ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: δεκαεφτά χρονών

Στο σημερινό «Α μπα»: δεκαεφτά χρονών Facebook Twitter
86


__________________
1.


Αγαπητή μου Α,μπά,
Είμαι αρχιτέκτονας, γυναίκα, 30 χρονών με λίγη εμπειρία ακόμη. Τα τελευταία χρόνια είχα την τύχη να κάνω 1-2 δουλειές δικιές μου οι οποίες ευτυχώς πήγαν καλά. Τώρα δουλεύω στην υλοποίηση ενός σπιτιού και ο εργολάβος μου έχει σπάσει τα νεύρα. Κάθε φορά που με παίρνει τηλέφωνο μου μιλά υποτιμητικά, και σεξιστικά. Παράδειγμα, 'αγάπη μου γλυκιά δεν γίνεται να μπει εκεί η τουαλέτα άκου με που σου λέω', ΄κούκλα μου άκου λίγο, εκείνη η κολόνα πρέπει να μετακινηθεί' ' κουκλίτσα μου ξέρω τι κάνω άσε με να σου εξηγήσω τι πρέπει να γίνει'. Πες μου Λένα μου ... γιατί κάθε φορά θέλω να του σπάσω το κεφάλι από τα νεύρα, πώς να του απαντώ? Δυστυχώς ο συγκεκριμένος δεν είναι απλά ένας εργολάβος είναι και γνωστός με την οικογένεια που έχει το σπίτι άρα νιώθω ότι αν εκφραστώ όπως πραγματικά θέλω θα έχω πρόβλημα και με τους πελάτες μου. Επίσης δουλεύει παράνομα αφού δεν έχει άδεια εργολάβου, και αν και δεν ξέρω ακόμη αν η δουλειά του είναι καλή η όχι η εντύπωση που έχω για αυτόν είναι μηδαμινή. Αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να πάρω τηλέφωνο τους πελάτες και να τους πω ή βάζετε κάποιον νόμιμο εργολάβο ή φεύγω. 'Όπως καταλαβαίνεις αφού το σπίτι κτίζεται σαν μιλάμε δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει αν φύγω, αφού θεωρούν ότι η δουλειά μου έχει γίνει. Καμιά συμβουλή? Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ισχύει ότι επειδή είναι γνωστός με την οικογένεια που έχει το σπίτι δεν μπορείς να εκφραστείς όπως θέλεις. Μεγάλο λάθος. Μόνο αν δεν κινδυνεύεις από τίποτα θα βάζεις τους άλλους στη θέση τους; Στις σχέσεις εξουσίας είναι που έχει σημασία τι κάνεις, εκεί χτίζεις όρια και δείχνεις χαρακτήρα. Δεν χρειάζεται να βρίσεις κάποιον για να τον σπρώξεις λίγο προς τα πίσω.


Πριν από λίγες μέρες παρακολουθούσα σε ένα εστιατόριο την μπαργούμαν που μιλούσε με κάποιον με κοστούμι που φαινόταν να έχει κάποιου είδους δουλειά εκεί, πούλαγε τα ποτά ή κάτι τέτοιο. Την είχε ταράξει στα honey και στα sweetie, δεν άκουγα τι ακριβώς της έλεγε αλλά γενικώς φαινόταν ένας διάλογος σαν αυτόν που περιγράφεις εσύ. Ε, από κάποιο σημείο κι αυτή άρχισε να τον λέει honey και sweetie, συνεχίζοντας την κουβέντα και χωρίς να αλλάξει ύφος. Η συζήτηση κόπηκε γρήγορα μετά από αυτό – δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η αντίδραση της ή αν τελείωνε έτσι κι αλλιώς, αλλά πιστεύω ότι το χειρίστηκε πολύ καλά. Δεν προτείνω να κάνεις το ίδιο – εκτός αν θέλεις – απλώς θέλω να σου δείξω ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσεις σε κάποιον να καταλάβει ότι κάνει κάτι που δεν πρέπει να κάνει.


Αν είναι παράνομος εσύ έχεις το πάνω χέρι, και δεν το έχεις καταλάβει καν. Σκέψου τι θέλεις να κάνεις, το να αποχωρήσεις εξηγώντας τους λόγους δεν είναι κακή ιδέα. Τι σημασία έχει αν τους πονέσει ή όχι; Την δική σου σωτηρία της ψυχής ζητάς.

__________________
2.

Αγαπημένη μου Λένα,
Προχθές ήμασταν παρέα με κάτι φίλους όταν τέθηκε κάτι που με έβαλε σε σκέψεις. Είπε η μία κοπέλα ότι οι γονείς τις ήταν καλεσμένοι το σαββατοκύριακο σε ένα γάμο που ήταν vegan. Βασικά η νύφη και ο γαμπρός είναι vegan και θεωρούσαν ότι το φαγητό έπρεπε να ακολουθεί τα πιστεύω τους άρα ήταν vegan για όλους. Ο χορτοφάγος της παρέας είπε ότι καταλαβαίνει απόλυτα και ότι ούτε εκείνου του άρεσε που στον δικό του γάμο σέρβιρε κρέας στους καλεσμένους. Η γυναίκα του όμως δεν είναι χορτοφάγος άρα δεν είχε επιλογή. Χαρακτηριστικά είπε 'αν ο άλλος είναι ενάντια στο να σκοτώνει ζώα για κατανάλωση, τότε γιατί να το κάνει στον γάμο του? Συμφωνώ με αυτό. Δεν είμαι vegan, ούτε χορτοφάγος αλλά καταλαβαίνω απόλυτα την λογική. 'Όμως η υπόλοιπη παρέα είπε το εξής, καλείς κόσμο στον γάμο σου, αυτός ο κόσμος θα φάει πες 6 ώρες (τουλάχιστο) από τη ζωή του να έρθει για εσένα, το συγκεκριμένο ζευγάρι ήθελαν να παντρευτούν και παραθαλάσσια και ήταν και 2 ώρες οδήγημα, (2 να πας 2 να έρθεις), δεν πρέπει να τους ευχαριστήσεις και να τους σεβαστείς αναλόγως? Εδώ πρέπει να πω ότι αν και δεν είμαι vegan, γενικώς μ'αρεσει το φαγητό χωρίς κρέας, απλά από ότι ειπώθηκε (δεν ήμουν στον γάμο δεν ξέρω από πρώτο χέρι), το φαγητό δεν είναι απλά ότι ήταν vegan ήταν λίγο κιόλας, δηλαδή σαλάτες, χορταρικά και μακαρόνια σκέτα. Αν θέλεις να κάνεις vegan γάμο δεν θα έπρεπε να το σκεφτείς λίγο παραπάνω το μενού τουλάχιστο και να προσφέρεις του καλεσμένου σου κάτι ωραίο να φάει? Μετά ο χορτοφάγος της παρέας συνέχισε ότι αν σε καλούσε ένας μουσουλμάνος σπίτι θα περίμενες το ανάλογο μενού. 'Όμως η υπόλοιπη παρέα διαφώνησε λέγοντας ότι όχι απαραίτητα και όταν είναι καλεσμένοι κάπου περιμένουν ότι ο οικοδεσπότης θα σκεφτεί τους καλεσμένους του και όχι τον εαυτό του μόνο. Συμφωνώ και με τα 2 κατά κάποιο τρόπο, αν με καλούσε κάποιος μουσουλμάνος θα περίμενα όντως κάτι ανάλογο της δικής του διατροφής. Αν όμως καλούσα εγώ κάποιον μουσουλμάνο θα φρόντιζα να έχει κάτι και για εκείνον και για εμένα. Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα νηστεύω. Δεν το κάνω για θρησκευτικούς λόγους, περισσότερο το κάνω για την υγεία μου (οι μόνοι μήνες του χρόνου που δεν τρώω σοκολάτες και γλυκά). Όμως είμαι Χριστιανή (κοινωνικά όχι ενεργά) και αν δεν νήστευα θα το έλεγα δίαιτα άρα υπάρχει και ο θρησκευτικός λόγος (όσο λίγος και αν είναι). Αν όμως καλούσα κάποιον σπίτι μου τον καιρό της νηστείας θα είχα και κρέας αν ήταν κρεατοφάς, και γλυκό για επιδόρπιο άσχετα με το τι θα έτρωγα εγώ. Άρα τι είναι το σωστό τελικά? Υπάρχει σωστό ή είναι όπως το νιώθει ο καθένας?
- Άννα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το τυπικά σωστό πλέον είναι να φροντίζεις για τις διατροφικές συνήθειες των άλλων, δηλαδή να σκέφτεσαι και τους χορτοφάγους και τους βίγκαν στα τραπέζια. Κάποιοι χορτοφάγοι και βίγκαν σκέφτονται λιγότερο τους παμφάγους επειδή πιστεύουν ότι έχουν ηθικό πλεονέκτημα, αλλά όχι όλοι, όπως κάποιοι παμφάγοι αδιαφορούν παντελώς αν ο άλλος ζορίζεται και νομίζουν ότι η χορτοφαγία είναι να τρως αρνί. Χοντράνθρωποι υπάρχουν, γενικώς.


Συγκεκριμένα τώρα, συμφωνώ ότι ο καθένας στο γάμο του έχει δικαίωμα να προσφέρει ό,τι είναι σύμφωνο με την ιδεολογία του και τις παραδόσεις του και τον τρόπο ζωής του. Το ότι αυτοί είχαν λίγο φαγητό και άνοστο δεν εξηγείται με το ότι ήταν βίγκαν, αλλά με το ότι ήταν τσίπηδες ή χωρίς φαντασία. Το επιχείρημα «ταξίδεψα 4 ώρες για να έρθω στο γάμο σου άρα θέλω να φάω κάτι καλό» για μένα είναι αστείο, δεν μας λείπει το φαΐ σε αυτή τη χώρα, δεν πειράζει αν ένα απόγευμα δεν φας ακριβώς αυτά που σου αρέσουν, για τον γάμο πήγες, όχι για το φαγητό. Αν πήγες για το φαγητό, κρίμα που σε κάλεσαν.

__________________
3.

Είναι καλύτερο να αγωνίζεσαι ή να "μην μπλέκεσαι"; Ναι η απάντηση φαίνεται προφανής αλλά... Πρόσφατα παρακολούθησα μια φρικτή σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου γεμάτη εθνικιστικές π@π@ρες και ψαλμωδίες λες και έβλεπα εκδήλωση της ΧΑ. Και διαμαρτυρήθηκα στο διευθυντή κατ ιδίαν και του είπα πως αν επαναληφθεί θα διαμαρτυρηθώ και δημοσίως. Όταν το συζητησα με τον αντρα μου, μου είπε πως είναι καλύτερα να "μην μπλέκω" γιατί "δε βαριέσαι ποιος τα θυμάται αυτά" και "σιγά μην πρόσεχε κανένας". Το αυτό και όταν έγινα μέλος στο ΔΣ του συλλόγου γονέων, αυή τη φορά και από άλλους γονείς, "που πας τώρα να μπλέξεις" "άλλη δουλειά δεν έχεις" και πάει λέγοντας. Αλλά εγώ πιστεύω πως μονο έτσι μπορείς να κάνεις κάτι, μπορεί από τα έργα του συλλόγου να μην ωφεληθεί άμεσα το παιδί μου αλλά το παιδί του φίλου, του γείτονα, τελος πάντων κάποιο παιδί. Μπορεί να μην ακούνε τι λένε στη γιορτή αλλά και ΕΝΑ να ακούσει όφελος είναι. Στο κάτω κάτω επειδή κανεις δεν θέλει "να μπλέξει" τελικά αυτοί που "μπλέκουν" είναι κάτι άχρηστοι που κάνουν ότι κάνουν για προσωπικό όφελος. Είτε αυτο λεγεται σύλλογος γονέων, είτε βουλή. Αλλά από την άλλη βλέπω τους γύρω μου που δεν "μπλέκουν" και περιμένουν απλώς να περάσουν τα τρία χρόνια του γυμνασίου και να περάσει αυτη η τετραετία και δεν βαριέσαι πάμε για καφέ αντί να πάμε στη συγκέντρωση των γονέων και εμφανίζονται στο σχολείο μία φορα το χρόνο και ούτε αγχώνονται για την εκπαιδευση που παίρνει το παιδί τους ούτε τους νοιαζει που η στέγη σταζει στο σχολειο και οι ταξεις είναι παγωμένες γιατι "ελα μωρέ ενας χρόνος εμεινε μετά θα πάει στο λύκειο". Και είναι πολλοί ρε γαμώτο και τους ψιλοζηλεύω, αλλά δεν μπορώ να "κάτσω στ αυγά" μου ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά μου.
Το ίδιο και για κάποιες άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούμαι (για τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ) με εξαίρεση τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης όλοι οι υπόλοιποι (ΠΟΛΛΟΙ) μολις ακούνε που θα πάω ή τι κάνω "Καλά τρελλή είσαι ;που πας να μπλέξεις;". Δεν είμαι καμμία σουπερ αλτρουίστρια αλλά πιστεύω πως για κάποια πράγματα αξίζει να παλεύεις ακόμα και αν δεν αλλάξει κάτι "στον καιρό σου". Αυτό θέλω να το βλέπουν και τα παιδιά μου, να βλέπουν ότι για κάποια πράγματα αξίζει περισσότερο να μιλάς παρά να "μην μπλέκεις" Ετσι δεν αλλάζει τελικά ο κόσμος;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, έτσι. Εσύ κάνε αυτό που νιώθεις ότι είναι σωστό και εύχομαι τα παιδιά σου να ακολουθήσουν τον δρόμο σου.

__________________
4.

Αλήθεια, γιατί σου άρεσε τόσο το Girl on the train; Του εχεις 5 αστερια στο goidreads. Το βρήκα κάτω του μετρίου, ειδικά άμα έχεις διαβάσει Gillian Flynn. Γενικά, τα girl κάτι έχουν γίνει προφανέστατα μόδα που ήδη ξέφτισε και θα προτιμούσα να διαβάσω το καινούργιο 50shades of κάτι παρά άλλο ένα τέτοιο βιβλίο. Με ενδιαφέρει η γνώμη σου στα βιβλία ακόμη, αν και από σένα πήρα το Νευρομαντη και το παράτησα. Όμως θέλω να την εξερευνήσω λίγο ακόμα.
ΥΓ: πάντως, αν και δεν έχουμε ίδιο γούστο στα βιβλία, με έχεις ψήσει για Mad Men.

- Μαλαπέρδας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η συγκατάβαση και το πατρονάρισμα δεν προωθούν τον διάλογο.


ΥΓ. Δεν ήξερα ότι το negging έχει επεκταθεί στα λογοτεχνικά.

__________________
5.

Λενα θα ηθελα τη συμβουλη σου. Ειμαι 34 χρονων. Η ζωη μου, μια ζωη κουβαρι. Προσωπικα, οικογενειακα, επαγγελματικα, οικονομικα χαλια. Παω να κανω ενα βημα μπροστα και ολα καταρρεουν. Ολα διαλυονται και μενω παντα με αναπαντητα γιατι. Ολα στραβα, χρονια τωρα. Αυτο ισχυει και για τους γονεις και για τα αδερφια μου, αλλα σε μενα περισσοτερο. Δεν θα επεκταθω. Προσφατα μπηκα σε πειρασμο και επισκεφθηκα μια χαρτοριχτρα. Απο περιεργεια, οχι για να παρω τοις μετρητοις ο,τι μου πει. Βρηκε πραγματα απο το παρελθον. Για το μελλον, θα το δειξει ο χρονος. Με προβληματισε παρα πολυ το εξης: Τα εριξε τρεις φορες και παντα εβγαινε το ιδιο χαρτι, στο ιδιο σημειο και τις τρεις φορες, το χαρτι αυτο υποδηλωνει οτι σου εχουν κανει μαγια. Το ειδα και τις τρεις φορες. Γνωριζω οτι υπαρχουν πολλοι που κοροιδευουν τους πελατες τους για οικονομικο οφελος, γνωστο αυτο. Μου ειπε οτι ειναι μαγια που εχουν κανει στην οικογενεια μου εδω και πολλα πολλα χρονια, εχουν πιασει και εμενα και εκει οφειλονται ολες οι καταστροφες μου. Δεν θα την πιστευα. Ομως, εκεινη τη στιγμη ξερεις τι θυμηθηκα; Η μητερα μου, ειναι καλα στα μυαλα της δεν υπαρχει αμφιβολοια, μας εχει πει οτι στο πατρικο σπιτι του πατερα μου ειχε δει βιβλια μαγειας και διαφορα που σχετιζονταν με τη μαγεια. Οι προγονοι μου εκαναν μαγια. Ο πατερας μου δεν το αρνειται. Ο τελευταιος που ασχοληθηκε ηταν ο πατερας του πατερα μου. Συγγενεις του πατερα μου το επιβεβαιωνουν. Απο παρα πολλα χρονια πισω ασχολουνταν. Φοβαμαι. Τι να κανω; Η χαρτοριχτρα μου ειπε οτι μπορει να τα λυσει. Δεν θελω να μπλεξω μαζι της. Πηγα στην εκκλησια και ρωτησα τον ιερεα. Μου ειπε να εξομολογηθω. Αυτο μονο. Και τι; θελω να απαλλαγω απο τα μαγια. Γιατι το προσπερασε; φοβηθηκε; Σχεδον ολοι θα με περασουν για τρελη η θα πουν να μην πιστευω τα χαρτια η οτι υπαρχουν τσαρλατανοι. Δεν μπορει ομως, ολοι μα ολοι οι συγγενεις μου να γνωριζουν για τα περιφημα και πετυχημενα μαγια των προγονων μας. Και ολα αυτα που ειχε βρει η μητερα μου πριν 40 χρονια; που να απευθυνθω; υπαρχει ειδικος ιερεας;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ο ιερέας δεν φοβήθηκε τα μάγια, αλλά δυστυχώς ούτε φοβήθηκε αρκετά για σένα ώστε να σε βοηθήσει.


Αγαπητή φίλη, επειδή οι πρόγονοι σου έκαναν μάγια, ό,τι και να σημαίνει αυτό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει μαγεία. Η χαρτορίχτρα σε έπεισε επειδή είναι αυτή η δουλειά της. Βγάζει λεφτά χαϊδεύοντας κόσμο που δεν ξέρει πού να βρει νόημα.


Η ζωή σου έχει πάρει άσχημη τροπή για πολλούς λόγους, και κανένας δεν έχει να κάνει με τα μάγια. Απευθύνθηκες εκεί και προσπαθείς να το πιστέψεις επειδή δεν βρίσκεις άλλη εξήγηση. Εξηγήσεις υπάρχουν και πιθανόν να είναι και πολύ εύκολες, δεν τις βλέπεις επειδή είσαι μέσα στο πρόβλημα εδώ και χρόνια και αδυνατείς να το δεις από έξω. Η χαρτορίχτρα όμως το είδε αμέσως, όχι επειδή είναι μάγισσα. Επειδή είναι προπονημένη στο να καταλαβαίνει τι πρόβλημα έχει αυτός που την επισκέπτεται. Μη νομίζεις ότι τα ανθρώπινα προβλήματα έχουν τρομερή ποικιλία. Λίγα είναι αυτά που δεν έχει ακούσει ακόμα.


Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει, και είναι ένας και μοναδικός. Ο εαυτός σου. Δεν ξέρεις πώς, αλλά μπορείς. Γι'αυτό, ξεκίνα θεραπεία για να μάθεις πώς από αβοήθητη μπορείς να γίνεις αυτόνομη και να βάλεις σε μια τάξη αυτά που έγιναν και αυτά που θα γίνουν.


__________________
6.


Γεια σου αγαπητή αμπα ! Εύχομαι να σαι καλά και συγχαρητήρια για τη στήλη ! Έφτασε η ώρα να κάνω και γω τη δική μου ερώτηση . Πότε φεύγουμε από μια σχέση γενικότερα ? Πότε καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να φύγουμε ? Πιο συγκεκριμένα τώρα , είμαι με ένα παιδί τους τελευταίους 5 μήνες και αρχικά όλα έδειχναν πολύ όμορφα .Εκείνος δεν ανοίγεται εύκολα και τις προάλλες μου είπε πάνω σε μια συζήτηση που είχαμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχει νιώσει την ανάγκη να τα μοιραστεί με κανέναν και άρα ούτε μαζί μου. Το θέμα είναι ότι εγώ του έχω εκμυστηρευτεί τα προσωπικά μου και γενικά είμαι πιο ανοιχτή. Όταν λοιπόν μου το είπε αυτό ένιωσα ένα χτύπημα . Του έχω δώσει ο,τι έχω ενώ αυτός όχι. Εγώ πάλι δε λειτουργώ έτσι , Είμαι πολύ δοτική και μου αρέσει να δίνω πράγματα αλλά θέλω να νιώθω ότι και άλλος μου δίνει πίσω κάτι .Δεν είναι άδικο ; Το να έχεις ανοιχτεί εντελώς σε έναν άνθρωπο και αυτός όχι ; Ένιωσα εκτεθειμένη. Μετά κάτι άλλο που με στεναχώρησε είναι ότι σε μια άλλη συζήτηση μου είπε πως δεν έχει απαιτήσεις από τους αγαπημένους του . Και σε ρωτάω βρε αμπα, είναι δυνατόν κάποιος να μη περιμένει πράγματα από τους αγαπημένους του ; Όταν του είπα ότι μάλλον δε ξέρει τι ζητάει από τις διαπροσωπικές σχέσεις του μου είπε ότι έχω δίκιο. Εμένα δεν μου αρέσει όλο αυτό που γίνεται. Δε θέλω να μαι με έναν άνθρωπο που δε μου ανοίγεται πλήρως , ούτε με κάποιον που δεν έχει απαιτήσεις από την σχέση του. Το λογικό είναι να χωρίσω αλλά γιατί μου είναι τόσο δύσκολο ; Γιατί οι χωρισμοί είναι δύσκολοι ; Όσο σκέφτομαι όλα αυτά που ζήσαμε μαζί , αυτά που μοιραστήκαμε , τα συναισθήματα που νιώσαμε , θλίβομαι που πρέπει να τα αφήσω πίσω . Δε ξέρω αν είμαι έτοιμη ακόμα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
-Ζυμαρι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει, αλλά είναι κάτι που έχω συνειδητοποιήσει κυρίως μέσα από τη στήλη και ακόμα δεν μπορώ να το ερμηνεύσω: οι millennials πιστεύουν ακράδαντα, στα μύχια της ψυχής τους, (σε αυτούς το παρατηρώ, δεν ξέρω αν επεκτείνεται σε άλλες ηλικίες, μάλλον ναι) ότι το «δίκαιο» είναι να είναι όλα, μα όλα, απολύτως τα πάντα, άσχετα με το αν χρειάζεται προσπάθεια, ικανότητες ή σκέτη τύχη, ίσα μοιρασμένα. Ούτε ακριβώς αυτό: δεν τους ενδιαφέρει να έχει οποιοσδήποτε άλλος όσα έχουν οι ίδιοι – αυτό περιέργως καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται – αλλά να παίρνουν ακριβώς ό,τι δίνουν, αν όχι περισσότερο. Προσοχή: δεν το εύχονται, δεν το ελπίζουν, δεν το απαιτούν, έστω με εκβιασμό ή με βία. Το περιμένουν, αυτονόητα, και πέφτουν από τα σύννεφα όταν δεν συμβαίνει. Όταν μοιράζεται κάτι, περιμένουν να λάβουν το μερίδιο τους. Ταυτόχρονα, δεν νιώθουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν στα ίσα όταν κάποιος τους δίνει κάτι, η ανταπόδοση είναι αυτονόητη κυρίως μονόπλευρα. Επίσης, ενώ η λέξη «αδικία» είναι καραμέλα, δεν υπάρχει η ίδια αγωνία για την δικαιοσύνη.


