Μια ωμοφάγος ανοίγει το ψυγείο της στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η Δανάη Τσεκούρα είναι μέλος της ομάδας Troo Food Liberation που πιστεύει στα οφέλη της ωμοφαγίας και της σωστής τροφής... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μια ωμοφάγος ανοίγει το ψυγείο της στο LIFO.gr

6

Η Δανάη Τσεκούρα είναι μέλος της ομάδας Troo Food Liberation που πιστεύει στα οφέλη της ωμοφαγίας και της σωστής τροφής. Παραδίδει μαθήματα προετοιμασίας ωμοφαγίας και το ψυγείο της είναι μια όαση φρέσκου πρασίνου και σπάνιων θρεπτικών υπερτροφών που προμηθεύεται από ειδικευμένα μαγαζιά και το Διαδίκτυο.


Η ωμοφαγία προτείνει την κατανάλωση των τροφίμων ωμών, στη φυσική τους κατάσταση, για να απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά κάθε τροφής. Το μαγείρεμα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και μόνο μέχρι τη θερμοκρασία των 48 βαθμών.


Μαζί με τον σύζυγό της έχουν ανοίξει ένα εργαστήρι ωμοφαγικών σνακ, όπως τσιπς λαχανίδας (kale chips).  

Η ωμοφαγία προτείνει την κατανάλωση των τροφίμων ωμών, στη φυσική τους κατάσταση, για να απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά κάθε τροφής. Το μαγείρεμα επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και μόνο μέχρι τη θερμοκρασία των 48 βαθμών.

Τρεις ωμοφαγικές εύκολες συνταγές από την Troo Food Liberation

 

Ρόφημα με μακαντέμια και κακάο


Υλικά
• 1 φλιτζάνι μακαντέμια μουλιασμένα σε νερό για να ενεργοποιηθούν

• 2 φλιτζάνια νερό κρύο

• 1 1/2 κ. σούπας ωμή σκόνη κακάο

• 1 κ. γλυκού βούτυρο καρύδας

• 1 κ. σούπας μέλι άθερμο


Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Είναι ένα ρόφημα που αντικαθιστά τον καφέ το πρωί και δίνει πολλή ενέργεια.

Μια ωμοφάγος ανοίγει το ψυγείο της στο LIFO.gr Facebook Twitter
Μαζί με τον σύζυγό της έχουν ανοίξει ένα εργαστήρι ωμοφαγικών σνακ, όπως τσιπς λαχανίδας (kale chips)... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο πράσινος χυμός

Για 2 ποτήρια του νερού


Υλικά
• 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού

• Μισή μπανάνα

• Μια χούφτα ωμά φύλλα σπανάκι (ή λιγότερο, αν σας φαίνεται παράξενο το σπανάκι σε χυμό) 

• 1 κ. γλυκού μάκα σε σκόνη (ρίζα από το Περού, ρυθμίζει το ορμονικό σύστημα και θεωρείται υπερτροφή, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο)


Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ομογενοποιούμε.

Ντρέσινγκ σαλάτας με σπιρουλίνα
Για ένα βαζάκι ντρέσινγκ


Υλικά
• 2 κ. σούπας ταχίνι ολικής άλεσης

• 2 σφηνάκια φρέσκος χυμός λεμονιού
• Αλάτι θαλασσινό, όσο μας αρέσει

• 1 κ. γλυκού σπιρουλίνα σε σκόνη

• 2 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

• 2 σφηνάκια νερό


Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ. Ελέγχουμε για το αλάτι, αν χρειάζεται επιπλέον προσθέτουμε. Η σπιρουλίνα ταιριάζει πολύ με το λεμόνι και το αλάτι, θεωρείται υπερτροφή, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη και σίδηρο και τονώνει τα μαλλιά και το δέρμα.

Μια ωμοφάγος ανοίγει το ψυγείο της στο LIFO.gr Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT