Αυτά είναι τα 20 βιβλία που οι περισσότεροι λένε ότι διάβασαν, ενώ δεν...

Αυτά είναι τα 20 βιβλία που οι περισσότεροι λένε ότι διάβασαν, ενώ δεν... Facebook Twitter
26
Αυτά είναι τα 20 βιβλία που οι περισσότεροι λένε ότι διάβασαν, ενώ δεν... Facebook Twitter
Give (War and) Peace a chance... Το πολυσέλιδο αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι τέταρτο στη λίστα των βιβλίων που ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε ότι δεν διαβάσαμε.

Θα περίμενε κανείς ο τόμος-τούβλο του Λέοντος Τολστόι Πόλεμος και Ειρήνη να είναι το βιβλίο το οποίο έχουν ισχυρισθεί ψευδώς ότι έχουν διαβάσει οι Βρετανοί. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC, τα σκήπτρα κρατάει το κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ. Εκείνοι που μόχθησαν αλλά δεν κατάφεραν να διαβάσουν τον ογκόλιθο της ρωσικής λογοτεχνίας μπορούν να παρηγορούνται με την τέταρτη θέση στην απάτη της δήθεν ανάγνωσης μνημειωδών αριστουργημάτων.  

 

Το 1984 του Τζορτζ Όργουελ και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν καταλαμβάνουν την δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στη λίστα αυτή. Ο Τολστόι εμφανίζεται ξανά στην πέμπτη θέση με την Άννα ΚαρένιναΗ τριλογία ερωτικής λογοτεχνίας Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι, τέσσερα έργα του Κάρολου Ντίκενς και το κλασικό αριστούργημα της Τζέιν Όστεν Περηφάνια και Προκατάληψη ανήκουν επίσης στα κορυφαία 20 βιβλία που οι Βρετανοί ισχυρίζονται στους φίλους τους ότι έχουν διαβάσει, φευ αυτό είναι ένα ψέμα.

Αυτά είναι τα 20 βιβλία που οι περισσότεροι λένε ότι διάβασαν, ενώ δεν... Facebook Twitter
Τα παράδοξα δεν σταματούν στη Χώρα των Θαυμάτων: το βιβλίο το οποίο ψευδώς ισχυρίζονται οι περισσότεροι Βρετανοί πως έχουν διαβάσει είναι το αριστούργημα του Λιούις Κάρολ.

Το BBC είχε παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης των αναγνωστικών συνηθειών 2.000 Βρετανών η οποία αποκάλυψε ότι ένας στους τέσσερις είχε μπλοφάρει σχετικά με την ανάγνωση κλασικών έργων όταν εκείνα προβάλλονταν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές προσαρμογές, και ο πιο δημοφιλής λόγος για το αθώο αυτό ψέμα ήταν ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μείνουν έξω από την συζήτηση μεταξύ φίλων και ήθελαν να φανούν πιο έξυπνοι.   

Υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο ένας στους τρεις παραδέχονται ότι δεν θα επανόρθωναν την εσφαλμένη εντύπωση κάποιου ότι οι ίδιοι είναι περισσότερο διαβασμένοι απ' ό,τι στην πραγματικότητα: 60% δήλωσαν πως ένας καλά διαβασμένος άνθρωπος είναι πιο ελκυστικός.  

Υπάρχουν και καλά νέα για τους βιβλιοπώλες που παραπονιούνται ότι χάνουν τους πελάτες τους εξαιτίας της τηλεόρασης. Η μελέτη ανέδειξε ότι οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές προσαρμογές ενθαρρύνουν τους θεατές να αγοράσουν τα βιβλία στα οποία έχουν βασιστεί και το 44% δηλώνει ότι θα έμπαινε στον πειρασμό να διαβάσει ένα βιβλίο που έχει θεωρηθεί αρκετά αξιόλογο ώστε να μεταφερθεί στην οθόνη. Πόσα από αυτά έχετε διαβάσει;

 

Τα 20 βιβλία για τα οποία έχουν ειπωθεί τα περισσότερα ψέματα

Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων - Λιούις Κάρολ

1984 - Τζορτζ Όργουελ

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (τριλογία) - Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν

Πόλεμος και Ειρήνη - Λέων Τολστόι

Άννα Καρένινα - Λέων Τολστόι

Οι Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς  - Άρθουρ Κόναν Ντόιλ 

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Χάρπερ Λι

Δαβίδ Κόπερφιλντ - Κάρολος Ντίκενς

Έγκλημα και Τιμωρία - Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Περηφάνια και Προκατάληψη - Τζέιν Όστεν

Ο Ζοφερός Οίκος - Κάρολος Ντίκενς

Χάρι Πότερ (σειρά) - Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

Μεγάλες Προσδοκίες - Κάρολος Ντίκενς

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Άννα Φρανκ

Όλιβερ Τουίστ - Κάρολος Ντίκενς

Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι (τριλογία) - Ε.Λ. Τζέιμς

Δέκα Μικροί Νέγροι - Αγκάθα Κρίστι

Ο Υπέροχος Γκάτσμπι - Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

Catch 22 - Τζόζεφ Χέλερ

Ο Φύλακας στη Σίκαλη - Τζ.Ντ. Σάλιντζερ

Με στοιχεία από BBC και Telegraph

Βιβλίο
26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Όταν διάβασα τον Πότη του Φάλαντα είπα ενα βιβλίο μπορεί να είναι τέλειο ψυχογράφημα χωρείς να περιγράφει επί δέκα σελίδες πόσες σταγόνες με αίμα έχει ο μπαλτάς.Δεν έχω ακόμα καμία τύψη που σταμάτησα να διαβάζω το έγκλημα και τιμωρία-γιατί ήμουν μικρός.Όμως έχω τύψεις που διάβασα και δεν παράτησα γιατί δεν παρατάω πλέον κανένα-ευτυχώς τον πρώτο τόμο-το έργο άσκηση-παίρνεις διακόσιες λέξεις και γράφεις τρία βιβλία-οι πενήντα αποχρώσεις του Γκρι.Ήταν τόσο μα τόσο βαρετό που υπογράμμιζα ανα σελίδα τις ίδιες εκφράσεις."τα χείλια του έγιναν μια σκληρή ίσια γραμμή""η Εσωτερική μου θεά" ξέρασε.Υ.Γ. Δεν ντρέπομαι που δεν έχω διαβάσει του Νέγρους και βέβαια του Καρόλ. Απορώ βέβαια που η λίστα δεν έχει τον Μπόμπι Ντικ η φάλαινα.
Ντρέπομαι που δεν έχω διαβάσει Έγκλημα και Τιμωρία, του Ντοστογιέφσκι. Είχα έναν στενό φίλο που όταν ήθελε να πει για κάποιον ότι είναι τελείως αμόρφωτος έλεγε "να φανταστείς ούτε Ντοστογιέφσκι δεν έχει διαβάσει αυτός ο άνθρωπος" και κάθε φορά ψάρωνα. Αλλά το μέγιστο όνειδος είναι που δεν έχω διαβάσει Καζαντζάκη παρά μόνο τις πρώτες σελίδες από Αναφορά στον Γκρέκο, Καπετάν Μιχάλη και Τελευταίος Πειρασμός γιατί είναι τόσο βαθύς και έντονος που το χέρι μου τρέμει μετά από λίγο και δεν μπορώ να γυρίσω σελίδα. Ελπίζω μεγαλώνοντας να μην επηρεάζομαι συναισθηματικά σε τέτοιο βαθμό και να τον καταφέρω :)
Ντροπή είναι να βάζεις τον Χάρρυ Πόττερ και τον άρχοντα των δαχτυλιδιών στην ίδια λίστα με Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Ντίκενς ενώ απουσιάζουν άλλοι όπως ο Χέμινγουεϊ, ο Γκαίτε ή ο Στεντάλ.