Η λέξη «αδικία» ως προς αυτό είναι η μια από τις πιο κακοποιημένες λέξεις. Σε αυτή την ερώτηση, η κοπέλα έχει την ειλικρινή απαίτηση να της δίνει ο άλλος ό,τι δίνει η ίδια, επειδή απλώς τα δίνει. Επειδή αυτή κάνει κάτι, το δίκαιο είναι να το εισπράττει σε ίσες ποσότητες. Και δεν συμβαίνει, και το χαρακτηρίζει «άδικο». Δεν το λέει με υπονοούμενα, δεν είναι το νόημα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα. Το λέει με ακριβώς αυτές τις λέξεις: «Είμαι πολύ δοτική και μου αρέσει να δίνω πράγματα αλλά θέλω να νιώθω ότι και άλλος μου δίνει πίσω κάτι. Δεν είναι άδικο; Το να έχεις ανοιχτεί εντελώς σε έναν άνθρωπο και αυτός όχι;»


Αυτή η λογική έχει εμφανιστεί σε μορφή ερωτήσεων πάμπολλες φορές στο 'α μπα' και το βλέπω να κυριαρχεί εν μέρει και στον δημόσιο διάλογο. Φυσικά, δεν το έβγαλαν οι νεότεροι από το μυαλό τους: η πεποίθηση ότι όλα πρέπει να είναι ίδια για όλους, ανεξάρτητα από τι έχουν καταφέρει, ανεξάρτητα αν το αξίζουν ή αν όντως το χρειάζονται, με την υποσημείωση ότι μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους, είναι κυρίαρχο πολιτικό κλίμα. Από πολιτικό τυχοδιωκτισμό όμως, που μεν κυριάρχησε για δεκαετίες αλλά συνέβαινε με την επίγνωση ότι όλοι υποκρινόμαστε, τώρα στην επόμενη γενιά έχει καταλήξει ως η μόνη αλήθεια, όχι στο μοίρασμα των αγαθών, αλλά στο μοίρασμα των πάντων. Και όταν λέμε μοίρασμα, δεν εννοούμε το σοσιαλιστικό, εννοούμε το τι έδωσα και τι πήρα, οι άλλοι ας κάνουν ό,τι νομίζουν.


Είπα ότι δεν μπορώ να το ερμηνεύσω, αλλά φυσικά έκανα την απόπειρα. Με απασχολεί ιδιαίτερα γιατί ενώ οι συμπεριφορές μεταξύ διαφορετικών λαών δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, τη συγκεκριμένη την βλέπω μόνο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι εξηγείται ιστορικά/πολιτικά. Εδώ θα μπορούσα να συμπληρώσω το «γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε». Είναι πρόσφατη θεωρία, δεν ξέρω. Πείτε κι εσείς.

_________________
7.

Α μπα και αναγνώστες χαιρετώ !
Είμαι 17 κ πριν μερικούς μήνες ( ειλικρινά δε μπορώ να θυμηθώ πόσους , ίσως 6?7? ) τα είχα με ενα παιδι με το οποίο συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε. Τελικά έγινε αλλά εγώ σε κάποια φάση πονούσα πολύ και του είπα να σταματήσει. Εκείνος δεν το έκανε και μουρμούρισε ότι αν δε γίνει τώρα , θα πονάω κάθε φορά. Εκείνη την ώρα δε κατάλαβα καλά τι γινόταν οπότε δεν αντέδρασα. Με το καιρό όμως νιώθω ανάμεικτα συναισθήματα. Νιώθω θυμό και έχω ανεξήγητα νεύρα , είμαι λυπημένη κ έχω παραιτηθεί από σχεδόν τα πάντα . Αυτόν αναγκαστικά τον βλέπω κάποιες φορές λόγω φροντιστηρίου και τον σιχαίνομαι , τον μισώ. Θέλω να πάθει κακό, αλήθεια . Στη μητέρα μου μίλησα μετά από μήνες γιατί γενικά είναι συντηρητική κ πιστεύει πως μια κοπέλα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη σχέση μετά τα 18-19, οπότε φοβόμουν πολύ . Όταν της μίλησα αρχικά αρνιόταν να το δεχτεί αλλά με τα πολλά θα πάω σε ψυχολόγο (όλο αναβάλλεται όμως ) . Έχω σκεφτεί να τηλεφωνήσω στο χαμόγελο του παιδιού αλλά ντρέπομαι. Τι να πω? Δε ξέρω ούτε εγώ τι μου έχει συμβεί . Φοβάμαι ότι δε θα με πιστέψουν, ότι θα υποτιμήσουν αυτό που συνέβη. Α μπα φέτος δίνω, θέλω να περάσω σε καλή σχολή κ δεν έχω τη παραμικρή όρεξη για διάβασμα ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχω ιδέα τι να κάνω πια... Ζητάω βοήθεια και κανείς δε μου τη δίνει. Θέλω να γίνω 18 να έχω την ευθύνη της ζωής μου, θέλω να πετύχω πράγματα, Θέλω να ταξιδέψω, να διαβάσω και να γεμίσω εμπειρίες αλλά όλα φαίνονται τόσο μαύρα και στάσιμα και μάταια ...
- Μαρενβ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολυαγαπημένο κορίτσι.


Και τον έλεγχο της ζωής σου θα αποκτήσεις, και θα ταξιδέψεις, και θα διαβάσεις και θα γεμίσεις εμπειρίες. Δεν είναι μαύρα και μάταια τα πράγματα. Στενοχωρήθηκα πολύ με αυτό που έγραψες, αλλά αυτό που συνέβη δεν θα σε στιγματίσει, ούτε θα σε χαρακτηρίσει, ούτε μπορεί να σε σταματήσει να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Δυστυχώς, πάρα πολύ δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, και με διάφορες μορφές έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις γυναίκες, πάνω από μια φορά, για να μην πω σε όλες. Όλοι και όλες καταλαβαίνουμε τι λες, και φυσικά σε πιστεύουμε, και φυσικά δεν το υποτιμούμε, και το Χαμόγελο του Παιδιού επίσης θα σε πιστέψει και δεν θα σε υποτιμήσει. Να πάρεις τηλέφωνο ναι, είναι πολύ καλή ιδέα. Μην αναβάλλεις άλλο τον ψυχολόγο, και αν δεν πιστεύεις ότι η μητέρα σου μπορεί να σε στηρίξει, κράτα τις απορίες σου για το τηλεφώνημα και για τον ψυχολόγο. Οι γονείς δεν είναι πάντα εξοπλισμένοι για να στηρίξουν τα παιδιά τους, δεν γίνονται σοφοί μόνο και μόνο επειδή έκαναν παιδιά.


Πολλές αγκαλιές από όλους μας, και αν θέλεις, στείλε μήνυμα να μάθουμε πώς τα πας.


86

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
2.ο οικοδεσποτης/διοργανωτης πρεπει να φροντιζει ωστε το μενου να ειναι οκ για ολους τους καλεσμενους του ειτε προκειται για γαμο ειτε για ενα απλο τραπεζι.οτιδηποτε αλλο δεν ειναι (το λιγοτερο)ευγενικο.
4 Υπάρχει πιο μάταιη ερώτηση απο το ''μα πώς σου αρέσει αυτό;'' Με το ιδιο τρόπο που εσένα σου αρέσει κάτι αλλο, τέλος. Το ενοχλητικό οταν κάποιος μας κάνει αυτή την ερώτηση, είναι οτι ακούμε μέσα στο μυαλό μας και τη συνέχεια: ''Μα πώς σου αρέσει αυτό; Εγώ το βρίσκω χάλια, οπότε είναι πράγματι χάλια κι εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται''.Και μετά μιλάμε για το δικαίωμα επιλογής και για σεβασμό στη διαφορετικότητα, και δεν μπορούμε να δεχτούμε οτι κάποιος μπορεί να εχει διαφορετικό γούστο από το δικό μας. Χαιρετίσματα.
#5 Πολύ διαφωτιστική η εξομολόγηση (pun intended) για το πώς ξεκινούν όλα και πώς καθ'όλα φυσιολογικά και έξυπνα άτομα μπλέκουν με τέτοιους επιτήδειους. Μια φίλη μου ψυχολόγος μου έλεγε τις προάλλες ότι το μεγαλύτερο και πιο κοινό πρόβλημα που έχουν όλοι οι πελάτες, αλλά πολύ περισσότερο οι πελάτισσες της, είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν την ευθύνη της ζωής τους και των επιλογών τους. Εδώ βλέπουμε την αγαπητή φίλη να προτιμά να λυθούν 'μαγικά' τα 'μάγια' και να 'βρέξει' τύχη και απολαβές στη ζωή της, απ'το να δεχτεί δύσκολες αλήθειες για τον εαυτό της και τις επιλογές της, καθώς και για τους γύρω της, και να κάνει κάτι για να φτιάξει τη ζωή της έτσι όπως τη θέλει - αυτό κι αν θέλει σθένος και επιμονή. Ωστόσο, προτιμά να παραχωρήσει και πάλι τα ηνία της ζωής της αλλού. Πάμε γερά, αγαπητή φίλη, όσο δύσκολο κι αν είναι, κάνε το μεγάλο βήμα, πήγαινε σε ψυχολόγο και η ζωή σου θα αλλάξει ριζικά, και μάλιστα χωρίς ξόρκια και ματζούνια :)
#2 Θεωρώ σωστό να σεβόμαστε τις διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων μας, όπως και του εαυτού μας. Στους γάμους καλό θα ήταν να υπάρχει μια ποικιλία από φαγητά όλων των κατηγοριών (σαλάτες, πατάτες, μακαρόνια, ρίζι, ψάρια, κρέας).
4Ρε παιδιά, σας παρακαλώ, googlara το negging, κατάλαβα το νόημα, αλλά πάλι δεν έπιασα την αίσθηση σε ποια μοτίβα συμπεριφοράς κρύβεται. Μπορεί κάποιος να μου δώσει ένα παράδειγμα; Πώς κάνει κάποιος κοπλιμέντο και μετά σε μειώνει;
(Πετάγομαι πάλι σαν την τσουτσού)Λοιπόν, πολύ κλασικό: "Μ'αρέσουν τα μπροστινά σου δόντια που είναι έτσι πεταχτά, σε κάνουν σαν κουνελάκι!"Ή: "Το καλό μ'εσάς τις γυναίκες με επίπεδο στήθος είναι που δείχνετε πολύ νέες"Ή: "Όταν γελάς κάνεις έναν ήχο σαν ροχαλητό, αχ είναι *πολύ* χαριτωμένο!"
Maggie Είσαι πολύ έξυπνη και πάντα μου αρέσουν αυτά που λές αλλά τι βλακεία είπες τώρα, κουτούτσικο! Επίσης, είσαι πολύ όμορφη καλλονή και θεά επ τι είναι αυτό το στραβό δοντάκι, σπυράκι, ψωμάκι; Πολύ χαριτωμένο!
σου δίνω ένα παράδειγμα που μου έχει συμβεί: αν έχανες αυτά τα δέκα κιλά θα σου ήσουνα κουκλάρα. Σε μια φίλη μου πάει τύπος στο κλαμπ και της λέει "χορεύεις σαν παρτσακλό". Επίσης, all time classic ατάκες (που όλες έχουμε ακούσει κατα καιρούς νομίζω): για γυναίκα είσαι καλή οδηγός/με τα μαθηματικά.....συμπληρώστε ελεύθερα.
Προς όλους: Ευχαριστώ για την εξήγηση, τελικά με έχουν προσβάλλει πολλές φορές χωρίς να το καταλάβω! Ένιωθα περίεργα με τέτοια σχόλια αλλά δεν μπορούσα να το προσδιορίσω και το άφηνα. Ε ρε τί έχει να γίνει με τον επόμενο που θα το κανει τώρα που το έμαθα : ))
σκέψου, κάποιος υποβιβάζει την αξία σου και σε προκαλεί να την αποδείξεις υπονοώντας οτι εσύ είσαι κατώτερή του, δεν είναι και τόσο δύσκολο, συνήθως τα πιάνεις.για παράδειγμα
#4 Ούτε εγώ τρελάθηκα με το Κορίτσι στο τρένο, έχω διαβάσει και καλύτερα. Δεν ήξερα ότι άρεσε στη Λένα, έτυχε και το πήρα. Όμως το Mad Men είναι έπος φίλε/η. Είναι αμαρτία να μην το δεις. Να το ξεκινησεις άμεσα :)
Μόνο μια ένσταση: σε ποια γλώσσα το διάβασες; Επειδή έτυχε να το διαβάσω στ'αγγλικά (και απ' ό,τι έχω καταλάβει, και η Λένα στ'αγγλικά διαβάζει κυρίως) ήταν εξαιρετικό, τα άξιζε τα αστεράκια που έδωσε. Θεωρώ ότι ο τρόπος που γράφει θα χάνει πάρα πολύ στη μετάφραση.
Στα ελληνικά το διάβασα. Μάλλον έχεις δίκαιο Neverlander, δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Έπεσε στα χέρια μου καθώς τριγυρνούσα στο βιβλιοπωλείο, μου φάνηκε ενδιαφέρον και το πήρα μαζί με άλλα 6-7. Είναι απίστευτα σημαντική η μετάφραση. Μιυ έχει τύχει να διαβάζω βιβλίο και σε κάποια σημεία δεν έβγαλα νόημα. Και ξαφνικά μου έκανε κλικ η αγγλική έκφραση και κατάλαβα ότι την είχαν μεταφράσει λέξη προς λέξη. Σαν να μεταφράζεις το break a leg ως σπάσε ένα πόδι αντί για καλή τύχη. Δε θυμάμαι ποιο βιβλίο ήταν αλλά ήταν απογοητευτικό
Nayia έτσι ήταν το unweaving the rainbow. Βέβαια σε αυτό σου χτυπάει καμπανάκι ήδη από τον τίτλο (το μετέφρασε "υφαίνοντας το ουράνιο τόξο", ακριβώς το αντίθετο δηλαδή). Εκεί είδα το επικό "η εξέλιξη στο δικαστήριο" ως μετάφραση του "evolution in court".
#7 να θυμασαι μονο οι δικες σου πραξεις σε οριζουν. Ποτε κατι που σου κανε καποιος αλλος δεν σε οριζει και δεν λεει κατι για σενα.αυτο που εκανε αυτο το αγορι λεει πολλα για αυτο το αγορι , οχι για εσενα!
5.λες οτι πηγες σε χαρτοριχτρα απο περιεργεια χωρις να θες να παρεις τοις μετρητοις οτι σου πει,αλλα κατεληξες να παρεις σοβαρα οτι σου εχουν κανει μαγια.Αυτο δειχνει οτι δεν πηγες απο περιεργεια και θα πιστευες οτιδηποτε σου ελεγε αρκει να μην ηταν κατι που θα σε εκανε υπευθυνη των προβληματων σου και προφανως η χαρτοριχτρα σε ψυχολογησε καλα και σου πε την παπατζα περι μαγιας για να μην σε χασει απο πελατη.οσο για την καρτα που βγηκε τρεις φορες,γκουγκλαρε card force tutorial και θα βρεις βιντεακια απο ταχυδακτηλουργους που σου δειχνουν πως μπορεις να το κανεις και εσυ.αλλα παλι ισως ειναι πιθανοτερο να βγηκε τυχαια επειδη σου εχουν κανει μαγια,ποιος ξερει?
