτό λέμε πως «πρέπει να σπάσουμε τα σιλό». 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