Ντρέπομαι που δεν κατάφερα να τελειώσω το Δαυίδ Κόππερφιλντ του Ντίκενς όταν το δανείστηκα από το σχολείο στην έκτη δημοτικού. Ποτέ δεν το διάβασα, τελικά.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (τριλογία) -Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν Πόλεμος και Ειρήνη - Λέων Τολστόϊ Άννα Καρένινα - Λέων Τολστόϊ Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Χάρπερ Λι Δαβίδ Κόππερφιλντ - Κάρολος Ντίκενς Έγκλημα και Τιμωρία - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι Ο Ζοφερός Οίκος - Κάρολος Ντίκενς Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Άννα Φρανκ Πενήντα Αποχρώσεις (τριλογία) - ΕΛ Τζέϊμς Catch 22 - Τζόζεφ Χέλλερ Προς υπεράσπισή μου εκτός από τις 50 αποχρώσεις και το Catch 22 Όλα τ άλλα τα ξεκίνησα κάποια στιγμή αλλά ήταν αδύνατον να τα τελειώσω. Τις "Μεγάλες Προσδοκίες" Τις διάβασα και σε "Κλασσικά Εικονογραφημένα" ούτε εκεί μ άρεσαν. Ούτε η ταινία μ άρεσε (έχω δει 2-3 διαφορετικές versions). Τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τον έχω "διαβάσει"....διαγώνια, πηδωντας σελίδες και γενικά τον σκυλοβαρέθηκα, ήταν η μόνη φορά που μ άρεσε ταινία σε σχέση με το βιβλίο.
Για τον Λάβκραφτ θα διαφωνήσω, έχω διαβάσει τα βουνά της τρέλας 3 φορές(!!!), στην έκδοση με την μετάφραση του Μπαλάνου. Το μόνο "έργο" του Λάβκραφτ που έχω αφήσει μισοτελειωμένο είναι οι Επιστολές του.Το μόνο που διάβασα από την ρωσική λογοτεχνία ειναι το Εγκλημα και Τιμωρία που όντως είναι εκπληκτικό! Για μένα το δυσκολότερο βιβλίο το οποίο έχω κάνει προσπάθεια να διαβάσω τουλάχιστον 5 φορές και πάντα σταματάω στην 3-4 σελίδα είναι το Εκκρεμές του Φουκώ. Απορώ πως είχε γίνει best seller!
Το έχω ξαναγράψει αλλά θα το ξαναπώ.Δεν ξέρω ποιά μετάφραση του Οδυσσέα έχεις, όμως αξίζει και με το παραπάνω, να διαθέσεις τα χρήματα και να αποκτήσεις την έκδοση του Κάκτου με τη μετάφραση του Ανευλαβή.Πραγματικά είναι μακράν πιο ακριβής και κατανοητή απο αυτή του Κέδρου (Καψάσκης) και σε αυτό συμβάλουν πάρα πολύ και οι εκατοντάδες βοηθητικές υποσημειώσεις.
Είμαι λάτρης βιβλίων παραφυσικού / sci-fi / horror περιεχομένου. Lovecraft & Poe, Asimov, King. Ντρέπομαι, που ΠΟΤΕ δεν κατάφερα να ολοκληρώσω το "Τα βουνά της τρέλας" του Lovecraft παρότι πρόκειται για τον αγαπημένο μου συγγραφέα. Έχω κάνει πολλές απόπειρες εδώ και 20 χρόνια (πρώτη απόπειρα σε φυλάκιο του στρατού) αλλά πάντα το παρατάω για κάποιον λόγο, ούτε καταραμένο να ήταν! Πρέπει να το πάρω απόφαση ρε γμτ..(wiki:At the Mountains of Madness)
Πες μου έτσι ντε. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου από Λάβκραφτ είναι τα βουνά της τρέλας, το οποίο επίσης δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω. Το θέμα είναι ότι δεν υπήρξε δεύτερο. Ίσως πρέπει να δώσω στον Λάβκραφτ μια ευκαιρία ακόμα. Αν έχεις κάποια πρόταση θα την εκτιμούσα :^)
Έχω διαβάσει σχεδόν όλες τις ιστορίες του Lovecraft που μπορούν να αγοραστούν στην Ελληνική αγορά (τόμους με τα άπαντα και επιπλέον δεξιά αριστερά μεμονωμένα βιβλία). Κοίτα, το "κάλεσμα του Κθούχλου", "Ποντίκια στους τοίχους", "Ντάγκον", "Το μοντέλο του Πίκμαν" είναι οι κλασσικές για μένα. Στο "Τα βουνά της τρέλας", από το σημείο που κάνει περιγραφή στο όν που βρήκαν (2+ σελίδες περιγραφή με διαστάσεις αναλυτικότατα) κάπου άρχισα και τρελαινόμουν ο ίδιος! Να φαντασείς ώς άτομο που ασχολείται με γραφικά (εγώ 3D studio, Photoshop), κάθησα επίσης με έναν ξάδερφο (αυτός Autocad) και μας πήρε μισή ώρα να το σχεδιάσουμε χαχα..