#7 Γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες όπως η Έιμι Σούμερ, που μιλάνε ανοιχτά για τέτοιου είδους εμπειρίες (γράφει για την πολύ παρόμοια δική της πρώτη φορά στο βιβλίο της, το οποίο συστήνω σε όλες/ους). Όσον αφορά τη συμπεριφορά της μαμάς σου, κρίμα, πολύ κρίμα και η νεότερη γενιά μαμάδων να προτιμά το 'φασκελοκουκούλωστα' από το να ασχοληθούν πραγματικά με την κόρη τους σε θέματα που θα την καθορίσουν ως γυναίκα.Αγαπητή φίλη, όλες οι γυναίκες σε καταλαβαίνουν, δεν είσαι μόνη σου. Εύχομαι να πας σε ψυχολόγο και να προχωρήσεις στην υπέροχη ζωή που σε περιμένει. Καλή επιτυχία!
#6 Λες ότι έκανες κάτι και περιμένεις από εκείνον το ίδιο. Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι: Στο ζήτησε;Σε αυτήν την περίπτωση μόνο θα δικαιολογούσα την απαίτησή σου για ανταπόδοση.Πχ. μου ζήτησε να μην ξαναεπικοινωνήσω με κανέναν πρώην μου, περιμένω κι από αυτόν το ίδιο. Μου ζήτησε να του δείξω το εκκαθαριστικό της εφορίας μου, περιμένω κι από αυτόν το ίδιο.Αλλά, απ'όσα λες, αυτός μάλλον καθόλου δεν στο ζήτησε. Εσύ του ξεδίπλωσες όλα τα εσώψυχά σου γιατί αυτό είναι το στιλ σου και μαγκιά σου. Και απαιτείς, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτός να έχει τον ίδιο χαρακτήρα μ'εσένα.Με τρελαίνει αυτή η νοοτροπία. Μου έχει τύχει κι εμένα: "Εγώ με τους φίλους μου σε θέλω πάντα μαζί μου, εσύ γιατί θες να βγεις χωρίς εμένα;" Γιατί δε σου ζήτησα εγώ να έρχομαι πάντα μαζί σου ρε φίλε! Μόνος σου θεώρησες ότι πρέπει να συνοδεύεσαι ακόμη και για να πας μέχρι το περίπτερο.Εν τέλει: Θες κάποιον που να σου λέει τα πάντα χαρτί και καλαμάρι; ΟΚ. Γούστα είναι αυτά. Μην νιώθεις όμως ότι αν κάποιος δεν είναι έτσι, σε προδίδει. Πώς να στο πω. Είναι σα να λες "εγώ έχω 30 φίλους, αυτός γιατί έχει δύο;" Γιατί είναι το φτιάξιμό του. Μπορείς να θες κάποιον κοινωνικό, αλλά το ότι ο άλλος είναι εσωστρεφής δεν πρέπει να το λαμβάνεις ως προσωπική προσβολή. Το ίδιο ισχύει και με τις "καταθέσεις ψυχής".
Ωραιότατο σχόλιο και να συμπληρώσω κάτι. Τι τεράστια ελευθερία ο άλλος να σου λέει "δεν έχω απαιτήσεις" με την έννοια ότι δεν θα μετράει με το ζύγι και το υποδεκάμετρο τι θα κάνεις και πώς και πότε ώστε να τα ερμηνεύσει ως εκδήλωση ή όχι "πραγματικού" ενδιαφέροντος. Το έχω ζήσει αυτό σε φιλικό επίπεδο και είναι ένα μικρό θαύμα. Η σχέση δεν νοείται κατόπιν σε επίπεδο ενοχής (εγώ έκανα αυτά κι εσύ δεν τήρησες την συμφωνία να κάνεις εκείνα) αλλά σε επίπεδο πηγαιότητας συναισθήματος. πχ. Σήμερα δεν ένιωσα την ανάγκη να σου στείλω μήνυμα αλλά χθες έστειλα πέντε γιατί έτσι το ένιωθα. Δίνει τόσο μεγαλύτερη αξία σε αυτό που συμβαίνει όταν συμβαίνει! Οπωσδήποτε αν μιλάμε για κάποιο γάμο ή μια σοβαρή αποκλειστική μακροχρόνια σχέση ερωτικού περιεχομένου κάποια καθήκοντα μπαίνουν ούτως ή άλλως για να είναι λειτουργική. Αλλά και πάλι δεν χρειάζεται μέτρημα και ξεψάχνισμα. Δίνει κανείς από το περίσσευμα δοσίματός του και δεν χρειάζεται αντάλλαγμα. Ευτελίζεται το δόσιμο όταν κοιτάς τον άλλον στα χέρια. Βέβαια δεν είμαι millenial και δεν έχω γαλουχηθεί επομένως με την πεποίθηση ότι το σημαντικό στην ζωή είναι "να μην σε ξεγελάσουν" στην μοιρασιά.
#3 "Πιστεύω πως για κάποια πράγματα αξίζει να παλεύεις ακόμα και αν δεν αλλάξει κάτι στον καιρό σου".Αγαπητή φίλη, συμφωνώ μαζί σου. Με στεναχωρεί η αδράνεια και η σιωπή. Ελευθερία έχουμε! Όταν κάτι που γίνεται μας ενοχλεί, βεβαίως και αξίζει περισσότερο να μιλήσουμε, παρά να "μην μπλέξουμε". Κάπως έτσι προοδεύει και εξελίσσεται ο κόσμος.
Ειδικά για τις σχολικές γιορτές (όπου η ευαίσθητη ισορροπία "τιμώ την ιστορική στιγμή και τους αγώνες και παράλληλα αναγνωρίζω τις δυνατότητες και καλές πλευρές όλων των λαών") έχει ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή ναι μεν κανένας δεν ακούει τίποτα συνειδητά αλλά φαίνεται ότι το "κοιμώμενο" μέρος του εγκεφάλου μας πιάνει όλα αυτά που λέγονται και δεν τα αφήνει ούτε αν μας χτυπάνε το κεφάλι με το γουδοχέρι της σκορδαλιάς αργότερα! Δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία που οι περισσότεροι θυμούνται είναι αυτή που μάθαμε πρώτα στο δημοτικό και ότι έτσι χτίστηκαν οι "εθνικοί μύθοι" (Παπαρηγόπουλε πες αλεύρι!)
Συμφωνώ. Βεβαια μιας και είμαι δασκάλα και νομίζω ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοι θα συμφωνήσουν. Οι περισσότεροι γονείς ξεσηκώνονται μόνο για να την "πουν" στον εκπαιδευτικό (πότε πάει για καθε, τι ώρα σχολαει, αργιες, διακοπες χριστουγεννα πασχα, πως να κανει το μαθημα κτλ) όταν όμως "πρέπει" να παραπονεθουν και να πιεσουν καταστασεις (πετρελαιο, υποδομες, ελειψεις κτλ.) μουγκα!!!
#6 Πολύ ενδιαφέρον point, Α-μπα! Μάλλον θα πρέπει να δούμε και τα χαρακτηριστικά των γονιών (baby boomers;), και το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Με ένα πρόχειρο γκουγκλάρισμα, πάντως, υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες έρευνες.
#2 ε χμ στον γαμο μου θα προσφερω οτι θελω εφοσον εγω πληρωνω και ειναι δικια μου τελετη. δεν το βλεπω οτι οι καλεσμενοι μου κανουν χαρη που ερχονται και ξοδευουν ωρες απο τη ζωη τους, αν ειναι ετσι να μην ερθουν καθολου. Οποιους καλω , τιμη τους που τους καλεσα σε αυτη την σημαντικη για μενα στιγμη και φυσικα τιμη δικη μου που ηρθαν για να γιορτασουμε μαζι. Μια αμοιβαια χαρα πρεπει να ειναι σαν γεγονος μια τετοια τελετη. Τωρα το αν αυτο που μενει σε καποιον ειναι η ποσοτητα της μαρουλοσαλατας και αν ειχε 5 η 6 ελιες τοτε οντως καλυτερα να μην ειχε ερθει ποτε
Γι'αυτό ακριβώς abracadabra δεν καλούμε τις κοινωνικές υποχρεώσεις των σογιών στους γάμους (κι ας σκάσουν στην μουρμούρα γονείς και πεθερικά!) αλλά τους ανθρώπους που ξέρουμε ότι θα μας ευχηθούν ολόψυχα από την καρδιά τους "βίον ανθόσπαρτο". Αν μη τι άλλο για να αρχίσει με καλούς οιωνούς η κοινή ζωή.
Δεν είναι ότι διαφωνώ, απλώς θέλω να επισημάνω ότι και οι καλεσμένοι πληρώνουν: τα καλά ρούχα που θα φορέσουν, τις βενζίνες, καθώς και το δώρο, χρήματα καθόλου ευκαταφρόνητα στις μέρες μας. Καλύτερα να υπάρχει μια ισορροπία, δηλαδή αν δεν σε νοιάζει τόσο πολύ πια το πώς θα περάσουν οι καλεσμένοι σου, μην κάνεις καν γλέντι.
