10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter
15


Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Η φήμη του σχεδόν ταυτίζεται με τις ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε. Ένα από τα πιο διάσημα μεθυσμένα ανέκδοτα ήταν ότι μια μέρα που ο Χέμινγουεϊ έπινε μαζί με τον Τζον Στάινμπεκ συνάντησαν τυχαία τον επίσης συγγραφέα Τζον Ο' Χάρα. Ο Χέμινγουεϊ έβαλε 50 δολάρια στοίχημα ότι μπορεί να σπάσει το μπαστούνι του Ο' Χάρα. Κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα σπάζοντας το μπαστούνι πάνω στο ίδιο του το κεφάλι.

Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Όπως και οι χαρακτήρες των βιβλίων του, έτσι και ο ίδιος αγαπούσε πολύ τη μπύρα. Κάθε Τρίτη πρωί συναντούσε τον καλύτερο του φίλο, C.S. Lewis, και πίνοντας μπύρα συζητούσαν την πορεία των βιβλίων τους.

Μπρετ Ίστον Έλις

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Όπως έχει πει ο ίδιος, τα έντονα πάρτι που περιγράφονται στο βιβλίο «Λιγότερο από μηδέν» έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία.

 

 

Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Γνωστός και ως «ο πιο μεθυσμένος συγγραφέας της Αμερικής». Τα πάρτι που έκανε μαζί με τη γυναίκα του, Ζέλντα, ήταν ολοήμερα και γεμάτα σαμπάνια

Χάντερ Τόμσον

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Αν δεν αρκεί το γεγονός ότι έγραψε το «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας», ίσως μια ιστορία από τη ζωή του: κάποτε συνάντησε φοιτητές για ποτά και για να υπογράψει τα βιβλία του, αλλά αποφάσισε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει στυλό. Έτσι έβαλε το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο και τα πυροβόλησε όλα μαζί με το όπλο του.

Ντόροθι Πάρκερ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Ήταν μέλος μιας λογοτεχνικής ομάδας που λεγόταν Algonquin Round Table. Τα μέλη, συγγραφείς και αρθρογράφοι, περνούσαν τις μέρες τους πίνοντας, καυγαδίζοντας και κάνοντας φάρσες ο ένας στον άλλον.

Τσαρλς Μπουκόφσκι

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον ίδιο «το αλκοόλ είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα πάνω στον πλανήτη – μαζί με μένα». Οπαδός του κρασιού, αναφερόταν στη δεκαετία του '50 ως «το δεκάχρονο μεθύσι», ισχυριζόμενος ότι πέρασε και τα δέκα χρόνια μεθυσμένος.

Γουίλιαμ Φώκνερ

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Ο συγγραφέας που αγαπούσε το ουίσκι: το αγαπούσε τόσο πολύ που όταν σε μια συνάντηση συγγραφέων έκοψε το δάχτυλό του ανοίγοντας ένα μπουκάλι, άφησε το χέρι του να ματώνει σε έναν σκουπιδοτενεκέ και συνέχισε να πίνει.

 

 

Νιλ Γκαιμαν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ήταν νεότερος ήταν «ενθουσιώδης πότης», όμως τώρα η γυναίκα του το περιγράφει ως «πρόβλημα με το αλκοόλ».

Αναΐς Νιν

10 συγγραφείς που αγαπούσαν το αλκοόλ Facebook Twitter

Περιέγραφε τη ζωή της ως «μποέμ», τριγυρίζοντας μαζί με τον Χένρι Μίλερ, πειραματιζόμενη με όσα προσφέρει η ένταση.

[via]

Βιβλίο
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

10 σχόλια
Επί του παρόντος έχω να δηλώσω πως το αλκοόλ το αγαπώ όπως η προλαλίσαντες και οι περιγραφόμενοι, ωστόσο δεν θα συγκριθώ με τους υπόλοιπους, καθώς υπερέχω: το αλκοόλ αγαπά εμένα.
"Aγαπούσαν το αλκοόλ περισσότερο από εμένα". Σίγουρα, αφού δεν με είχαν γνωρίσει καν. Για τους συγγραφείς που με έχουν γνωρίσει, βάζω "ίσως".Υ.Γ. Μήπως προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο τίτλος να αλλάζε σε "...περισσότερο απ' ό,τι εσύ"
Μούσα θα μπορούσες να γίνεις, το να μεθύσεις όμως τέτοια μεγάλα μυαλά θα ήταν αξιοθαύμαστο! Η αγάπη τους είναι αμφίδρομη, το αλκοόλ τους μεθάει, τους γεμίζει αυτοπεποίθηση και εκείνοι βρίσκουν καταφύγιο σε αυτό ώστε να ξαποσταίνει η άγρια έμπνευσή τους. Είναι στιγμές που νιώθω εξίσου ερωτευμένος με τα οινο-πνεύματα, μαγεμένος από τις δυνάμεις που χαλαρώνουν την σκέψη αλλά με την επίγνωση πως ό,τι και να γράψω, ό,τι και να δηλώσω, ενδεχομένως κάνεις δεν θα το αναφέρει μισό αιώνα αργότερα ως αυθεντία. Είναι η σκληρή, σκοτεινή πλευρά του αλκοόλ, ένας ψυχρός εραστής που δεν ανταποδίδει πάντα τη στοργή.. Δύσκολοι καιροί για την επόμενη γενιά αλκοολικών συγγραφέων.Έχεις δίκιο για τον τίτλο Σανάνθη!
Ωωωω...τί ωραία όμως που "μιλάει" το άτιμο, ώρες-ώρες!:):)Υ.Γ. Δεν είναι κρίμα όμως να προσπερνάς της αγάπης τα νεύματα για τα άτιμα τα οινοπνεύματα;Υπάρχει πιο μεθυστική ουσία από την αγάπη;
Είναι αλήθεια, η αγάπη μεθάει, και το hang-over δεν περνάει με 2 Panadol και ένα ποτήρι γάλα (write this trick down!). Ωστόσο δείξτε κατανόηση και σε αυτούς που δεν αγαπάνε ούτε αγαπιούνται όλη την ώρα, υπάρχουν αρκετοί απο δαύτους στον κόσμο και χρειάζονται υποκατάστατα αγάπης. Ο δε έρωτας είναι άλλο ναρκωτικό. Και αν μπορώ να ερωτεύομαι όλη την ώρα, σημαίνει πως θα με ερωτεύονται με την ίδια συχνότητα και ανταπόκριση? Σπάνιο θα ήταν ίσως και άδικο. Για όλους τους υπόλοιπους λοιπόν, υπάρχει το αλκοόλ.ΥΓ: Βράδυ Σαββάτου, δύσκολα θα βρεις Αγάπη να αγοράσεις με 20 Ευρώνια στο περιπτερο. 500~700ml Βότκα όμως, παίρνεις! :)ΥΓ2: Οι συγγραφείς είναι απλοί αγγελιαφόροι. Τις περισσότερες φορές μιλάει απλά το αλκοόλ. :) :)