Το "At the Mountains of Madness" είναι υπέροχο. Ίσως λίγο βαρύ για να ξεκινήσεις με τον Λαβκραφτ αλλά αξίζει. Για μια πιο εύκολη εισαγωγή στο έργο του θα πρότεινα "Το χρώμα από το Διάστημα" (The colour out of space) που είναι πολύ συντομότερο αλλά έχει όλα τα βασικά συστατικά. Δεύτερη πρόταση "Ο τρόμος του Ντανγουιτς". Λίγο μεγαλύτερο αλλά εξίσου καλό. Εδώ https://goo.gl/JQLbmK και εδώ https://goo.gl/Pr4uWp και τα δύο στα ελληνικά.
Lovecraft ακούω! Κυκλοφορεί μια σειρά απο την penguin που καλύπτει πάνω κάτω όλες τις ιστορίες του με πλούσιο σχολιασμό. Αποτελείται απο τρία βιβλία, βαφτισμένο το καθένα από μία απο τις ιστορίες που περιέχουν: Call of Cthulhu, The Thing at the Doorstep και Dreams at the Witch house. (αγγλικά εννοείται). Κατ' εμέ εξαιρετικά διηγήματα είναι τα Color out of Space, Dunwich Horror και Shadow over Innsmouth. Αν και πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως αφήσατε το Mountains of Madness. Ίσως πράγματι είναι καταραμένο, και ο Guillermo del Toro δεν το ολοκλήρωσε ποτέ ως ταινία.... :(
Ωραίες επιλογές.. Επίσης από τα πιο όμορφα & ταυτόχρονα συγκινητικά διηγήματα του Λάβκραφτ, πάντοτε θεωρούσα ότι είναι η Σέλεφαις και ο Παρείσακτος (the outsider). Επίσης για τον Ασίμωφ που αναφέρθηκε πιο πάνω, για όποιον θέλει να καταπιαστεί, συνιστώ οπωσδήποτε(!!!!!) να διαβάσει την Νύχτα. Απο τα πιο εκπληκτικά αριστουργήματα του χώρου (& όχι μόνο, για μένα τουλάχιστον).
Χα χα χα. Ρε φίλε τι μου θύμησες. "Τα βουνά της τρέλας" όπως και όλη σχεδόν τη βιβλιογραφία (άπαντα)του Lovecraft τη διάβασα προ εικοσαετίας σε σκοπιές στο στρατό. Και μάλιστα σε αντίθεση με σένα όταν ξεκινούσα μια ιστορία δεν μπορούσα να σταματήσω το διάβασμα. Τόση τρέλα...
Ωπ, περίμενε.. 2 βιβλία, έχω παρατήσει την ζωή μου. "Τα βουνά της τρέλας" του Lovecraft που ήδη το ξεκίνησα πάλι (θα σπάσω την κατάρα άραγε;) και το "50 Shades of Grey" που ΔΕΝ το αγόρασα (μην παρεξηγηθώ κιόλας) αλλά μου το χάρισε μια Αμερικανίδα φίλη μου!
Φοβερός ο Λάβκραφτ, ειδικά "Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουώρντ" - το είχα λατρέψει τότε που το διάβασα, πριν από 25 χρόνια.Εγώ πάλι δυσκολευόμουν με τα βιβλία του περί Κθούλου.
Μέγας είσαι lovecraft και θαυμαστά τα έργα σου.Με απόστολο τον derleth η μυθολογια cthulhu εχει μπολιασει απο τον St.king (crouch end)και τον Rob.Bloch( mysteries of the worm)μέχρι τους metallica ,όλη τη δισκογραφία των manilla road ακομα και το πρώτο true detective (ο βασιλιάς στα κίτρινα βλ. Hastur)για να αναφέρω ορισμένα. Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.