συμφωνώ μαζί σου, παπάκι, απλώς σκέφτομαι ότι σε ένα γάμο με 200 καλεσμένους και άνω είναι λογικό κάποιοι να έχουν καλεστεί ή παραστεί για να βγάλουν την υποχρέωση. Θέλω να πω ότι καλεσμένος στο γάμο της δεύτερης ξαδέρφης ή του συναδέλφου που δεν έχουν πολλά πολλά, δεν είναι δεδομένη η αμοιβαία χαρά. Για να το πάω παραπέρα,αν είναι αρκετή η χαρά του να παρευρεθώ σε ένα γάμο, τότε γιατί να γίνει προσπάθεια να ντυθώ καλά, το ζευγάρι να διαλέξει στολισμό, μουσική κλπ κλπ; Τα λέγαμε εδώ στη στήλη πριν λίγο καιρό, περί κοινωνικών συμβάσεων και συμβολισμών. Θεωρώ ότι από μεριάς μου σαν οικοδεσπότης είτε στο γάμο μου είτε στο σπίτι μου εφ΄όσον κάλεσα κάποιον θα φροντίσω να περάσει καλά και να νιώσει ευπρόσδεκτος (αυτό περιλαμβάνει και το φαγητό). Ομοίως ως καλεσμένος θα πάω ένα δώρο, θα βάλω τα καλά μου και πάει λέγοντας. Αν θέλεις να γράψεις τις κοινωνικές συμβάσεις στα παλιά σου τα παπούτσια, πολύ καλά θα κάνεις. Αλλά μετά μην είσαι έκπληκτος για τις συνέπειες.
Eσύ πληρώνεις σύμφωνοι, αλλά επειδή χτύπησε άσχημα έτσι που το έθεσες, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα των περισσότερων ζευγαριών (εσύ βέβαια μπορεί να είσαι η εξαίρεση) την επόμενη μέρα να μετράνε το χρήμα από τα φακελάκια, το οποίο στις καλές τουλάχιστον εποχές κάλυπτε τα έξοδα του γάμου
Bittergirl μην ξεχνάμε και την Βίβλο Των Φακελακίων που μοιράζεται στους γονείς και τα πεθερικά με τα πόσα έδωσε ο καθένας, ώστε να δοθούν τα αντίστοιχα (ούτε πάνω ούτε κάτω) στις δικές του χαρές.
Απο ποτε ο οικοδεσποτης λεει "Θα κανω οτι θελω ΕΓΩ, κι άμα γουσταρουν οι φιλοξενουμενοι μου!" ;; Ειναι πολυυυυυ εγωϊστικη αντιμετωπιση. Η "τιμη" που κανετε ο ενας στον άλλον δηλώεται με πραξεις οχι με λογια! Αυτοι το δειχνουν με τον χρονο που ξοδευουν να ερθουν και τα χρηματα για δωρα και μεταφορικα και ΕΣΥ με το να τους λαβεις υπόψην σου στο γλέντι.
Τιμή του πους τους κάλεσες είναι αν είσαι γαλαζοαίματη ή αν κάνεις γάμο υπερπαραγωγή σε πλωτή εξέδρα σε κάποιο resort. Εάν δεν ισχύει κάτι από τα δύο τότε είναι μια ακόμα υποχρέωση που θα πρέπει να βγάλουν. Εφόσον πρώτα πληρώσουν κρεβάτια, λίστες γάμου, ρούχα, βενζίνες κτλ.
#6Ήμουνα σε μια σχέση όπου το έτερον ήμισυ ήταν ανοιχτό. Επικοινώνουσε τα προβλήματα του, τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς, τισ φοβίες του κτλ. Εγώ από την άλλη όχι και τόσο. Οι τρεις βασικοί λόγοι που δεν ανοίγεται κάποιος είναι: α) Επειδή κάπου κάποια στιγμή έχει ξανα ανοιχτεί και δεν δύναται ή δεν επιθυμεί πάλι το ίδιο (ειδικά αν έχει πληγωθεί). β) Επειδή δεν εμπιστεύεται το άλλο πρόσωπο, δεν το παίρνει σοβαρά, δεν εκτιμά την άποψή του και γ) Επειδή δεν θέλει να εκτεθεί και να νιώσει ευάλωτο απέναντι στον άλλον.Σε κάθε περίπτωση εσύ πρέπει απλά να είσαι όπως είσαι και να μην φυγοκεντρίζονται τα συναισθήματα σου γύρω από το γιατί δεν σου ανοίγεται ο σύντροφος σου. Επιλογή του είναι και οφείλεις να την σεβαστείς.
Υπάρχουν μόνο οι τρεις λόγοι που εσύ αναφέρεις?Δηλαδή δεν υπάρχει η περίπτωση ο άλλος να είναι εσωστρεφής?Να έχει μάθει να διαχειρίζεται αλλιώς τα θέματα του και όχι εκφράζοντας τα λεκτικά σε έτερο πρόσωπο?π.χ. μπορεί να το ρίχνει στον αθλητισμό, να τηρεί ημερολόγιο, να γράφει κπ blog, να προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει σε βιβλία ή ταινίες κτλ, να το ρίχνει στη δουλειά καΠραγματικά μόνο τρεις λόγοι ???
Η δίαιτα και οι θρησκευτικοί/ιδεολογικοί περιορισμοί δεν είναι το ίδιο.Αν πάω στο σπίτι ενός ινδουιστή σίγουρα δεν θα περιμένω να φάω μοσχάρι - ο άνθρωπος θεωρεί αμαρτία να το σφάξει για τον εαυτό του, δεν είναι λογικό να το σφάξει για εμένα. Ενώ σε σπίτι διαβητικού δεν είναι περίεργο να υπάρχει γλυκό, γιατί η κατανάλωση ζάχαρης δεν συνιστά παράπτωμα, απλώς κάτι που δε μπορεί να κάνει ο ίδιος.Άρα: Αν κάποιος είναι vegan *μόνο* επειδή πιστεύει ότι αυτό είναι καλό για την υγεία του, θα περίμενα να σερβίρει τα πάντα στους άλλους - αντιστοίχως εγώ δεν τρώω κανένα λαχανικό, αλλά φυσικά υπήρχαν σαλάτες στο γάμο μου!Κάτι τέτοιο είναι ψιλο-απίθανο όμως. Σχεδόν όλοι οι vegans δίνουν βαρύνουσα σημασία στην ηθική διάσταση της, κατ'αυτούς, εκμετάλλευσης των ζώων. Άρα ναι, αν δεν θέλουν να "βασανίσουν" γουρούνια και κότες για τους εαυτούς τους, γιατί να το κάνουν για μένα; Εσύ θα σέρβιρες σκύλο σε έναν Κορεάτη; (Νομίζω αυτή είναι η σωστή αντιστοιχία, και όχι η δίαιτα)Κατά τα άλλα, ακόμη κι ένα vegan μενού μπορεί να είναι πλούσιο και ευφάνταστο - το αν είναι τσίπιδες είναι άλλη ιστορία.
Μπράβο iris, ωραία τα είπες πάλι. Εμένα η κολλήτη μου είναι μουσουλμάνα και οταν ήμασταν φοιτήτριες και τρώγαμε ή στο δικό της ή στο δικό μου , η κάθε μια έτρωγε ότι ήθελε. Και όταν με καλύσε σπίτη της μου έδινε φαγητά που δεν έτρωγε τα παραγγέλναμε. Όσο για το ποτό που δεν πίνει, πάλι βρίσκαμε την άκρη. Το θέμα είναι να σέβεσαι τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Οπότε και για μένα ήταν λάθος να βγάλουν στον γάμο μόνο τέτοια φαγητά. Και όχι επειδή πάω μόνο για φαί, όπως λέει η Λένα, αλλά γιατί θα κάνουν κάτι τόσο απλό δηλαδή να προσθέσουν και κάτι με κρέας στο μενού, ώστε να δείξουν οτι σέβονται και την δική μου γνώμη. Αλλά και πάλι, δεν θα θύμωνα αν μου έβγαζαν πιάτα vegan. Απλά δεν έτρωγα πολύ, σιγά το πράγμα.
Στο δικό μου γάμο είχα και κρέας αν και δενν τρωω αλλά καταλαβαίνω και τα παιδιά που δεν ήθελαν να βάλουν. Όμως αμά είναι να το κάνεις και να περάσεις και το μήνυμά σου να το κάνεις σωστά. Έχει τύχει να πάω σε βίγκαν εκδήλωση και είχε και του πουλιού το γάλα. Τι χορτοφαγικά μπέργκερ κόλαση, τι στικ από βίγκαν τυρί συνοδευμένα με σάλτσα από σταφύλια, τι φαχίτας, φελάφελ, σούπα κολοκύθας σερβιτισμένη σε ποτηρι σφηνακίου, πιτούλες με ψητά λαχανικά και σάλτσα ταχίνι, deep fried μανιτάρια κια από γλυκά τεράστια ποικιλία, απο παγωτά μέχρι γαλακτομπούρεκο. Όλα βίγκαν, ούτε καν χορτοφαγικά. Θέλω να πω ότι με ένα πλούσιο βίγκαν μενού περνάς το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να υπάρχει κρέας για να είναι κάτι νόστιμο και χορταστικό και επίσης ευχαριστείς τους καλεσμένους σου χωρίς να θυσιάσεις τις αρχές σου. Από την άλλη ένα τέτοιο μενού είναι και ακριβό, έστω και αν λείπει το κρέας, κυρίως γιατί είναι πιο δύσκολο να βρεις ένα catering να στο φτιάξει. Οπότε μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά η εταιρεία εστίασης και το ζευγάρι αφαίρεσαν τα κρεατικά από το μενού και έτσι έμεινε πολύ φτωχό.
Νομίζω κι εγώ Nayia ότι μάλλον το βασικό πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη κρέατος αλλά τον εν γένει φτωχό και κακομοίρικο μενού. Στο γάμο δεν πάς για να χορτάσεις την πείνα σου, όπως σημείωσαν πολλοί, αλλά από την άλλη αφιερώνεις χρόνο, κόπο και σκέψη, κι ο άλλος σε καλεί σε μια κοινωνική εκδήλωση σημαδιακή γι'αυτόν, άρα το να σου προσφέρει φροντίδα ενός κάποιου επιπέδου τιμά κι εσένα ως καλεσμένο, και τον ίδιο ως οικοδεσπότη.Συμφωνώ μαζί σου ότι ένα vegan μενού μπορεί να είναι πραγματικά θεσπέσιο με τις σωστές συνταγές (το λέω εγώ που πιο εύκολα θα έκοβα το πόδι μου παρά τα ζωικά προϊόντα). Μάλλον όντως ακολούθησαν το κάπως μίζερο "βγάζουμε όλα τα ζωικα παράγωγα από ένα κλασικό μενού", και απέτυχαν. Ε δε γίνεται και να κάνεις ανοικτό γάμο σε παραθαλάσσια περιοχή, και να είναι το μενού προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες διατροφικές σου συνήθειες, και να ικανοποιήσεις τους καλεσμένους σου, και να κάνεις οικονομία. Σε κάποιον τομέα θα χάσεις. Αυτοί δυστυχώς επέλεξαν ο εν λόγω τομέας να είναι η φροντίδα προς τους προσκεκλημένους.
#2 Οι Vegans μου θυμίζουν πολύ τους Gluten Free τύπους, ένα πρόσφατο lifestyle όπου μέσα στα πλαίσια αυτής της διατροφής έπρεπε υποχρεωτικά ανά 3 ώρες να λές παντού και ασταμάτητα ότι είσαι Gluten Free και ότι από τότε που ξεκίνησες να είσαι έχει αλλάξει η ζωή σου. Στην προκειμένη με τον γάμο συμφωνώ. Δεν μπορείς να περιμένεις απο τον άλλον να ακολουθήσει τις δικές σου διατροφικές επιλογές και αν πρέπει ντε και καλά να τους σερβίρεις χορταρόσουπα, τουλάχιστον ενημέρωσε απο πριν. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες πάντως οι Vegans έριξαν το ratio του πόσο συχνά αναφέρουν ότι είναι χορτοφάγοι στις δύο ώρες.
Kαμμία σχέση όμως τα δύο γκρουπ πλην της ψυχαναγκαστικότητας και της επιθυμίας άσκησης ελέγχου στο σώμα τους!Η κοιλιοκάκη (που επιβάλλει την διατροφή ελεύθερη γλουτένης) αφορά κάτω από 1% του γενικού πληθυσμού και εν πολλοίς η μανία με τον εξοβελισμό της γλουτένης αποτελεί ένα επικερδές εμπορικό τρυκ. Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός από την άλλη (παρ'όλο που δεν είμαι η ίδια) έχουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο από πίσω το οποίο "στέκει" σε ορισμένες παραμέτρους του ζητήματος (και φυσικά αν κάποιος έχει συνέπεια σε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος κι όχι μόνο όπου "βολεύει"). Όποιος έχει παρακολουθήσει το Cowspiracy ξέρει. Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα επειδή κάποιοι συνάνθρωποί μας μέσα στην μανία τους μπορούν να γίνουν κάπως εκνευριστικοί.
Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να εκφράσω το δικό μου παράπονο! Μου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Από τη στιγμή που λέω σε κάποιον "δεν θα πάρω, ευχαριστώ, δεν τρώω κρέας", αρχίζουν όλοι και μου κάνουν υποδείξεις για το γιατί θα έπρεπα να τρώω και πώς παίρνω πρωτεΐνες, κλπ. κλπ. Μόνο πώς και ζω ακόμα δεν ρωτάνε. Και αν έχουμε bbq στη δουλειά και φέρω vegan λουκάνικα το μόνο που λένε είναι ότι δεν τρώγονται, πώς γίνεται να είμαι από την Ελλάδα και να μην τρώω κρέας, κλπ. Δεν ζήτησα από κανέναν άλλο να φάει ό,τι θέλω εγώ! Προσπαθώ απλά να συμμετέχω στο event και να φάω αυτά που έχω επιλέξει να τρώω!
Κι εμένα έτσι μου λένε, είναι πολύ σπαστικό. Και δεν το λέω καν, πχ πάμε σε ταβέρνες και απλά τρώω αυτά που θέλω και αρχίζουν χάνεις που δεν τρως συκωτάκι, είναι τέλειο, να σου βάλω λίγο; Πρέπει να τρως αλλιως θα έχεις χαμηλό σίδηρο και θα λιποθυμάς. Και πάει λέγοντας Όχι όλοι βέβαια, οι φίλοι μου και η οικογένειά μου είναι πολύ χαλαροί, ξέρουν άλλωστε ότι από μωρό δεν μου άρεσε το κρέας. Αλλά κάποιοι γνωστοί και συνάδελφοι είναι πραγματικά εκνευριστικοί. Απλά βάζε από το ένα αυτί και βγάζε από το άλλο όπως κάνω κι εγώ.
Τελικά ένα είναι το συμπέρασμα: χοντράνθρωποι υπάρχουν παντού.Εγώ τρώω κρέας αλλά σιχαίνομαι το λίπος οπότε το αφαιρώ. Δεν φαντάζεστε τι ακούω, ότι δεν ξέρω να τρώω, ότι πετάω το καλύτερο, ότι τρώω το άνοστο. Φυσικά τους αγνοώ και συνεχίζω το φαγάκι μου. Δεν βρίσκεις άκρη....
Ένα απο τα πολλά που νομίζω πως έχουμε εμπεδώσει εδώ στο "Α,μπα" είναι να μην κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους και να μη βάζουμε ταμπέλες. Οποιαδήποτε πρόταση που ξεκινάει με το "οι Vegans", "Οι χορτοφάγοι", "Οι τάδε..." (ομάδες ανθρώπων δηλαδή) αυτομάτως χαρακτηρίζει όλη την ομάδα. Οι vegans είναι κι αυτοί τόσο διαφορετικοί όπως όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους.Ως χορτοφάγος, αυτά που γράφεις στο σχόλιό σου δε με αντιπροσωπεύουν. Ούτε απο lifestyle έγινα χορτοφάγος ούτε επειδή ήθελα να μιμηθώ κάποιον. Επίσης, το δικό μου ratio είναι στο "καθόλου". Αποφεύγω δηλαδή να αναφέρω οτι είμαι χορτοφάγος γιατί βαριέμαι να έρχομαι σε αντιπαράθεση και να απαντώ σε επικριτικές ερωτήσεις. Είναι που το κάνω καθαρά για μένα, όχι για να έχω κάτι να ανακοινώνω.
Δεν έιναι προνόμιο των gluten free. Τα παραδείγματα έιναι άπειρα και έιναι στη φύση των ανθρώπων δυστυχώς να το κάνουν και πάιρνει πολλές μορφές:1. Νέες γυναίκες που μόλις γίνονται μαμάδες γίνονται πιο εξπερ και απο τον φροιντ σε θέματα παιδοψυχολογίας και βια΄ζονται να μοιραστούν την αποψάρα τους ως μοναδική αλήθεια ενώ οι άλλοι βεβαίως δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται2. Άνθρωποι που ξεκινάνε yoga/crossfit/skydiving/ζωγραφική η οτιδήποτε άλλο τους συγκινεί και πρέπει να το κάνουν όλοι για να νιώσουν τη μοναδική αλήθεια και να ξεκινήσουν να ζήσουν γιατι χωρίς αυτό δεν ζεις3. Όλοι όσοι αφου ακούσουν ένα πρόβλημα σου απαντανε με ένα "Α αυτό δεν είναι τίποτα, κάτσε να σου πω τι έπαθα εγώ" -γιατι προφανώς το δικό σου έιναι ασήμαντο.4. Αρχιτέκτονες που σνομπάρουν διακοσμητές επειδή δεν είναι σωστόι επιστήμονες, γιατροί που σνομπάρουν νοσηλευτέες επειδή δεν έιναι γιατροί, οικονομολόγοι που σνομπάρουν όλο το κόσμο επειδή δεν καταλαβαίνουν πως κινείται ο κόσμος και τι έιναι σπρεντ κ.ο.κΜε λίγα λόγια επειδή ο καθένας πιστεύει οτι η γη γυρίζει γύρω του